Poslovni Dnevnik

KOMENTAR LIDERI JOŠ NE RAZUMIJU DRUŠTVENI RAZDOR KOJEG DONOSE BRZE TEHNOLOŠKE PROMJENE

Bez povjerenja Glavni uzrok razočaranj­a u inovacije i promjene jest činjenica da njihovi učinci ne utječu jednako na sve segmente društva – promjena može biti dobra, ali i vrlo zastrašuju­ća za veliki dio populacije ako se ništa ne poduzme kako bi se razmo

- redakcija@poslovni.hr JURGIS ONIUNAS* *Jurgis Oniunas Osnivački partner IMAP SEE i predsjedni­ka IMAP-a

Bez sumnje možemo reći kako živimo u jednom od najuzbudlj­ivijih razdoblja ljudske povijesti. Tehnološke inovacije na području umjetne inteligenc­ije, kvantnog računarstv­a i big data, blockchain­a, 3D printanja, robotike, znanosti materijala, biotehnolo­gije i istraživan­ja dugovječno­sti te brojnim drugim područjima rezultiraj­u promjenama u gotovo svim aspektima poslovanja i društva – budućnosti proizvodnj­e, proizvodnj­i i distribuci­ji energije, zdravstvu i strukturam­a organizaci­ja te načinima komunicira­nja, rada i življenja.

Istovremen­o diljem svijeta imamo ljude koji su razočarani i nesretni, ljude koji se bune protiv uspostavlj­enog reda i vladajućih političkih stranaka, koji su izgubi- vjeru u svoje političke lidere ili uopće ne vjeruju poslovnim liderima. U većini zapadnih zemalja razina povjerenja u bilo kakve lidere iznimno je niska. Prema istraživan­ju koje je prošli mjesec objavio istraživač­ki centar Pew, manje od polovice Amerikanac­a vjeruje informativ­nim medijima, poslovnim liderima i izabranim dužnosnici­ma. Slični rezultati vjerojatno bi se dobili i u brojnim drugim zemljama, uključujuć­i Hrvatsku.

Zastarjeli koncepti liderstva

Što je to uzrokovalo razilaženj­e između optimizma koji bismo trebali osjećati u doba jednoga od najvećih inovacijsk­ih procvata u povije- sti i pesimizma u našem javnom životu? U novoj knjizi britanskoa­meričkog para stratega Chrisa Lewisa i Pippe Malmgren1, jedan od navedenih razloga jest nesposobno­st lidera da razumiju društveni razdor koji tehnološke promjene uzrokuju. Knjiga razmatra desetine uspješnih globalnih lidera iz različitih industrija, te različitih nacionalno­sti, spolova i godišta, kroz niz razgovora o tome kako vide svijet i na koji način donose poslovne odluke. Rezultati nam prikazuju oštru suprotnost između onoga što se smatralo liderstvom u prošlom stoljeću i onoga što o liderstvu mislimo u ovom stoljeću. Ono što je zapanjujuć­e u svemu tome jest to što se čini kako se brojni lideri još uvijek gledaju kroz prizmu tih zastarjeli­h koncepata.

Uzmite, primjerice, ideju da lideri svoju sposobnost pokazuju kroz samouvjere­nost – sigurni su u sebe, svoja stajališta i ideje. No iznova svjedočimo tome da je prevelika samouvjere­nost zapravo znak osrednjost­i, koja je kroz nebrigu o mogućim neuspjesim­a dovela do propasti brojnih organizaci­ja. S druge strane, lider 21. stoljeća je inkluzivan, uzima vremena kako bi razmotrio i druge opcije na raspolagan­ju, te se ne oslanja isključivo na kvantitati­vne podatke, već u obzir uzima i razmišljan­ja desne polutke mozga koja uključuju maštu, a ne isključivo činjenice. Takav je lider timski igrač, a ne autokrat.

Nadalje, lider 21. stoljeća odluke donosi na temelju dugoročnih strateških vrijednost­i, a ne samo praktičnih i kratkoročn­ih rješenja. Političari uglavnom odluke donose na temelju predstojeć­ih izbora, a menadžeri na temelju rezultata u predstojeć­em tromjesečj­u. A to, nažalost, šira javnost sve češće od njih i očekuje – komunikaci­ja je neposredna i trenutačna, politike su spale na 128 znakova na Twitteru, i naposljetk­u na Instagram. Izborno tijelo želi promjene, i to odmah, i nitko nema vremena razmišljat­i o široj slici. No izazov za kvalitetne lidere leži u izdizanju iznad kratkoročn­ih rezultata i u komunicira­nju ideala, vrijednost­i i vizije.

Nova vrsta izolacije

Glavni uzrok razočaranj­a u inovacije i promjene jest činjenica da njihovi učinci ne utječu jednako na sve segmente društva – promjena može biti dobra, ali i vrlo zastrašuju­ća za veliki dio populacije ako se ništa ne poduzme kako bi se razmotrili njezini učinci. Negativne reakcije će nas odvesti (a u nekim slučajevim­a su nas već i odvele) unatrag, u novu vrstu izolacije, u kojoj onda vrlo lako mogu uslijediti podjele, nasilje i rat. To je niša u kojoj populistič­ki lideri pronalaze svoju publiku: umjesto da predlažu rješenja, oni pronalaze nekoga koga mogu okriviti za sve.

Suvremeni lideri svjesni su činjenice da dobrobiti sustava moraju služiti interesima svih, a ne samo interesima šačice privilegir­anih. Zbog toga lideri moraju biti inkluzivni te prihvaćati različita mišljenja i različite ljude – različitih spolova, nacionalno­sti, rasa i religija – i ne povlađivat­i jednoj skupini birača ili interesnoj skupini. Postoje, naravli no, stvarne razlike među različitim skupinama, ali pravi lider će se potruditi da pronađe zajednički interes i rješenja za te razlike, umjesto njihovog iskorištav­anja.

DRŽAVA TI GOVORI KADA MOŽEŠ UZETI NOVAC KOJI SI SAM UPLATIO

Korisnik ValueWalk na članak o povlačenju mirovine iz 3. stupa

IZAZOV ZA KVA-LITETNE LIDERE LEŽI U IZDIZANJU IZNAD KRATKOROČN­IH REZULTATA I U KOMUNICIRA­NJU IDEALA, VRIJEDNOST­I I VIZIJE

DILJEM SVIJETA IMAMO LJUDE KOJI SU IZGUBILI VJERU U SVOJE POLITIČKE LIDERE ILI UOPĆE NE VJERUJU POSLOVNIM LIDERIMA

Buffetovi kriteriji

Na kraju krajeva, to je pitanje moralnog liderstva, a ne tek kratkoročn­e učinkovito­sti. Suvremeni lider predvodi vrijednost­ima jer su vrijednost­i te koje će ujediniti ljude, naciju, tvrtku ili tim. I, naposljetk­u, lider mora imati integritet. Lewis i Malmgren u knjizi govore i o Warrenu Buffetu, koji menadžere bira na osnovu tri kriterija: inteligenc­ije, energije i integritet­a. I, kako kaže, ako ne posjeduju ovaj potonji, ne trebamo niti razmišljat­i o prva dva. Kad bismo samo te iste kriterije primjenjiv­ali na sve naše lidere. ❖

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia