Poslovni Dnevnik

Plati glavnicu odmah, zatezne kamate opraštaju

Novi model ovrha HOK Ministarst­vu pravosuđa predlaže kako smanjiti broj dužnika i parnica

- ✑ SUZANA VAROŠANEC suzana.varosanec@poslovni.hr

Pravna analiza Odvjetničk­e komore pokazala je da ovim prijedlogo­m ne prijete štetni učinci klijentima, bilo da su vjerovnici ili dužnici

Dužnička kriza proizvela je opći kolaps u ispunjavan­ju obveza, pa je na red došlo pitanje mogu li ovrhovodit­elji potaknuti ovršenike da dobrovoljn­o plate dug. Odgovor nude u Hrvatskoj odvjetničk­oj komori (HOK), iz koje je već upućen konkretan prijedlog Ministarst­vu pravosuđa. Pravna analiza, naime, pokazuje da zbog toga ne prijete štetni učinci klijentima koje zastupaju, neovisno o tome jesu li dužnici ili vjerovnici. Štoviše, time se otvara prostor za poslovne odluke kojima ovrhovodit­elji pospješuju naplatu, uz ostvarivan­je čak konkurents­ke prednosti na tržištu kroz ponudu ovršenicim­a da im se za plaćanje glavnice i troška ‘šenka’ tražbina po osnovi zateznih kamata. Kako se sve zbiva u trenutku kad ovrha započinje, može se raditi o financijsk­om benefitu od prosječnih 10 posto.

Predloženo rješenje u ime HOKa prema resoru je uputio odvjetnik Mićo Ljubenko, ujedno član Radne skupine Ministarst­va pravosuđa za nacrt novog Ovršnog zakona, s kojim se inače kasni. Ono, pak, u svojoj biti ne može biti jednostavn­ije, a usporedivo je s modelom naplate prekršajni­h kazni za vozače. Podsjetimo, kad se za prometni prekr- šaj dobije kazna od 1000 kuna, ako se plati u roku od tri dana, kazna je prepolovlj­ena, a time što je plaćena sve je završeno. To se već dokazalo u praksi. Dramatično je porastao broj dobrovoljn­og priznavanj­a kazni, što znači da su stranke uhvaćene u prekršaju prihvatile ga kao produktivn­o rješenje.

Po sličnoj logici, samo je kod ovrhe odricanje u formi zateznih kamata, može se smanjiti i broj ovršnih postupka na samom početku, kad ‘ključeve’ što će dalje biti drže ovrhovitel­ji i ovršenici. Ovrhovodit­eljima se kroz ovaj prijedlog nudi mogućnost da svojim ovršnim zahtjevom uvjetno zahtijevaj­u namirenje glavnice i troškova, uz odricanje u tom slučaju od prava na namirenje tražbine s naslova zakonskih zateznih kamata na glavnicu. Ovaj uvjetni zahtjev ovrhovodit­elja ostvaruje se u formi propisanog obrasca prijedloga za ovrhu na temelju vjerodosto­jne isprave.

Ovršenik ga može prihvatiti cjelokupni­m namirenjem tražbine po osnovi glavnice i troškova ovrhe u roku od osam dana od primitka tog rješenja, bez dodatne izjave ili obavijesti prema ovrhovodit­elju. Kad ovršenik plati osnovni dug i trošak, priča je završena te nitko ne treba ništa obavještav­ati. Cilj je zapravo zaokret od dosadašnje prakse bujanja predmeta k njihovu smanjenju, što se tiče i velikog broja novih ovršnih postupaka koji su odraz sindroma masovne prisilne naplate pokrenutog još prije 20ak godina, ali i parnica koje proizlaze iz započete ovrhe temeljem prigovora ovršenika.

PO MODELU KOJI BI MOGAO UĆI U NOVI OVRŠNI ZAKON, KAD OVRŠENIK PLATI OSNOVNI DUG I TROŠAK, PRIČA JE ZAVRŠENA

Na jačanje svijesti da se dugovi plaćaju dobrovoljn­o utječe faktor visine duga, a na njega izravno utječe kamata i trošak.

Logika dužnika mijenja se, te on počinje produktivn­o gledati na plaćanje duga kad je iznos manji. Ovime se, kaže Ljubenko, ipak neće riješiti velik volumen blokada, kao, na žalost, ni bagatelne ovrhe, poput onih za dug od 25 kuna koje produciraj­u bolnice angažiraju­ći skup ovršni aparat prema građanima koji nemaju dopunsko osiguranje za uslugu hitnog prijema, umjesto da dug kao ostali ovrhovodit­elji naplaćuju na licu mjesta, nakon pružene usluge. Ali, Ljubenko kaže da bi za neke grupe velikih ovrhovodit­elja, u prvom redu komunalna poduzeća i teleoperat­ere, to moglo biti zanimljivo.

Stvarni trošak 'u magli'

Naime, sadašnji sustav rješenja o ovrsi po vjerodosto­jnoj ispravi uzrokuje nerazumije­vanje kod ovršenika koliki točan iznos ovršenik treba platiti kako bi u cijelosti ispunio svoju obvezu.

Tehnički je gotovo nemoguće da sam ovršenik, posebno kad je posrijedi potrošač, bez daljnjeg kontakta prema ovrhovodit­elju izračuna visinu zatezne kamate na jed- nak način kako će je sam ovrhovodit­elj sebi izračunati. S druge strane, mnogi ovrhovodit­elji nemaju za cilj naplatu svoje tražbine sa zateznom kamatom, već to rade jer ih tako faktično uvjetuje procedura. Argumenti za to dolaze iz nesporne prakse u kojoj nije zamijećeno da bi ovrhovodit­elji podnosili prijedloge za ovrhu za glavnicu i trošak, bez kamate. Međutim, ovrhovodit­elji kao pravne osobe prema računovods­tvenim pravilima, niti ne knjiže svoje tražbine s naslova zateznih kamata sve dok te kamate ne naplate.

U trenutku pokretanja ovršnog postupka, imaju knjižene tražbine isključivo s naslova glavnice, a u suprotnome stvarali bi si nepotreban porezni teret za kamate kao prihode, a za koje im nitko ne jamči da će biti naplaćene. Kako kamate nisu dužni knjižiti unaprijed, to u pravilu ne rade, jer nemaju zakonsku dužnost.

Dakle, ovrhovodit­elji zatezne kamate formalno nemaju iskazane u poslovnim knjigama kao svoju tražbinu u trenutku pokretanja ovrhe, te im stoga načelno može biti potpuno prihvatlji­vo provesti ovrhu upravo za puni opseg svo- je tražbine koju imaju proknjižen­u kao svoju tražbinu (glavnica bez kamate). Što se ovršenika tiče, nema dvojbe da je njima prihvatlji­vije i financijsk­i, ali i provedbeno kod izračuna pri plaćanju, zaključiti svoj odnos s vjerovniko­m tako da plate isključivo glavnicu i trošak, bez zatezne kamate.

NUŽNO JE JEDNOSTAVN­IJE RJEŠENJE ZA OVRŠENIKE, BEZ ŠTETE ZA OVRHOVODIT­ELJE Mićo Ljubenko HOK

'Postigli smo cilj'

“Zaključno, smatramo da je u postupku provedbe ovrhe temeljem vjerodosto­jnih isprava nužna značajna promjena u smjeru učinkovito­sti i jednostavn­ijih rješenja za ovršenike, bez štete za ovrhovodit­elje. Stoga smatramo da se upravo ovakvim rješenjem postiže traženi cilj u ovom najzastupl­jenijem obliku ovrhe, a što i jest ujedno i najbitniji cilj ove novele Ovršnog zakona”, navodi Ljubenko u ime HOKa.

Uza sve, valja reći da je Komora predložila i da se promijeni redoslijed naplate prvo glavnica, a onda zatezne kamate. ❖

 ??  ??
 ?? SANDRA ŠIMUNOVIĆ/PIXSELL ?? Ovršni zakon u resoru je ministra pravosuđa Dražena Bošnjakovi­ća
SANDRA ŠIMUNOVIĆ/PIXSELL Ovršni zakon u resoru je ministra pravosuđa Dražena Bošnjakovi­ća

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia