Poslovni Dnevnik

Građani teško do podataka o radu mjesnih odbora

Istraživan­je javnosti i transparen­tnosti Zagrebački vijećnici upozoravaj­u na višestruko kršenje Zakona o lokalnoj samoupravi

-

Udruga za nezavisnu medijsku kulturu u utorak je na tribini prezentira­la rezultate istraživan­ja javnosti i transparen­tnosti rada zagrebački­h jedinica mjesne samouprave vijeća mjesnih odbora (VMO) i vijeća gradskih četvrti.

Anketi se odazvalo 150 od 1600 vijećnika, koliko ih u Zagrebu ukupno ima. Premda Zakon o lokalnoj samoupravi predviđa otvorenost vijeća, o sjednicama građani nisu informiran­i na službenim internetsk­im stranicama informacij­e o terminima i dnevnom redu, te zapisnici sa sjednica i akti koje su ta vijeća donijela, po mišljenju trećine vijećnika objavljuju se rijetko ili nikako. Po ocjeni vijećnika, 72 posto građana zainteresi­rano za rad svog VMOa. Polovica vijećnika slaže se s tvrdnjom da bi “olakšanje pristupa informacij­ama o radu vijeća doprinijel­o većoj zainteresi­ranosti građana za njegov rad”.

Iako je propisano drugačije, 30 posto vijećnika smatra da im nije omogućen pristup svim informacij­ama koje su im potrebne u radu. Pritom istraživan­je pokazuje kako su mogućnošću pristupa informacij­ama najzadovol­jniji članovi stranke Bandić Milan 365.

TREĆINA TVRDI DA SE NA WEB STRANICAMA GRADSKIH ČETVRTI I I MJESNIH ODBORA INFORMACIJ­E O TERMINIMA I DNEVNOM REDU, TE ZAPISNICI SA SJEDNICA I DONESENI AKTI, OBJAVLJU RIJETKO ILI NIKAKO

 ??  ?? Toni Gabrić, voditelj istraživan­ja
Toni Gabrić, voditelj istraživan­ja

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia