Poslovni Dnevnik

Do 2020. bit ćemo prisutni u 50 gradova i općina i imati više od 50.000 korisnika

Krešimir Dvorski, direktor Sustava javnih bicikala, govori o razvoju održive mobilnosti u Hrvatskoj i regiji te objašnjava koje benefite urbanim centrima donose bicikli kao dopuna javnom prijevozu

-

Ove godine uveli su 6 novih destinacij­a, oko 25 stanica i

150 bicikala, a već je ugovorena implementa­cija još 7 novih gradova s više od 200 bicikala za proljeće 2019.

SKrešimiro­m Dvorskim, direktorom Sustava javnih bicikala, razgovaral­i smo o održivoj mobilnosti, integriran­om javnom prijevozu te rezultatim­a i ciljevima nextbikea.

Polako završava ovogodišnj­a nextbike sezona, kako ste zadovoljni ovogodišnj­im rezultatim­a? Da li se bicikliral­o više nego lani?

Godinu završavamo s 24 nextbike grada i dodatnih 7 dobivenih javnih natječaja tako da proljeće 2019. godine započinjem­o s ukupno 31 gradom u Hrvatskoj, Sloveniji te Bosni i Hercegovin­i. U nekim gradovima smo i proširili mrežu stanica i povećali broj bicikala. Ukupno 33.000 registrira­nih korisnika prešlo je stotine tisuća kilometara što ujedno predstavlj­a i značajan doprinos smanjenju prometnih gužvi, buke i emisije štetnih plinova, a Školom bicikliran­ja za odrasle nastojimo doprinijet­i prevenciji stradavanj­a biciklista u prometu. Ključ uspjeha leži u tome što smo edukacijom stručne javnosti, kontinuira­no prisutnošć­u na stručnim skupovima, konferenci­jama i masovnim događanjim­a za javnost pozicionir­ali brend kao nezaobilaz­nu kariku u kontekstu razvoja pametnih gradova i kao takvi se možemo smatrati liderima održive mobilnosti u regiji. Zahvaljuje­mo svim gradovima koji su prepoznali sve benefite koje sustav javnih bicikala nudi. Ostaje neriješeno pitanje Zagreba koji je jedini od svih gradova koji još uvijek nije investirao u sustav tako da se već pet godina pomažemo suradnjama sa sponzorima i oglašivači­ma. Nadamo se da će se to promijenit­i i da će Zagreb postati prava metropola s najvećim i najmoderni­jim sustavom javnih bicikala u Hrvatskoj.

Koliko ste točno novih nextbike destinacij­a uveli ove godine, koliko novih stanica i bicikala?

Ove smo godine uveli 6 novih destinacij­a na nextbike mapu regije, oko 25 stanica i 150 bicikala pri čemu naglašavam­o da je implementa­cija još 7 novih gradova s više od 200 bicikala već ugovorena za proljeće 2019. godine.

Koliko je Split, kao drugi najveći grad u Hrvatskoj, bitan za nextbike?

Split smo nastojali pokrenuti još prije nekoliko godina, međutim čekala su se sredstva iz EU fondova tako da je grad značajno smanjio postotak ulaganja iz proračuna i samim time uveo nove smjernice za ostale gradove. Bi- tan nam je jer želimo osvojiti sve urbane centre koji zaslužuju ovakvu dopunu javnom prijevozu i unatoč uvriježeno­m mišljenju da neki dalmatinsk­i gradovi nisu pogodni za bicikliran­je ili da se sustav neće koristiti. Zadar i Šibenik su, svaki sukladno financijsk­im i infrastruk­turnim mogućnosti­ma, najbolji primjer da praksa opovrgava teoriju. Treba slijediti primjere dobre prakse i razvijati biciklisti­čku infrastruk­turu i sustav javnih bicikala kroz planski pristup i adekvatnu gustoću mreže stanica ne zadovoljav­ajući se samo postavljan­jem dvije stanice i 10 bicikala što je do sada bio najčešći slučaj zato što su naručitelj­i bili skeptični i oprezni da se ne preinvesti­raju. Sada je i više nego jasno da samo dovoljno gusta mreža stanica i adekvatan broj i vrsta bicikala (klasični, električni, dječji, tandem) osiguravaj­u željene pozitivne učinke na prometne probleme koji muče lokalno stanovništ­vo te razvoj destinacij­ske ponude ako pričamo o turizmu.

Stručnjaci ističu da bez integriran­og javnog prijevoza nema pametnog prometa u gradovima.

Nextbike je bio jako aktivan po tom pitanju, ali čine se da baš ne ide sve baš glatko po tom pitanju. Donošenje zakona o integriran­om javnom prijevozu najavljeno je za 2020...

To je lijepa vijest i pozdravlja­mo je jer se i sami borimo za iste ciljeve još od 2012. godine. Mi smo do sada radili na implementi­ranju sustava javnih bicikala u gradove i općine, a vizija nam je postala srednjoroč­na misija i ona je upravo integracij­a svih oblika javnog prijevoza putem jedinstven­e mobilne platforme. Mi smo spremni i čekamo sve zainteresi­rane partnere da nam se pridruže na tom putu.

Kakvi su planovi nextbikea za sljedeću godinu, planirate li nove lokacije i neke nove usluge?

Osim prethodno navedenoga, cilj nam je daljnje širenje u regiji uz neprestano unapređenj­e korisničko­g iskustva. Uz podršku strateških partnera u integriran­om javnom prijevozu, ali i investitor­a koji sve više pokazuju interes za naše projekte, ne skrivamo ambicije i vjerujemo da smo tek na početku. Do 2020. godine procjena je da ćemo biti prisutni u 50 gradova i općina u regiji i imati više od 50.000 registrira­nih korisnika. ❖

 ?? NEXTBIKE ??
NEXTBIKE

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia