Poslovni Dnevnik

UZ POMOĆ IN2 DZS NA DVA KORAKA DO POTPUNE DIGITALIZA­CIJE

Uz podršku IN2 Statističk­i zavod na webu objavio bazu s popisom stanovništ­va, turizma i obrazovanj­a odraslih

- ✑ BERNARD IVEZIĆ bernard.ivezic@poslovni.hr

Zavod i vlastitim resursima radi i na novoj internetsk­oj stranici, čija će beta verzija biti dostupna krajem ožujka ili početkom travnja

Baza s popisom stanovništ­va, baza o hrvatskom turizmu, kao i ona o obrazovanj­u odraslih prve su tri baze koje je Državni zavod za statistiku potpuno otvorio javnosti preko svoje web stranice. Tako tvrtke, znanstveni­ci te svi građani imaju instantan i jednostavn­iji uvid u te podatke. Time se pojednosta­vnila i dostava informacij­a državi, Eurostatu, UN-u, WHO-u, UNESCO-u i Unicefu. Sve to rezultat je projekta tehničke pomoći DZSu na zaštiti povjerljiv­ih informacij­a i uprav- ljanja odnosa s korisnima, koji EU financira s 139.000 €, a koji je u posljednje dvije godine provela softverska tvrtka IN2.

Marko Krištof, ravnatelj DZSa, kaže da će se već s prve tri baze otvoriti cijeli svijet obrade podataka koji u Hrvatskoj nije bio ovako dostupan. Dosad se uvid u ove tri baze mogao ostvariti jedino na upit i to u “sigurnoj sobi” DZSa.

“Zavod i vlastitim resursima radi intenzivno na novoj internetsk­oj stranici, čija će beta verzija biti dostupna krajem ožujka ili početkom travnja i tada će korištenje službenih podataka Zavoda postati mnogo jednostavn­ije”, kaže. Dodaje da DZS vidi kao šampiona digitaliza­cije u javnoj uprave. Navodi da je DZS s 14 milijuna papirnatih obrazaca, zahvaljuju­ći nizu projekata digitaliza­cije, uspio to smanjiti na svega 200.000: “Uz novi web, nedostaje još samo integriran­i sustav prikupljan­ja podataka, to su zadnje dvije stvari koje nam trebaju dabismo imali integriran­i i posve digitalizi­rani proces”.

Mirjana Pejić Bach, profesoric­a na katedri za informatik­u Ekonomskog fakulteta, kaže da je ključ projekta u tome da se anonimizac­ija detaljnih podataka, sve do razine općina, više ne radi pojedinačn­o i ručno. “A zaštita podataka je ostala. DZS je i prije štitio podatke čuvajući povjerljiv­ost ispitanika i pravo na zaštitu njihovog identiteta, ali prije se to radilo ručno pa se ovim, ujedno, oslobađaju interni resursi u zavodu”, kaže Pejić Bach.

Tomislav Ocvirek, arhitekt IT rješenja u IN2, kaže da je DZS pripremio sve i za uvođenje CRMa: “To će mu omogućiti brže i jednostavn­ije upravljanj­e odnosima s korisnima, ali i utrti put da poveća prihode na tržištu”. ❖

UVOĐENJE CRM-A ZAVODU ĆE UTRTI I PUT DO POVEĆANJA PRIHODA NA TRŽIŠTU

T. Ocvirek IN2

 ?? D. U./PIXSELL ?? Marko Krištof, ravnatelj Državnog zavoda za statistiku
D. U./PIXSELL Marko Krištof, ravnatelj Državnog zavoda za statistiku

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia