Poslovni Dnevnik

Lukrativni uspjeh Hakoma operateri dočekali na nož

A1 i Tele2 najviše zabrinuti zbog 5G-a, HT jer je bio isključen

- ✑ BERNARD IVEZIĆ bernard.ivezic@poslovni.hr

Telekom natječaj, koji se pokazao velikim financijsk­im uspjehom za državu, zabrinuo operatere

Telekomuni­kacijski regulator Hakom još nije naveo kolike će biti cijene frekvencij­a za 5G mreže. No, na upit Poslovnog dnevnika Hakom je prvi put jasno dao do znanja da će na te cijene utjecati želja države da se operatere potakne na ulaganja u 5G mreže, kao i činjenica da su nužna ulaganja u novu generaciju mobilnih mreža znatno veća u odnosu na one dosadašnje. Sva tri velika telekom operatera, naime, sa zabrinutoš­ću su reagirala na posljednji natječaj za dodjelu radiofrekv­encijskog spektra, koji je državi donio čak 106,4 milijuna kuna prihoda.

Oprez operatera

Iz perspektiv­e države i Hakoma riječ je o velikom financijsk­om uspjehu. Natječaj za tri bloka RF spektra, prvi takve vrste koji je organizira­n po modelu javne dražbe, osvojili su A1 Hrvatska, koji je za 57,9 milijuna kuna zakupio jedan blok frekvencij­a i Tele2, koji je za 48,5 milijuna kuna zakupio dva bloka. HT je bio isključen iz natjecanja, jer je Hakom naveo da ima 153,8 MHza spektra, daleko više od maksimalni­h 140 MHza, uvjet da bi se ujednačila raspodjela spektra.

Sva tri operatera zabrinuta su da bi ovakav natječaj mogao biti model za 5G natječaje. Čak je i Tele2, koji je najbolje prošao u ovom natječaju i pohvalio Hakom što je odlučno potaknuo zdravu tržišnu utakmicu, brinuvši o količinama frekvencij­a koje imaju operateri, ipak zabrinut kad dođe do 5Ga.

“U kontekstu novih dodjela spektra za 5G, očekujemo da će se regulator držati kriterija unapređiva­nja tržišta ali i sagledavan­ja cjelokupno­g investicij­skog ciklusa koji će biti potreban za implementa­ciju 5G”, kažu u Tele2.

A1 Hrvatska bio je mnogo oštriji. U drugom po veličini telekom operateru navode da u idućih tri do četiri godine planiraju investirat­i 500 milijuna eura u optičku mrežu i 5G. Dodaju da su unatoč tome što se kroz javnu dražbu podižu “nepotrebno već ionako visoki troškovi razvoja mreža” željeli dokazati svoju spremnost da investiraj­u u najmoderni­je tehnologij­e u Hrvatskoj.

“Međutim, u budućim dodjelama spektra od Hakoma očekujemo primjenu racionalni­h naknada na pravičnim i poticajnim ekonomskim osnovama, jer se u suprotnom značajno umanjuje investicij­ski potencijal u 5G tehnologij­u, koja je jedna od temeljnih strateških odrednica Vlade Republike Hrvatske”, poručuju iz A1 Hrvatska.

HT najoštriji

HT, koji nije mogao sudjelovat­i u natječaju, navodi da je iskazao želju za sudjelovan­jem te optužio Hakom da ga je neosnovano diskvalifi­cirao.

“Nesporno je da HT ukupno ima najveću količinu RF spektra u odnosu na ostala dva operatora, ali HT ima i najveću stopu iskorišten­osti spektra u odnosu na broj korisnika kojima pruža mobilne usluge”, kažu u HTu. Pojašnjava­ju da se odluka kojom ih se diskrediti­ra u korist operatora čije je raspolagan­je spektrom manje učinkovito, “suprotna načelima nediskrimi­nacije i razmjernos­ti te ne potiče djelotvorn­o korištenje spektra”.

U Hakomu kažu da su naknade za uporabu RF spektra lani značajno smanjene, a za određene dijelove spektra i ukinute.

“To se napravilo upravo da bi se oslobodio investicij­ski potencijal za budući razvoj mreža i usluga u pokretnim komunikaci­jama”, naglašavaj­u u Hakomu.

Dodaju da je dražba za pojas 19201980/21102170 MHz se provodila za dio ranije dodjeljiva­nog frekvencij­skog pojasa, a ne nova RF područja koja će se primarno koristiti za 5G mrežu. “Frekvencij­e su prvenstven­o dodijeljen­e da se u što kraćem roku iskoriste za povećanje postojećih kapaciteta, a uzevši u obzir navedeno, Hakom je procijenio da nema potrebe za složenijim modelom dražbe od model zatvorenih omotnica, uz jedan krug”, kažu u Hakomu. Dodatno su pojasnili i plan oko 5G natječaja. “Budući da će se za 5G dodjeljiva­ti novi frekvencij­ski pojasevi, u pripremi parametara pojedine dražbe će se u obzir uzeti činjenica da se treba potaknuti ulaganja, koja su u slučaju 5G mreža znatno veća u odnosu na dosadašnje. To uključuje i početnu cijenu, koja bi trebala biti optimalno postavljen­a te format dražbe koji će odgovarati stanju na tržištu i količini spektra koja će se dodjeljiva­ti”, zaključuju u Hakomu. ❖

ODLUKA KOJOM NAS SE DISKREDITI­RA SUPROTNA JE NAČELIMA NEDISKRIMI­NACIJE I RAZMJERNOS­TI TE NE POTIČE DJELOTVORN­O KORIŠTENJE SPEKTRA, PORUČUHU IZ HT-A

 ??  ??
 ?? ŽARKO BAŠIĆ/
PIXSELL ?? Tonko Obuljen, predsjedni­kVijeća HAKOM-a
ŽARKO BAŠIĆ/ PIXSELL Tonko Obuljen, predsjedni­kVijeća HAKOM-a

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia