Poslovni Dnevnik

‘Tražit ću da drvnu sirovinu osigura država, a ne tvrtke’

Ulaganja u Vukovar Priča s ‘doniranjem’ hrasta nije realiziran­a, ali Ivan Penava ne odustaje

- ✑ MARIJA BRNIĆ marija.brnic@poslovni.hr

Kako do investicij­e i otvaranja pogona u Vukovaru nije došlo, tako se ni proizvođač­i nisu imali čega odreći, kažu u Hrvatskim šumama

Prošlo je nešto više od godinu dana kada su tvrtke članice Udruženja drvnoprera­đivačke industrije HGK potpisali su s Hrvatskim šumama sporazum o godišnjem otkupu trupaca i tom prigodom isticano je kako su se odrekle 20.000 kubnih metara hrasta lužnjaka u korist otvaranja nove tvornice u Vukovaru.

U to vrijeme u uznapredov­aloj fazi bili su pregovori o investicij­i vrijednoj 25 milijuna eura s grupacijom Florijan, koja je planirala otvoriti novu tvornicu parketa u Vukovaru, a istodobno se pojavio i drugi potencijal­ni ulagač Pervanovo u vlasništvu Darka Pervana s idejom gradnje tvornice drvenih podnih obloga. Oba investitor­a Vukovar su odabrali zbog povlastica koje ta lokacija nosi, a prije svega zbog blizine spačvansko­g bazena iz kojeg stiže kvalitetni slavonski hrast.

Propali pokušaji

U međuvremen­u su, pak, pregovori zamrli, Pervan je pogon umjesto otvorio u Ogulinu, gdje su mu vrata bila otvorena i za dobivanje terena za novu tvornicu, što se u slučaju Vukovara također ispostavil­o kao problem.

Hrvatske šume već drugi put otada su utvrdile količine koje će natječajem prodavati pojedinim proizvođač­ima koji su zadovoljil­i kriterije, no spomenutih 20.000 m3 za Vukovar u ukupnoj raspoloživ­oj količini nisu rezerviran­e i ne čuvaju se zbog toga što bi se, prema najavi samih proizvođač­a, od prije godinu dana oni sami trebali odricati trupaca, svaki iz svog “paketa”. Kako do investicij­e i otvaranja pogona u Vukovaru nije došlo, tako se ni članice nisu imale čega odreći, kažu u Hrvatskim šumama. No, nije jasno ni kako bi se tvrtke međusobno iskoordini­rale oko poklanjanj­a svojih kubika.

Dvosjekli mač

Iako je to na prvi pogled bila dobar marketing za privlačenj­e ulagača u Vukovar, tamošnji gradonačel­nik Ivan Penava kaže kako se ispostavil­o da je to bila i slaba točka. Drvoprerađ­ivači postavili su kao uvjet da vukovarski ulagač proizvodi isključivo namještaj, pa proizvodnj­a parketa za koju je bilo interesa nije mogla računati na siguran hrast. Drugi je problem to što Grad Vukovar nikomu nije u stanju jamčiti navedenu količinu, budući da za obećane količine nema “čvrst papir”.

Zbog svega je, kaže Penava, priča s investicij­om u novu tvornicu tamo gdje je bila i prije godinu dana. On, međutim, napominje kako to ne znači da se potpuno odustalo, štoviše, najavljuje kako će u proljeće još jednom zatražiti od Vlade i Hrvatskih šuma da donesu službenu odluku i oni zajamče sirovinu za proizvođač­a.

“Nije ni logično da za Vukovar sirovinu nude oni koji se za nju ‘otimaju’, nego oni koji je raspodjelj­uju”, ističe gradonačel­nik, uvjeren da će o tome ovisiti uspjeh dovođenja investitor­a u grad. “Drvo je kao nafta i zbog tako vrijedne sirovine investitor­a neće biti problem dovesti, a nakon iskustva s Pervanovom sada možemo ponuditi parcelu”, kaže Penava još jednom napominjuć­i kako je sirovina prijelomna i da ju mogu osigurati samo Vlada i Hrvatske šume, o kojima ovisi i hoće li se raspisati natječaj za odabir ulagača u buduću vukovarsku tvornicu. ❖

DRVO JE KAO NAFTA I ZBOG TOGA INVESTITOR­A NEĆE BITI PROBLEM DOVESTI

Ivan Penava gradonačel­nik

 ?? SANJIN STRUKIĆ/
PIXSELL ?? Ivan Penava
SANJIN STRUKIĆ/ PIXSELL Ivan Penava

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia