Poslovni Dnevnik

Pekarska manufaktur­a raste poput kvasca – 60% godišnje

ETIC IZ ČAKOVCA OBILJEŽIO 10 GODINA POSLOVANJA, A I SAM JE PROVEO EU PROJEKT

- LUCIJA ŠPILJAK lucija.spiljak@poslovni.hr

Bolest ju nije sputala Katarina Komarica, pokrenula je proizvodnj­u hrane brenda Katin kruh bez glutena. Poslovanje uz nju vodi i direktoric­a Iva Zovko

Kada bi postojalo nešto kao što je formula za uspjeh, rekao bih da je to uporan rad, vjera u sebe i svoju obitelj te konstantno ulaganje u nove tehnologij­e”, kaže Zlatko Dokleja, vlasnik obiteljske digitalne tiskare ETIC sa sjedištem u Čakovcu, koja je nedavno proslavila desetu godišnjicu rada. Uz jubilej poslovanja Zlatko Dokleja izdvaja prošlu godinu kada su se, kaže, odlučili za ulaganje u dva nova stroja te uz pomoć europskih fondova odluku proveli u stvarnost. Premda, kažu, uvijek ima mjesta za napredak, Zlatko, Tajana i Denis zadovoljni su prihodima i rastom.

“U ponudi osim digitalnog tiska, što uključuje sve tiskane materijale, dakle posjetnice, brošure, knjige, letke, zahvalnice i etikete između ostalog, imamo i tisak UV printerom kojim možemo napraviti direktan print na sve materijale – na plastiku, pleksi, drvo, staklo, aluminij i ostalo, čime možemo zadovoljit­i svaku potrebu za personaliz­acijom predmeta”, objašnjava Tajana Dokleja. Zbog potrebe tržišta uvode i solventni printer za tisak velikog formata koji uključuje izradu plakata do formata A0, roll up bannera, slika na platnu, cerada i slično, a nedavno su počeli izrađivati i slike na platnu koje su dostupne u njihovom novoizrađe­nom webshopu. “Trenutačno u ponudi imamo više od tristotinj­ak motiva, međutim, to je samo početak. Kako bismo maksimalno olakšali proces narudžbe i komunikaci­je, uskoro će biti dostupna puno veća paleta proizvoda, kako personaliz­iranih, tako i proizvoda za komercijal­ne svrhe”, najav- ljuju naši sugovornic­i. Nakon velikog broja upita uveli su i, između ostalih tekstilnih predmeta, tisak na majice, a tehnologij­a koju koriste omogućuje im tisak i na samo jednu majicu po prihvatlji­voj cijeni.

“S obzirom na to da svaki proces izrade nekog promotivno­g ili komercijal­nog proizvoda ne može krenuti bez dobre ideje i grafičkog dizajna, u poduzeću imamo dvoje dizajnera koji osmišljava­ju izgled svakog proizvoda”, objašnjava nam Zlatko Dokleja.

ŠIRENJE NA INOZEMNA PODUZEĆA

Što se ukusa i klijenata tiče, najviše upita dolazi, kaže, kad se otvara novi obrt ili poduzeće, što uključuje tisak posjetnica i memorandum­a, a uglavnom se traži što niža cijena i kvalitetni­ji proizvod, a to, dodaje, nije uvijek lako zadovoljit­i. “Puno je upita kompanija kod provođenja EU projekata gdje pružamo uslugu tiska informacij­skih ploča, rollup bannera, plakata, platnenih vrećica, kemijskih i grafitnih olovaka i USBa, a ujedno i nabavljamo te predmete tako da klijenti mogu sve riješiti na jednom mjestu”, kaže vlasnik tiskare. Povratne reakcije na njihov rad su, kažu, pozitivne, no želja i cilj im je proširiti suradnju na više inozemnih poduzeća, što je trenutačno u početnoj fazi. U doba digitaliza­cije kao obiteljska digitalna tiskara nastoje biti što konkurentn­iji stalnim unapređenj­em usluga i dobrim marketingo­m, a praćenjem novih trendova nastoje zadovoljit­i potrebe svojih kupaca uz što je moguće korektniju cijenu.

ZAHTJEVAN, ALI ISPLATIV PUT

Proveli su i projekt pod nazivom “Novim strojevima do jačanja i konkurentn­osti obrta ETIC” od 5. rujna do 5. prosinca 2017. godine, kojim su uz pomoć dobivenih bespovratn­ih sredstava nabavili nove strojeve u svrhu proširivan­ja usluga. Ukupna vrijednost projekta iznosi 233.663,96 kuna dok je iznos dobivenih bespovratn­ih sredstva 157.022,18 kuna.

RAZLIČITIH MOTIVA IMA ETIC U SVOJOJ PONUDI, TISKAJU SVE OD LETAKA DO KNJIGA I ETIKETA

Premda put do bespovratn­ih sredstava nije lak, Denis Dokleja kaže da je isplativ i vrijedan truda. “Ako imate dobru ideju za ulaganje i nešto vlastitih sredstava, svakako vrijedi probati. Uz pomoć dobivenih bespovratn­ih sredstava nabavili smo nove strojeve kako bismo proširili svoje usluge, što uključuje UV LED printer, solventni printer te računalo kojim su se nabavljeni strojevi povezali u cjelinu. Provedba ovog projekta omogućila je povećanje obujma poslovanja, što rezultira očuvanjem postojećih radnih mjesta i otvaranjem novih radnih mjesta”, ističe naš sugovornik. Osim novih radnih mjesta, u budućnosti namjeravaj­u postojeći asortiman obogatiti novitetima što znači, zaključuje vlasnik tiskare, širenje poduzeća. Dotaknuli smo se na koncu i teme i njihove “susjedske” čakovečke tvrtke Zrinski, perjanice hrvatskog izdavaštva, koja odlazi u stečaj zbog duga od 13 milijuna kuna. “Velika je šteta da je tiskara kao što je Zrinski koja je bila vodeća i na području cijele Hrvatske na samom rubu propasti. Vjerujem da propada zbog privatizac­ije na hrvatski način kao i puno drugih firmi. Smatram da je trebalo uložiti dosta truda da se tiskara s takvim strojnim parkom i stručnim ljudima dovede do ruba”, zaključuje Zlatko Dokleja.

 ?? VJERAN ŽGANEC ROGULJA/
PIXSELL ?? Zlatko, Denis i Tajana Dokleja, te Katarina Farkaš imaju i UV printer koji printa na sve materijale, od platna do stakla
VJERAN ŽGANEC ROGULJA/ PIXSELL Zlatko, Denis i Tajana Dokleja, te Katarina Farkaš imaju i UV printer koji printa na sve materijale, od platna do stakla
 ?? VJERAN ŽGANEC ROGULJA/
PIXSELL ?? Bespovratn­im novcem iz EU nabavili i nove tiskarske strojeve i opremu
VJERAN ŽGANEC ROGULJA/ PIXSELL Bespovratn­im novcem iz EU nabavili i nove tiskarske strojeve i opremu

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia