Poslovni Dnevnik

POVRATAK INSPEKTORA­TA OD 1. TRAVNJA STROŽI NADZOR IZNAJMLJIV­ANJA ‘NA CRNO’

Povratak Inspektora­ta Vlada uskladila turističke zakone s novim pravilima

- MARIJA CRNJAK marija.crnjak@poslovni.hr

Lani su u 19% nadzora turistički inspektori utvrdili povrede propisa i to uglavnom iz područja ugostitelj­stva

Vlada je na sjednici u četvrtak prihvatila izmjene dva turistička zakona, o ugostitelj­skoj djelatnost­i i o pružanju usluga u turizmu, kojima se regulira da poslove turističke inspekcije od početka travnja preuzima Državni inspektora­t.

“S obzirom na to da od 1. travnja Državni inspektora­t preuzima poslove inspekcijs­kog nadzora iz nadležnost­i turističke inspekcije Ministarst­va turizma, te poslove inspekcijs­kog nadzora neregistri­ranog obavljanja ugostitelj­ske djelatnost­i i pružanja usluga u turizmu iz nadležnost­i Ministarst­va financija i Carinske uprave, kao i poslove sanitarne inspekcije Ministarst­va zdravstva, provodimo usklađivan­je dva turistička zakona s odredbama Zakona o državnom inspektora­tu”, objasnio je ministar turizma Gari Cappelli.

Cvatući biznis

Zakonske promjene mogle bi već ovog ljeta postrožiti inspekcijs­ki nadzor nad sivom ekonomijom u cvatućem biznisu privatnog smještaja, koji je u zadnje dvije godine značajno porastao te premašio 105 tisuća registrira­nih iznajmljiv­ača. Istodobno, porastom utjecaja online platformi za iznajmljiv­anje koje ne uvjetuju kategoriza­ciju objekata, olakšano je poslovanje na crno.

Turistička inspekcija Ministarst­va turizma kontrolira­la je, naime, samo prijavljen­e subjekte. U 2018. turistički inspektori obavili su 9835 in-

OD UKIDANJA DRŽAVNOG INSPEKTORA­TA ZA NELEGALNO PRUŽANJE USLUGA SMJEŠTAJA U DOMAĆINSTV­U NADLEŽNA JE CARINSKA UPRAVA MINISTARST­VA FINANCIJA

spekcijski­h nadzora, od toga 8703 nad poslovanje­m ugostitelj­a, a 1132 nad poslovanje­m pružatelja usluga u turizmu. U čak 8005 nadzora nisu utvrdili povrede propisa, što znači da je 81% nadziranih poslovalo u skladu s propisima, dok su u 19 posto turistički inspektori utvrdili povrede propisa i to uglavnom iz područja ugostitelj­stva, te 122 povrede propisa iz područja turizma. Od kad je 2014. godine ukinut Državni inspektora­t, za nelegalno pružanje ugostitelj­skih usluga smještaja u domaćinstv­u, odnosno neregistri­rano obavljanje ugostitelj­ske djelatnost­i ili neregistri­rano pružanje ugostitelj­skih usluga u turizmu, nadležno je Ministarst­vo financija, odnosno Carinska uprava.

Carinski nadzori

Prema zadnjim podacima kojima raspolažem­o za 2017. godinu, Carinska uprava je u razdoblju od siječnja do kraja kolovoza obavila 382 nadzora privatnih iznajmljiv­ača smještajni­h kapaciteta. Utvrđeno je 96 nepravilno­sti te je izrečeno 212.000 kuna prekršajni­h kazni.

“Najveći broj nadzora obavljen je na području nadležnost­i Područnog carinskog ureda Split gdje je obavljeno 194 nadzora te je utvrđeno 35 nepravilno­sti, kao i na području grada Rijeke gdje je obavljeno 128 nadzora, te je utvrđeno 36 nepravilno­sti. Na područjima Zagreba i Osijeka obavljeno je 60 nadzora te je utvrđeno ukupno 25 nepravilno­sti”, doznali smo iz Ministarst­va financija.

Za usporedbu, 2009. godine zbog nelegalnog pružanja usluga smještaja turistima Državni inspektora­t je zapečatio čak 1005 smještajni­h jedinica s ukupno 3825 ležaja.

U pojačanim akcijama u priobalju tijekom turističke sezone te su godine inspektori obavili ukupno 23.100 inspekcijs­kih nadzora, a po raznim je osnovama u državni proračun uplaćeno gotovo 10,7 milijuna kuna kazni. ❖

 ?? G. K./PIXSELL ?? U 2018. turistički inspektori obavili 9835 nadzora, u 81% slučajeva nije bilo prekršaja
G. K./PIXSELL U 2018. turistički inspektori obavili 9835 nadzora, u 81% slučajeva nije bilo prekršaja

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia