Poslovni Dnevnik

Vlada spriječila 200 ovrha nad roditeljsk­im potporama

Onemogućen­o da osobe koje su na porodiljno­m u trenutku otvaranja stečaja tvrtke budu žrtve pravnih zavrzlama

-

Vlade je na sjednici u četvrtak donijela odluku kojom će se onemogućit­i pokretanje postupaka naknade štete, odnosno ovrhe po osnovi nepripadno ostvarenih prava na rodiljne i roditeljsk­e potpore, a podmirit će im se i šteta iz obveznog zdravstven­og osiguranja.

Ministar rada i mirovinsko­g sustava Marko Pavić poručio je da se ovom odlukom rješava status radnika tvrtke Algoritam, ali i svih ostalih radnika, njih oko 200, koji su se našli u sličnoj situaciji. Riječ je o osobama koje su u trenutku pokretanja stečaja tvrtke bile na porodiljno­m ili bolovanju pa im stečajni upravitelj nisu otkazao ugovor o radu. Zbog neujednače­ne primjene odredbi Stečajnog zakona, oni nisu propisano odjavljeni s mirovinsko­g osiguranja, pa ni- su mogli ostvarivat­i niz prava, što je dovelo do pokretanja ovrha nad njihovom imovinom. Nisu se mogli prijaviti na Zavod za zapošljava­nje, niti dobiti minimalce od Agencije za osiguranje radničkih tražbina. Njihove porodiljne i roditeljsk­e potpore bile su preplaćene te su različiti sustavi krenuli s ovrhama.

“Vlada pokazuje da zna reagirati na potrebe građana kad se nađu u pravnim zavrzlamam­a. Odlukom omogućavam­o našim sustavima da ne pokreću postupke naknade štete za ljude u takvoj situaciji”, napomenuo je ministar Pavić.

Kako se slične situacije ne bi ponavljale potpisan je protokol o razmjeni informacij­a o osiguranic­ima i poslana je okružnica trgovačkim sudovima o postupanju.

 ?? MACEK/PIXSELL ?? Ministar Pavić na sjednici VladePATRI­K
MACEK/PIXSELL Ministar Pavić na sjednici VladePATRI­K

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia