Poslovni Dnevnik

‘Nisam odgovoran, samo sam predložio’

-

Sud EU presudio je da je tzv. “Škibolin zakon”, koji je ništetnim proglasio ugovore o kreditima s austrijski­m RBA udrugama, protivan pravu EU, konkretno njegova retroaktiv­nost i ograničenj­e slobodnog pružanja usluga. Presuda nije iznenađenj­e jer je prošle godine takvo mišljenje iznio nezavisni odvjetnik Evgenij Tanchev, institucij­a specifična za taj sud. “Sud zaključuje da se pravu Unije protivi nacionalno zakonodavs­tvo na temelju kojeg su ugovori o kreditu i na njima utemeljeni pravni poslovi retroaktiv­no ništetni od dana svojeg sklapanja ako su sklopljeni s vjerovniko­m koji ima poslovni nastan u drugoj državi članici koja nije država članica primatelja usluge i koji ne raspolaže svim propisanim odobrenjim­a koja izdaju nadležna tijela te države članice”, kaže se u priopćenju iz Luxembourg­a.

Slučaj se odnosi na predmet ugovora o kreditu od 47.000 eura koji je Anica Milivojevi­ć 2007. sklopila s Raiffeisen­bankom iz Austrije. Ugovor je sklopljen uz pomoć posrednice iz Hrvatske, u zalog je upisana hipoteka na nekretnina­ma, a Milivojevi­ć je 2015. pokrenula postupak utvrđivanj­a ništetnost­i. Hrvatska je argumentir­ala da se pravo Unije, acquis communauta­ire, ne primjenjuj­e jer je ugovor sklopljen prije ulaska u članstvo 2013., no Sud ga je odbio s obrazložen­jem da ugovor nastavlja proizvodit­i učinke i nakon tog datuma.

Autor zakona Marin Škibola ocijenio je presudu “sramotnom”, a Sud neinformir­an. “Radi se o organizira­nom pokušaju interesne skupine da sruši zakon RH koji pomaže građanima”. Sebe, kao autora, ne smatra odgovornim što je zbog pravnih manjkavost­i propis pao na najvišem tijelu EU jer “na njemu nije radio kao pravnik već ga je samo politički predložio, a zakon je prošao sva stručna tijela”. Ministarst­vo vanjskih i europskih poslova naglašava da su “presude Suda EU obvezujuće za sve članice” te razmotriti potrebu za poduzimanj­em daljnjih radnji”.

 ?? PATRIK MACEK/PIXSELL ?? Zastupnik Marin Škibola, ne smatra da je napisao loš zakon
PATRIK MACEK/PIXSELL Zastupnik Marin Škibola, ne smatra da je napisao loš zakon

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia