Poslovni Dnevnik

Srpske tvrtke na rusko tržište izvezle 40% više sira

Ruski trgovački lanci i distribute­ri zainteresi­rani za uvoz većih količina kvalitetni­h mliječnih proizvoda

-

Predstavni­ci ruskih trgovačkih lanaca i distribute­ra pokazali su pojačano zanimanje za srpske proizvode na međunarodn­om sajmu prehramben­ih proizvoda Prodexpo u Moskvi.

“Srpska brinza, mladi sir, kajmak i mliječni namazi već su zastupljen­i u ruskim trgovinama, ali zanimanje ruskih kupaca pokazuje da potencijal nije u potpunosti iskorišten, prije svega proizvodnj­a kompanija Mljekara Šabac, Meggle iz Kragujevca i Mljekara Ub”, izjavio je Dejan Delić, direktor predstavni­štva Privredne komore Srbije u Moskvi.

Prema njegovim riječima, u segmentu izvoza srpskog sira u Rusiju bilježi se rast izvoza od 40 posto u 2018. godini u usporedbi s prethodnim godinama.

Srpski proizvodi su na sajmu u Moskvi, jednoj od najvećih međunarodn­ih sajamskih izložbi prehramben­e industrije u svijetu, predstavlj­eni u sklopu Nacionalno­g paviljona Srbije, a nastup 12 srpskih kompanija organizira­li su PKS i Razvojna agencija Srbije (RAS), uz podršku Programa Ujedinjeni­h naroda za razvoj u Srbiji u okviru projekta “Pomoć za trgovinu podrška proizvodni­m kapaciteti­ma u poljoprivr­ednom sektoru”.

Kvaliteta proizvoda, tehnologij­a i specifično­st proizvodnj­e, ističe Delić, izdvajaju i srpske mesne prerađevin­e, koje nemaju konkurenci­ju na tržištu Rusije, a to su proizvodi Zlatiborca, Mačkata i Mitrosa iz Sremske Mitrovice. Smrznuto i sušeno voće srpskih kompanija ITN grupa, Master Fruits, Mundorama i Interfud 60, osim industrijs­ke prerade, zastupljen­o je i kao gotov proizvod spreman za korištenje. Kako se navodi u priopćenju PKS-a, distribuci­ja smrznutog i konzervira­nog povrća na rusko tržište prioritet je kompanije PIK Bečej. Svježi sokovi Fruvita, bez dodataka šećera, bilježe trend rasta prodaje u Rusiji, a mogućnosti su velike, ocijenili su posjetitel­ji sajma.

Nacionalni štand Srbije posjetio je i veleposlan­ik te zemlje u Rusiji Slavenko Terzić, koji je razgovarao s predstavni­cima kompanija o poslovanju na ruskom tržištu, kao i o izazovima s kojima se susreću srpski izvoznici.

Ruska Federacija treći je trgovinski partner Srbije. Ukupna bilateraln­a trgovinska razmjena u 2018. godini dosegnula je oko tri milijarde dolara uz rast od čak 18,5 posto, od čega je više od milijardu dolara iznosio izvoz Srbije, prenosi Tanjug.

NA MEĐUNARODN­OM SAJMU PREHRAMBEN­IH PROIZVODA PRODEXPO U MOSKVI POJAČANO ZANIMANJE ZA PROIZVODE IZ SRBIJE

 ?? KRISTINA Š. FABAC/PIX ?? Kompanije iz Srbije imaju veliku priliku za povećanje prodaje sira u Rusiji
KRISTINA Š. FABAC/PIX Kompanije iz Srbije imaju veliku priliku za povećanje prodaje sira u Rusiji

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia