Poslovni Dnevnik

Jeftine paprike i rajčice u Erdoganovo­j kampanji

Gradske vlasti Istanbula i Ankare uči lokalnih izbora prodaju povrće po upola nižoj cijeni nego trgovački lanci

-

Turska vlada organizira­la je u Istanbulu i Ankari posebne tržnice na kojima prodaje povrće znatno snižene cijene boreći se tako protiv “špekulanat­a i stranih sila” koji povećanjem cijena hrane pokušavaju poljuljati vlast predsjedni­ka Recepa Tayyipa Erdogana. Tržnice vode gradske vlasti, a građani na njima mogu kupiti povrće poput rajčica, krumpira i luka po upola nižim cijenama nego u supermarke­tima.

Međutim, kupci smiju kupiti najviše tri kilograma pojedine vrste povrća. Predsjedni­k Erdogan najavio je da će nakon lokalnih izbora u ožujku ovakav model prodaje hrane biti proširen na sve dijelove zemlje. Turski predsjedni­k za skupu hranu okrivio je špekulante te je zapovijedi­o inspekcije u skladištim­a i trgovinama. “Počeli su se igrati s Turskom. Cijene rajčica, patlidžana i paprike počele su eskalirati. To je terorizam”, izjavio je turski čelnik na jednom javnom skupu. Naime, iako je stopa inflacije pala na 20 posto u odnosu na vrhunac iz listopada, cijene hrane nastavljaj­u rasti. Samo prošlog mjeseca hrana je poskupila za trećinu.

Rastući životni troškovi najveći su problem za turske građane nakon lanjske valutne krize u kojoj je lira izgubila trećinu vrijednost­i, pokazuju predizborn­e ankete. Za sada je nejasno kako Istanbul i Ankara uspijevaju ponuditi tako niske cijene, niže i od veleputnik­e”, prodajnih. Gradske vlasti turske prijestoln­ice u priopćenju tvrde kako povrće kupuju izravno od proizvođač­a, a roba se besplatno prevozi. Inan Demir, ekonomist za rastuća tržišta u banci Nomura smatra kako će vlada jeftino prodavati hranu samo do izbora kako bi se spasila od lošeg rezultata. ”Iskreno ne očekujem da će se to produžiti nakon izbora”, izjavio je Demir za Reuters. Trgovci tvrde kako cijene povrća rastu zbog povećanja troškova za gorivo i plaće, kao i lošeg vremena. Međutim, konkurenci­ju gradskih tržnica i Erdoganove prijetnje inspekcijo­m ipak ne ignoriraju.

Kako navode mediji, najveći trgovački lanac u zemlji Migros počeo je snižavati cijene i trenutno povrće prodaje uz gubitak. No, Yusuf Yilmaz, predsjedni­k udruge veletrgova­ca u južnoj regiji Serik, čuvenoj po rajčicama, kaže kako i vlada gubi na prodaji. Naime, vlada rajčice otkupljuje po cijeni od 3,8 lira za kilogram, a kasnije ih na svojim tržnicama prodaje za tri lire.

HRANA JE SAMO PROŠLOG MJESECA POSKUPILA ZA TREĆINU, PA SU RASTUĆI ŽIVOTNI TROŠKOVI NAJVEĆI PROBLEM ZA TURSKE GRAĐANE, NAKON LANJSKE VALUTNE KRIZE

 ?? REUTERS ?? Kupci mogu kupiti najviše tri kilograma pojedine vrste povrća
REUTERS Kupci mogu kupiti najviše tri kilograma pojedine vrste povrća

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia