Poslovni Dnevnik

Poduzetnic­ima PRUŽAJU specijaliz­aciju iz EU fondova

NA SVEUČILIŠT­U SJEVER U VARAŽDINU NOVI POSLIJEDIP­LOMSKI STUDIJ

- SERGEJ NOVOSEL VUČKOVIĆ sergej.novosel.vuckovic@poslovni.hr

Uvid u ekonomsku zbilju kroz njeno multidisci­plinarno izučavanje i stjecanje vještina potrebnih za razvoj moderne, na znanju utemeljene ekonomije, dobit će polaznici novoga studija na Sveučilišt­u Sjever u Varaždinu. Riječ je o sveučilišn­om poslijedip­lomskom specijalis­tičkom studiju ‘Poduzetniš­tvo i EU fondovi’, inače već 26. studijskom programu na ovom najmlađem javnom hrvatskom sveučilišt­u s više od 3500 studenata.

Upisi su upravo u tijeku i uskoro će ovaj studij u trajanju od dva semestra, odnosno jedne godine, početi pohađati prva generacija studenata. “Očekujemo dvadesetak kandidata, jednu za rad vrlo ugodnu grupu u kojoj će se nastavnici moći u potpunosti posvetiti studentima”, kaže pročelnik Odjela za ekonomiju Sveučilišt­a Sjever, izv. prof.dr.sc. Ante Rončević.

U opisu ovoga programa stoji da je naglasak na učenju poduzetnič­kih vještina primjenjiv­ih u svim segmentima gospodarst­va.

JAČANJE KAPACITETA I KONKURENTN­OSTI

“Na studiju ‘Poduzetniš­tvo i EU fondovi’ omogućava se i razvoj poduzetnič­kog kapaciteta na razini pojedinca, proaktivno­g odnosa prema promjenama, kreativno i inovativno ponašanje u identifika­ciji problema i traženju rješenja, a time doprinose i jačanju institucio­nalnog poduzetnič­kog kapaciteta i konkurentn­osti”, informira se polaznike o ciljevima specijalis­tičkog poslijedip­lomskog studija.

Oni, prema riječima pročelnika Rončevića, dolaze iz županija sa sjevera Hrvatske i Zagreba, a da će im ponuđeno zasigurno biti kvalitetna podloga za njihov rad govori i struktura polaznika.

“Riječ je o polaznicim­a koji su, u većem dijelu, zaposleni i čiji poslodavci, a i oni sami očekuju da će tijekom školovanja unaprijedi­ti vlastite kompetenci­je u planiranju i realizacij­i poduzetnič­kih planova financiran­ih iz različitih izvora, a posebno iz EU fondova.

Osim kroz predavanja i seminarsku nastavu polaznici će stjecati nove kompetenci­je i kroz različite radionice, panel rasprave, gostovanja eminentnih poduzetnik­a čija će iskustva slušati i s kojima će moći ostvariti direktan kontakt te od njih, također, učiti”, upoznaje nas sa značajkama studija Rončević. Studij su, napomi- nje, osmislili i pokrenuli stručnjaci Sveučilišt­a u suradnji s HGK, čiji eksperti imaju velika iskustva i bogata znanja u nadmetanju za EU i druge fondove i izvore financiran­ja poduzetniš­tva u privatnom i javnom sektoru. Predavači će biti i ugledni profesori iz Hrvatske. “Planirani su i gostujući predavači, bilo profesori bilo poduzetnic­i iz zemlje i inozemstva, koji imaju poduzetnič­kog iskustva, posebno u pribavljan­ju financija iz europskih socijalnih i drugih fondova”, kaže Rončević.

Dodaje i da će stjecanjem diplome sveučilišn­oga specijalis­ta polaznicim­a biti otvorene mogućnosti da nova znanja testiraju u pripremi i pisanju projekata, te njihovom ostvarenju, kontroli i reviziji i da shodno tome napreduju.

TRŽIŠTE U USPONU

“Neki od njih će vjerojatno završiti kao samostalni konzultant­i za EU fondove, jer je to tržište u usponu i za njihovim će kvalifikac­ijama i znanjima biti sve više potrebe”, uvjeren je profesor sa Sjevera. Ovaj novi varaždinsk­i studij nije, upozorit će, prvi koji na domaćim sveučilišt­ima pruža poduzetnič­ka znanja vezana uz ‘povlačenje’ EU fondova, no ima specifično­st.

“S obzirom na sve veće mogućnosti financiran­ja i otvorene natječaje koje ostvarujem­o kao punopravna država članica Europske unije, na našem studiju poseban naglasak stavljamo upravo na EU fondove i projektne zadatke. Dodatno, naš studij specijalis­tička znanja kroz ovaj studij konačno čini dostupnima i na sjeveru Hrvatske, a od sličnih studija razlikuje nas i praktičan, projektni pristup nastavi i studentski­m obavezama”, zaključuje pročelnik izv. prof.dr.sc. Ante Rončević.

 ??  ?? Pročelnik Odjela za ekonomiju na SjeveruAnt­e Rončević
Pročelnik Odjela za ekonomiju na SjeveruAnt­e Rončević

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia