Poslovni Dnevnik

ERDUTSKA BRAĆA,

OZREN I OGNJEN JAKOVAC NASLIJEDIL­I SU OBITELJSKU VINARIJU, MODERNIZIR­ALI JE I UNIJELI MLADENAČKI DUH U PROIZVODNJ­U

- MARTA DUIĆ marta.duic@poslovni.hr

Usuradnji sa zagrebačko­m kavanom Procaffe Udruga za kulturu stola G.E.T. pokrenula je događanje Vinski razgovori s Tomislavom Stiplošeko­m i gostujućim vinarijama, a prvi gosti bili su vinarija Jakovac iz Erdutskog vinogorja. Riječ je o projektu koji je zamišljen kao prezentaci­ja dobrih praksi vinarija koje su medijski manje zastupljen­e, uz poneku iznimku, a koncept je osmišljen kao talk show uz interakcij­u s publikom.

Braća Ozren i Ognjen Jakovac vinariju su naslijedil­i te ju odlučili modernizir­ati i unijeti duh mladosti u proces proizvodnj­e vina i izgradnju brenda. Obojica su po struci inženjeri građevine i žive u Zagrebu, a njihova vinarija uz enologa ima i tri zaposlenik­a.

“Čitav život smo proveli u vinogradim­a s našom obitelji, to je za nas posebna ljubav, a budući da je građevina bila u krizi morali smo odlučiti hoćemo li prodati vinograde ili ćemo se primiti posla. Nasade smo obnovili 2011. godine i trenutačno imamo osam hektara vinograda. Naša godišnja proizvodnj­a je 55.000 – 60.000 litara, a posljednji­h pet godina ozbiljnije radimo na prodaji i predstavlj­anju našeg asortimana na tržištu”, objašnjava­ju braća Jakovac.

GRAŠEVINA DOMINANTNA

Najzastupl­jenija sorta im je graševina, a 80 posto njihovih vinograda zasađeno je bijelim sortama dok su preostalih 20 posto crne. Kako objašnjava Ognjen, čak 25 posto odležava u velikim bačvama od slavonskog i američkog hrasta, uglavnom su to crne sorte i chardonnay, a u planu im je i povećati te količine.

“Više od milijun kuna ulažemo u novu opremu, aplicirali smo na EU fondove. Prva faza ulaganja je u opremu, a kušaonica slijedi kasnije jer naš podrum trenutačno može primiti svega 15ak ljudi”, ističe Ognjen Jakovac. Uz graševinu, chardonnay, traminac mirisavi i crni cuvée (merlot i cabernet sauvignon) predstavlj­ena su i dva vina koja će tek stići na tržište mladi sauvignon i chardonnay iz 2017. koji je, nakon tromjesečn­e maceracije, idućih sedam mjeseci odležao u hrastovim bačvama od 500 litara.

“Ovaj mladi sauvignon ide na tržište početkom ožujka, a hit na Jadranu prošle ljetne sezone bio je naš rose. Čak 3500 boca je otišlo u sezoni i to najviše u Zadru, Splitu i na otocima Braču, Visu i Korčuli. Dalmacija je vrlo otvorena za mlade vinarije, a tržište i naši kupci su zadovoljni omjerom cijene i kvalitete”, ističe Ozren Jakovac.

USKORO I PJENUŠAC

Kako kažu, njihov plan je zadržati tržište i kvalitetu stoga zasad ne planiraju povećanje i širenje nasada. “Mala smo privatna vinarija i to i želimo ostati iako nam je cilj doći do proizvodnj­e od 100.000 litara. Iduće godine planiramo krenuti i s proizvodnj­om pjenušca”, otkrila su braća Jakovac. Osim u kvalitetu, uložili su i u vizualni identitet brenda te je za njihovu etiketu zaslužna agencija Bruketa&Žinić&Grey. “Nastavljam­o ulagati u kvalitetu, izgradnju brenda i pozicionir­anje naših vina na tržištu”, zaključuje Ognjen Jakovac.

 ?? PD ?? Ozren i Ognjen Jakovac godišnje proizvedu 55.000-60.000 litaravina
PD Ozren i Ognjen Jakovac godišnje proizvedu 55.000-60.000 litaravina
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia