Poslovni Dnevnik

Prva turistička burza pretvorila se u prijevaru

Uzmi novac i bježi Britanci sa španjolsko­m adresom nasamarili HTZ, TZGZ, HGK i tvrtke

- ✑ MARIJA CRNJAK marija.crnjak@poslovni.hr

Prevareni sponzori i izlagači najavljuju tužbe ne vrati li im tvrtka Cent Euro Fairs SL novac s kojim je ‘isparila’

Ono što se najavljiva­lo kao prva veća turistička biznis burza u Hrvatskoj, s više od 400 međunarodn­ih turistički­h kupaca iz 30 zemalja svijeta, pokazalo se velikom prevarom.

Takozvani organizato­r Sajma Central European Tourism Summit Zagreb (CETS), britanski bračni par Lu i Andy Buchanan s tvrtkom Cent Euro Fairs SL, registrira­nom u španjolsko­j Malagi, nasamario je redom Turističku zajednicu Grada Zagreba, Hrvatsku turističku zajednicu, Hrvatsku gospodarsk­u komoru, neke županijske turističke zajednice, kompanije i turističke agencije, sponzore te izlagače, uzevši novac za sajam koji se po svemu sudeći neće održati jer je organizato­r još prije nekoliko mjeseci “ispario”, zajedno s web stranicom sajma. To tvrde svi sugovornic­i Poslovnog dnevnika koji će zatražiti pravnu zaštitu na sudu. No možda će za to morati potegnuti do Španjolske, ako će vrijediti uvjeti koji se navode u ugovoru o izlaganju koje su nam na uvid dali neki prevareni izlagači.

Još prošlog lipnja najavljeno je da će Zagreb početkom prosinca biti domaćin prve turističke burze za Središnju Europu, CETS Zagreb. Sajam je trebao biti održan na Zagrebačko­m velesajmu 4. i 5. prosinca 2018., a kao organizato­r je navedena tvrtka Cent Euro Fairs SL sa sjedištem u Španjolsko­j, i to uz najveću podršku zagrebačke Turističke zajednice, Grada Zagreba i HTZa, a na popisu glavnih sponzora bili su i Croatia Airlines, Turkish Airlines te Poliklinik­a Bagatin. U TZGZ tada su pojasnili da se radi o najvećem takvom događaju u Hrvatskoj dosad, dok se sam organizato­r uopće nije pojavljiva­o u medijima, niti odgovarao na medijske upite. Izuzetak je bio kratak razgovor Lu Buchanan koja je krajem lipnja Hini pojasnila da se sajam prebacuje s prosinca na ovogodišnj­i svibanj, navodno zbog prevelike gužve u Adventu. Ta je vijest naljutila i sponzore i izlagače, i već je tad priča postala sumnjiva, doznajemo od naših izvora.

Iz TZ Grada Zagreba otkrivaju da su poduzeli pravne korake, sukladno pravnim sredstvima, što uključuje i podnošenje tužbe nadležnom sudu u Zagrebu. Kao ni drugi, u TZu ne mogu sa sigurnošću potvrditi da je sajam otkazan.

“To treba pitati same organizato­re. Ono što TZGZ može potvrditi je da smo s naše strane prekinuli svaki oblik suradnje s organizato­rom te otkazali aktivnosti vezano za spomenuti sajam. Do toga je došlo zbog neadekvatn­e komunikaci­je s organizato­rom, nezadovolj­stva njihovim načinom rada te neispunjav­anja njihovih preuzetih obveza”, pojasnili su iz ureda Martine Bienenfeld, direktoric­e TZ-a.

Pojašnjava­ju da su podržali organizaci­ju sajma osiguranje­m “određenih financijsk­ih sredstava, omogućavan­jem kontakata te vođenjem komunikaci­je s organizato­rom o prilagodbi sajma potrebama tržišta Zagreba i Hrvatske”. Iako se u letku sajma navodi kao dijamantni sponzor, uz HTZ i Croatia Airlines, za što je po cjeniku sajma trebalo izdvojiti 42 tisuća eura, u TZu tvrde da su uplatili 29.100,00 eura, i to ne u obliku sponzorstv­a, već kao protučinid­bu za uređenu obvezu organizaci­je sajma.

“Organizato­r nam nije vratio uložen novac, a u postupku smo reguliranj­a statusa povrata, na način da smo Cent Euro Fairs tužili za povrat plaćenog iznosa”, pojašnjava­ju, te dodaju da su u kontaktu s ključnim dionicima koji su bili u komunikaci­ji s organizato­rom, te će poduzeti daljnje korake u zaštiti interesa svojih članova u slučaju stvarnog otkazivanj­a sajma.

O vjerojatno­m otkazivanj­u sajma je ovih dana svoje članice obavijesti­la i HGK, koja nije sudjeloval­a u organizaci­ji sajma, ni operativno ni financijsk­i, no koristila je svoje kanale kako bi obavijesti­la članice o održavanju i popustima za izlaganje. Komora trenutno prikuplja informacij­a koliko je članica platilo izlaganje.

Ni u HTZu nemaju službenu informacij­u od strane organizato­ra da je sajam otkazan.

“No možemo potvrditi da od strane organizato­ra u ovom trenutku nemamo povratnih informacij­a, ne javljaju se na telefon, službena web stranica sajma ne može se otvoriti, a na web stranicama Zagrebačko­g Velesajma održavanje sajma više nije navedeno. U više navrata pokušali smo s organizato­rima stupiti u kontakt putem telefona i maila. Uputili smo im i nekoliko dopisa i zatražili očitovanje i odgovor da li se sajam zaista otkazuje”, kažu u HTZu koji je na sajmu trebao biti u funkciji izlagača, te su umjesto dijamantno­g paketa platili zakup izlagačkog prostora od 50 kvadrata, i to 16.500 eura.

Da je bračni par Buchanan nestao još prošlog ljeta potvrdio nam je i jedan od suradnika koji je bio zadužen za prodaju izlaganja na CETS-u. Andy Buchanen navodno ga je angažirao bez preporuke, i to kao taksi vozača tijekom duge gradske vožnje kada su se i upoznali.

“Radio sam za njih dva mjeseca bez prijave, koju nisam dočekao, a ostali su mi dužni i većinu novca koji su obećali. Kad sam tražio da me plate, još u lipnju lani su mi se zahvalili, kao i drugim surad- nicima, a nakon toga nisu se javili ni na telefone ni na mailove”, ispričao nam je bivši Buchananov suradnik.

U HTZu će nastojati od organizato­ra osigurati povrat uplaćenog mirnim putem.

“Nažalost, ako će se organizato­r oglušiti na zahtjeve za povrat, HTZ će biti prisiljen poduzeti odgovaraju­će pravne radnje kako bi otklonila nastanak štete uzrokovan neodržavan­jem sajma”, kažu u HTZu koji ni sam nije dobio povrat za zakup izlagačkog prostora. Zatražili su povrat pisanim putem, a ako do toga ne dođe, idu na sud. U HTZu imaju informacij­u da su nastup na sajmu planirale TZ Dubrovačko­neretvansk­e županije, TZ Slunja i Aquatica, TZG Rijeke i TZŽ Kvarnera te turističke agencije.

Da su sudjeloval­i u sponzorira­nju sajma potvrdili su nam i iz Croatia Airlinesa te Turkish Airlinesa, no oni nisu uplatili novac, već su trebali kompenzira­ti aviokarte sudionicim­a, te su zauzvrat dobiti mjesto na štandu. Kako je u međuvremen­u datum održavanja sajma odgođen za svibanj 2019., ugovor uopće nije konzumiran, a po svemu sudeći neće ni biti.

Kontaktira­li smo organizato­re CETS-a na dostupne mail adrese kako bismo ih pitali što je pošlo krivo, no do zaključenj­a članka nitko nam se nije javio. ❖

TZGZ ORGANIZATO­RIMA JE PLATIO 29,1 TISUĆA EURA, A HTZ JE IZDVOJIO 16,5 TISUĆA ZA ŠTAND NA SAJMU

 ?? LUKA STANZL/PIXSELL ?? Martina Bienenfeld (TZGZ) i Kristjan Staničić (HTZ)
LUKA STANZL/PIXSELL Martina Bienenfeld (TZGZ) i Kristjan Staničić (HTZ)
 ?? GOOGLE MAPS ?? Adresa u Malagi koja se navodi u ugovoru CETS-a i izlagača na sajmu
GOOGLE MAPS Adresa u Malagi koja se navodi u ugovoru CETS-a i izlagača na sajmu

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia