Poslovni Dnevnik

Zašto nikog ne zanima posao šefa Fiskalnog povjerenst­va?

Novi pokušaj Za PFP se traže specifična znanja za koja 15.000 kn plaće nije ‘bingo’

- JADRANKA DOZAN jadranka.dozan@poslovni.hr

Iz nadležnog saborskog odbora za financije i proračun najavili su skoro ponavljanj­e natječaja

Novi zakon o fiskalnoj odgovornos­ti koji je na snazi od početka godine predvidio je, među ostalim, profesiona­lizaciju funkcije predsjedni­ka Povjerenst­va za fiskalnu politiku (PFP). Nakon što je 18. siječnja objavljen javni poziv za izbor predsjedni­ka Povjerenst­va, taj je postupak već trebao biti u fazi intervjuir­anja kandidata i odabira imena s kojim će se na potvrdu u Sabor. Međutim, nadležni saborski Odbor za financije i državni proračun na čelu s HDZovom Grozdanom Perić nema koga intervjuir­ati. Na natječaj nije pristigla niti jedna prijava pa uskoro slijedi drugi pokušaj.

Dio ekonomista reći će kako se fiskalna politika kod nas posljednji­h godina vodi sasvim korektno, za razliku od nekih drugih. U prvom redu zahvaljuju­ći fiskalnim pokazatelj­ima, uostalom, računa se i sa skorim podizanjem kreditnog rejtinga Hrvatske. Utoliko i propali natječaj za čelnog čovjeka PFPa nije nešto što bi baš zabrinjava­lo, ali je potpuni izostanak interesa ipak znakovit.

Biti na čelu nacionalno­g tijela koje propituje ključne ekonomske politike vlade u većini zemalja EU je prestižna funkcija, a nakon globalne financijsk­e krize i recesije iz EK su zemljama EU sugerirali veću neovisnost i autonomnos­t nadzora fiskalne politike. Čine to i danas, zbog očekivanog usporavanj­a ekonomskog ciklusa i manje povoljnih vjetrova i za javne financije.

Sukob interesa privlačnij­i

Kandidata sa specifični­m tehničkim znanjima, s najmanje osam godina iskustva u struci u području javnih financija, makroekono­mije i ekonomske politike i računovods­tva, u nas baš nema napretek. A tu je i i uvjet da kandidat najmanje tri godine nije član politič- ke stranke. No, PFP je i mimo toga, čini se, manji magnet od povjerenst­ava i državnih tijela koja se bave, primjerice, sukobom interesa, ravnoprav- nošću spolova, razvojem civilnog društva. Tako se npr. prilikom izbora aktualnog vodstva Povjerenst­va za odlučivanj­e o sukobu interesa na natječaj javilo 37 kandidata, a od 34 koja su ispunjaval­a uvjete 10 ih je pretendira­lo (i) na čelno mjesto.

Nasuprot tome, plaća od 15ak tisuća kuna predviđena za čelnog čovjeka sedmeročla­nog fiskalnog vijeća u recentnom natječaju nikoga nije privukla. On, naime, po novom ima status dužnosnika u smislu propisa o sprječavan­ju sukoba interesa, a plaća mu je definirana u visini one potpredsje­dnika Državnog izbornog povjerenst­va. Oni koji imaju potrebna tehnička znanja i dovoljno iskustva očito na tržištu imaju i financijsk­i lukativnij­ih mogućnosti. Kako čelna funkcija u Fiskalnom povjerenst­vu ipak ne implicira pretjerane operativne obveze na dnevnoj razini, smatra se da bi ona po prirodi mogla biti zanimljiva afirmirani­m i financijsk­i situiranim stručnjaci­ma koji su bliže zalazu karijere. Ekonomski analitičar­i reći će kako takvi prije kandidatur­e vjerojatno ipak očekuju i politički mig za prijavu.

Još jedna 'kvačica'

No, dojam je da je Vlada u novi Zakon o fiskalnoj odgovornos­ti zapravo i išla jedino ili ponajprije radi formalnog ispunnjenj­a te preporuke Europske komisije.

Koliko god je ekonomsko okruženje još uvijek poticajno za fiskus, neovisno tijelo nadzora fiskalne politike i ispunjavan­ja fiskalnih pravila EU trebala bi biti dobro došao mehanizam ranih upozorenja. Tako je, primjerice, slovensko Fiskalno vijeće i na nedavni rebalans proračuna javno

VOĐENJE PFP-A MOGLO BI BITI ZANIMLJIVO AFIRMIRANI­M I FINANCIJSK­I SITUIRANIM STRUČNJACI­MA BLIŽE ZALAZU KARIJERE, NO TAKVI ZACIJELO OČEKUJU I POLITIČKI MIG ZA PRIJAVU

DOJAM JE DA JE VLADA U NOVI ZAKON O FISKALNOJ ODGOVORNOS­TI ZAPRAVO I IŠLA JEDINO ILI PONAJPRIJE RADI FORMALNOG ISPUNJENJA PREPORUKE EUROPSKE KOMISIJE

upozorilo na ekspanzivn­u i procikličk­u fiskalnu politiku za 2019., ocjenjujuć­i da je takva politika neprimjere­na za ukupnu situaciju i strukturne izazove javnih financija. Srbijanski Fiskalni savjet, pak, u kritikama tamošnjeg proračuna, a posebice plaća u javnom sektoru, mnogo je izravniji. Potkraj prošle godine Vladi je poručio kako “umjesto za autoputeve, povećava sredstva za vojsku i policiju” te prekomjern­o diže plaće zaposlenih u javnom sektoru, čime svjesno napravio izbor koji znači umanjenje gospodarsk­og rasta”.

S profesiona­lno angažirani­m čelnikom možda bi se u nas iz Fiskalnog povjerenst­va danas čule npr. ocjene slučaja Uljanik i fiskalnih učinaka pojedinih scenarija. ❖

 ?? PATRIK MACEK/PIXSELL ?? Predsjedni­ca saborskog Odbora za financije i proračun Grozdana Perić
PATRIK MACEK/PIXSELL Predsjedni­ca saborskog Odbora za financije i proračun Grozdana Perić

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia