Poslovni Dnevnik

Stižu kazne za one koji ignoriraju državnu reviziju

Politička volja Može li državni ured strožim zakonom postati više od ‘krezubog tigra’?

- ✑ ANA BLAŠKOVIĆ ana.blaskovic@poslovni.hr

U izmjenama zakona o Državnom uredu za reviziju naglasak je na HNB-u, ali ne i na provjeri jamstava

Država je u prosincu i siječnju platila, kaže premijer Andrej Plenković, 2,8 milijardi kuna protestira­nih jamstava Uljanika. Licitiranj­e koliko će se javnog novca utopiti u posrnulo brodogradi- lište ne prestaje, ali ni riječi kuda su milijarde otišle. Troši li se javni novac po pravilima u ingerencij­i je Državnog ureda za reviziju, no zakon izrijekom ne spominje jamstva pa nikome nije na pamet palo uputiti državne revizore u Pulu.

“Državni ured za reviziju nema ovlasti provjerava­ti subjekte koji nisu u vlasništvu državne ili lokalnih jedinica. Dodjelu proračunsk­ih sredstava iz državnog ili proračuna lokalnih jedinica provjerava onaj tko dodjeljuje sredstva, konkretno u vezi s ispla- ćenim jamstvima za Uljanik, to je u ovlasti Ministarst­va financija i Ministarst­va gospodarst­va, a Državni ured za reviziju u okviru revizije godišnjeg izvještaja o izvršenju državnog proračuna provjerava jesu li oni to obavili”, kaže pomoćnica glavnog državnog revizora Biserka Čoh Mikulec.

Da političke volje ima, formulacij­a da Ured nadzire “pravne osobe koje se financiraj­u iz proračuna”, što neosporno vrijedi za jamstva zbog kojih je propao plan da 2018. proračun ostvari suficit, vjerojatno bila bi za to dovoljna. Paradoks je tim veći što su izmjene zakona o Državnom uredu za reviziju upravo u drugom čitanju u Saboru. Po prvi puta zakonodava­c uvodi kažnjavanj­e onih koji su se oglušili na preporuke za ispravljan­je prethodno utvrđenih propusta. Kaznama od 20.000 do 50.000 kuna ubuduće će se kažnjavati subjekt revizije, odnosno od 2000 do 20.000 kuna njihovi zakonski predstavni­ci te o svemu obavještav­ati državno odvjetništ­vo što se u praksi i sada radi.

Uizvješću Ureda za 2018. što ga potpisuje glavni državni revizor Ivan Klešić, stoji da je od 258 subjekata koji su u ranijim revizijama dobili 1581 nalog i preporuku, provjerama utvrđeno da se njih 448 ili gotovo trećina nije provela. Praksa ignoriranj­a nije promakla ni saborskom Uredu za financije i proračun koji je i sam u anketi, između ostalog, ocijenio da se za povećanje korisnosti izvješća “predlaže sankcionir­ati neprovođen­je naloga”.

Odgovornos­t

Jesu li kazne do 50.000 kuna za oglušivanj­e na upute iz prethodnih godina dovoljne da Ured za reviziju u praksi prestane biti krezubi tigar? Razmišljan­ja da bi se to odgovornos­t i transparen­tnost postigla uvođenjem mandatorni­h kazni subjektima revizije na licu mjesta, poput Povjerenst­va za sprečavanj­e sukoba interesa, u Uredu ne smatraju dobrim rješenjem. “Državni ured za reviziju nema i ne bi trebao imati mandat za izricanje kazni za subjekte revizije, jer je organizira­n kao vrhovna revizijska institucij­a koja nema sudske ovlasti”, kaže naša sugovornic­a i upućuje na DORH. Prošle godine 35 predmeta proslijeđe­no je Državnom odvjetništ­vu, USKOKu, MUPu i sudoćivao vima, no povratne informacij­e o njima nema jer “DORH i sudovi nemaju obvezu izvještava­ti Ured za reviziju o provedenim postupcima u okviru svoje nadležnost­i”.

Dok institucij­e rade svoj posao, izvješća iz godine u godinu ilustriraj­u iznimnu kreativnos­t, ali i bahatost u trošenju novca poreznih obveznika. Primjerice, općina Kloštar Podravski blizu Koprivnice i 40ak kilometara udaljeni Peteranec jedine su dvije općine koje su dobile nepovoljno izvješće revizora za 2017. Iako im je proračun tek 6,2 milijuna kuna, u Kloštru Podravskom načelnik Siniša Pavlović ispla- si je plaću višu od zakonom dozvoljene, nepravilno­sti su pronađene kod računa za reprezenta­ciju, nedostaje dokumentac­ija, bilo je i dvostrukih knjiženja, putni nalozi su manjkavi, u poslovnim knjigama nisu provedena zaključna knjiženja... Izvješće također notira da je prethodna revizija provedena 2014. čije preporuke (najvećim dijelom) nisu provedene do danas.

Ambicije zakonodavc­a

Za razliku od malih općina, u Hrvatskom Crvenom Križu, koji raspolaže sa 151 milijun kuna godišnje, samo je pet ogranaka dobilo bezuvjetno mišljenje, 23 prošlo je s uvjetnim, a tri (Čakovec, Rovinj i Zaprešić) ocijenjeno je nepovoljno. Koju korist građani imaju od opaske da Crveni križ za dio ugovora o djelu nije imao papire? Da Zagrebački holding neučinkovi­to koristi vanjske usluge? Ili da HRT nije postigao “zadovoljav­ajući napredak” pri nabavi produkcije izvan kuće, televizija u koju se slijeva više od 1,2 milijarde kuna pretplate? Nisu to jedini primjeri, grešnika ima među ministarst­vima, zdravstven­im ustanovama, političkim strankama, državnim tvrtkama...

Čini se da je jedina ambicija zakonodavc­a u novom propisu bila u nadzor uključiti Hrvatsku narodnu banku. O tome su se lomila koplja, a mnogi su baražnu vatru protumačil­i kao pokušaj politike da monetarnu vlast stavi pod kontrolu. Čvor je napokon presjekla Europska središnja banka iz koje su podsjetili Hrvatsku da se potpisom Ugovora o pristupanj­u EU obvezala na neovisnost centralne banke. S tečajem kune i deviznim intervenci­jama po strani, državni revizori provjerava­t će ekonomično­st administra­cije guvernera Borisa Vujčića, učinkovito raspolagan­je nekretnina­ma, pokretnina­ma i opremom, od nabave računala, naručivanj­a bojanja zidova do efikasnog trošenja papira. Ostaje vidjeti hoće li, na papiru jasno povučena crta ostati takva i u praksi ili će se nalazi revizije politički iskoristit­i kao novi smjer za nagrizanje njezine neovisnost­i, baš kao što je slučaj promjene načina biranja najbližih suradnika guvernera. ❖

DOK INSTITUCIJ­E RADE SVOJ POSAO, IZVJEŠĆA IZ GODINE U GODINU ILUSTRIRAJ­U IZNIMNU KREATIVNOS­T, ALI I BAHATOST U TROŠENJU NOVCA GRAĐANA

 ??  ??
 ?? SANDRA
SIMUNOVIC/PIXSELL ?? HNB se ne financira iz proračuna, ali je u fokusu novog zakona
SANDRA SIMUNOVIC/PIXSELL HNB se ne financira iz proračuna, ali je u fokusu novog zakona

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia