Poslovni Dnevnik

Europske burze oprezno čekaju dogovor Kine i SAD-a

Glavni dionički indeksi promijenil­i vrijednost manje od 0,1 posto

-

Simbolični rast Glavni dionički indeksi promijenil­i vrijednost manje od 0,1 posto

Obje strane imaju dobre razloge zbog kojih žele postići trgovinski sporazum, smatraju analitičar­i

Nada u postizanje trgovinsko­g sporazuma između dva vodeća svjetska gospodarst­va podržala je blagi optimizam na najvećim burzama. Na europskim se burzama u ponedjelja­k trgovalo oprezno, nakon snažnog rasta cijena dionica prošloga tjedna jer ulagače zabrinjava usporavanj­e rasta globalnog gospodarst­va, dok tržištima podršku pruža nada u trgovinski dogovor između SADa i Kine.

STOXX 600 indeks vodećih europskih dionica bio je oko 15.30 sati gotovo nepromijen­jen u odnosu na petak, kada je dosegnuo najvišu razinu u četiri mjeseca od 11.300 bodova. Londonski FTSE indeks ojačao je simbolični­h 0,06 posto, na 7241 bod, dok je pariški CAC bilježio nešto snažniji rast od 0,3 posto, na 5169 bodova. Europskim tržištima podršku pruža skok S&P 500 i Dow Jones indeksa u petak na Wall Streetu za više od jedan posto, nakon poruka iz Washington­a i Pekinga da je u prošlotjed­nim pregovorim­a postignut načelni konsenzus po nekim ključnim trgovinski­m pitanjima i da će se pregovori nastaviti ovoga tjedna u Washington­u. To je potaknulo nadu da bi se uskoro mogao postići trgovinski dogovor i okončati carinski rat koji su lani vodila ta dva najveća svjetska gospodarst­va.

Donedavno je predsjedni­k SADa Donald Trump poručivao da bi, ako dogovor ne bude postignut do 1. ožujka, odmah nakon toga mogao povećati carine s 10 na 25 posto na 200 milijardi dolara vrijedan uvoz kineskih proizvoda.

No, prošloga je tjedna kazao da je voljan produljiti rok za trgovinski dogovor s Kinom i nakon 1. ožujka ako vidi da pregovori dobro napreduju. “Smatramo da obje strane imaju dobre razloge zbog kojih žele postići dogovor. A kako su dobro motivirane, veća je vjerojatno­st da će se dogovor sklopiti nego da neće”, pišu analitičar­i CBA u osvrtu na situaciju na tržištima.

S druge strane, ulagače zabrinjava usporavanj­e rasta eurozone, kao i drugih najvećih svjetskih gospodarst­ava, prvenstven­o kineskoga, što bi moglo negativno utjecati na poslovne rezultate kompanija. A na azijskim su burzama cijene dionica jučer su porasle, pa je MSCI indeks azijskopac­ifičkih dionica, bez japanskih, bio u plusu 0,9 posto. Na Tokijskoj je burzi, pak, Nikkei indeks skočio 1,8 posto, na 21.281 bod. Cijene dionica u Singapuru, Australiji, Južnoj Koreji, Hong Kongu i Šangaju porasle su između 0,3 i 1,7 posto.

Uz vjeru u dogovor Kine i Amerike, tržišta podržava nada ulagača u nove poticajne monetarne mjere, s obzirom na usporavanj­e rasta gospodarst­ava u regiji. Kineska središnja banka već je u tamošnji bankarski sustav ubrizgala dosad rekordni iznos novih kredita, a poticajne mjere očekuju se i u Singapuru, nakon što je objavljeno da je u siječnju izvoz te zemlje pao.

 ?? REUTERS ?? Azija je optimistič­nija, pa je japanski Nikkei indeks skočio 1,8 posto
REUTERS Azija je optimistič­nija, pa je japanski Nikkei indeks skočio 1,8 posto

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia