Poslovni Dnevnik

SVIJET OVISNOST O IZVOZU NJEMAČKOJ SVE VIŠE POSTAJE NEDOSTATAK

Partneri Njemačka tvrtka D. Med Healtcare surađuje s Kantonalno­m bolnicom

-

Projekt vrijedan 30 milijuna kuna bit će završen sljedeće godine, a javno-privatno partnerstv­o trajat će sljedećih 27 godina

Direktor Kantonalne bolnice Zenica dr Rasim Skomorac i generalni direktor njemačke kompanije D. Med Healthcare SvenAxel Krentorz potpisali su u sjedištu Zeničkodob­ojskog kantona ugovor za projekt “Interventn­a kardiologi­ja JU Kantonalne bolnice Zenica”.

Ovo je prvi potpisani ugovor po Zakonu o javnopriva­tnom partnerstv­u koji je u Zeničkodob­ojskom kantonu usvojen prije dvije godine, ali i prvi ugovor o javnopriva­tnom partnerstv­u u Bosni i Hercegovin­i, priopćeno je na internet stranici KBZa.

Ne bi mogli sami graditi

“Vlada ZDK je u suradnji s USAIDom pripremila zakonski okvir i drago mi je da smo potpisali prvi ugovor u BiH.

Ovo je najbolji način da javnopriva­tno partnerstv­o iskoristim­o za stvaranje uvjeta za pružanje servisa i usluga građanima, a s druge strane ovo je prilika da pozovemo investitor­e u BiH i inozemstvu da ulažu po ovom modelu u Zeničkodob­ojski kanton”, rekao je premijer ZDKa Miralem Galijaševi­ć.

Njemački partner će projektira­ti, izgraditi, opremiti, održavati i upravljati novim objektom u krugu Kantonalne bolnica Zenica, te će funkcional­an objekt i poslovanje po isteku ugovornog roka od

27 godina predati nazad toj zdravstven­oj ustanovi.

Vrijednost investicij­e je

7,5 milijuna KM (oko 30 milijuna kuna), a radovi bi trebali početi već na proljeće. Javni poziv za dostavu ponuda za izbor privatnog partnera i dodjelu ugovora za realizacij­u projekta Interventn­a kardiologi­ja objavljen je u kolovozu prošle godine

“Naša je ambicija i želja da se vidimo u drugoj polovini sljedeće godine, kada bi Interventn­a kardiologi­ja trebalo početi pružati usluge pacijentim­a”, rekao je SvenAxel Krentorz, generalni direktor D. Med Healthcare­a.

Građani će pristup i ovoj zdravstven­oj usluzi ostvarivat­i pod istim uvjetima kao u drugim javnim zdravstven­im uslugama, sa zdravstven­om knjižicom.

Direktor Kantonalne bolnica Zenica Rasim Skomorac istaknuo je kako vlastitim sredstvima ne bi mogli realizirat­i projekt interventn­e kardiologi­je, koji je izuzetno važan za ZDK, jer je najviše pacijenata kojima je potrebna takva usluga upravo iz Zeničkodob­ojskog kantona.

Nove operacijsk­e dvorane

“Građani našeg kantona kada trebaju ovakvu uslugu moraju ići u druge zdravstven­e ustanove, tako da je ovo najveći dobitak prije svega za građane ZDKa”, rekao je Skomorac.

Zeničkodob­ojski kanton u svom katalogu projekata za javnopriva­tno partnerstv­o ima 54 projekta, čija je ukupna vrijednost oko 350 milijuna KM. To, prema riječima premijera Galijaševi­ća, premašuje godišnji proračun ovog kantona. Za osam projekata već su osnovana radna tijela i njihov je razvoj počeo.

Premijer ZDKa je najavio da će uskoro biti na raspolagan­ju i EBRDov kredit za obnovu energetsko­g bloka i izgradnju novih operacijsk­ih dvorana KBZa vrijedan 10 milijuna eura i milijun eura bespovratn­ih sredstava, što je kapitalni projekt vlade ZDKa.

 ?? Goran Kovačić/PIXSELL ?? Interventn­a kardiologi­ja do sada nije bila dostupna građanima Zeničko-dobojskog kantona
Goran Kovačić/PIXSELL Interventn­a kardiologi­ja do sada nije bila dostupna građanima Zeničko-dobojskog kantona

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia