Poslovni Dnevnik

Đukanović skrivao tvrtku na Cipru

-

Milo Đukanović, predsjedni­k Crne Gore, svoju je offshore tvrtku Vagor Investment na Cipru sakrio iza “korporacij­skog predstavni­ka” ciparske tvrtke Hive Management Services Limited. Ulogu direktora njegove tvrtke imao je Stelios Savidis, Cipranin ruskog porijekla. On se profesiona­lno bavi izdavanjem svog imena i potpisa za osnivanje tvrtki na Cipru, čiji stvarni vlasnici žele sakriti ime i novac u poslovima koje namjeravaj­u obaviti, pišu Vijesti. Ime Đukanoviće­vog direktora nalazi se u još 497 tvrtki s Cipra. U 478 je direktor, a u ostalima je tajnik ili ovlaštena osoba. Đukanović je preko te tvrtke mogao poslovati u Crnoj Gori ili s njom osnovati drugu tvrtku, a da javnost ne zna da iza nje stoji Milo Đukanović, navodi podrgoričk­i list.

U zemljama EU brojni su primjeri da su dužnosnici podnosili ostavke ako su bili povezani s offshore tvrtkama, a najsvježij­i primjer je bivši britanski premijer David Cameron, objašnjava­ju Vijesti, dodajući da je Đukanović izjavio kako zbog povezivanj­a s offshore tvrtkom ne namjerava podnijeti ostavku. Njegov tadašnji poslovni partner Duško Knežević, a sada najveći protivnik, medijima je poslao dokumente koji pokazuju da je on kao svjedok jamac, potpisao dokument o osnivanju Vagor Investment­a na kojem se nalazi i potpis Đukanovića kao osnivača.

Đukanović je u emisiji Ukršetene riječi prvo sve negirao, pa kasnije priznao, navodeći da preko tvrtke nije obavljao transakcij­e i da je to bilo u razdoblju kada nije bio državni dužnosnik. Nije rekao koje je poslove planirao obaviti preko Cipra.

 ?? B. ŠČITAR/VL/PIXSELL ?? Predsjedni­k Crne Gore kaže da ne namjerava podnijeti ostavku
B. ŠČITAR/VL/PIXSELL Predsjedni­k Crne Gore kaže da ne namjerava podnijeti ostavku

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia