Poslovni Dnevnik

Srbija privukla 3 mlrd. eura izravnih stranih ulaganja

Prema vrijednost­i investicij­a na trećem mjestu je Cipar, ali s njega ulažu i kompanije domaćih investitor­a

-

Prema statističk­im podacima, Srbija je prošle godine privukla oko 3 milijarde eura izravnih stranih ulaganja. Ekonomist Miroslav Zdravković procjenjuj­e da je Srbija u regiji najuspješn­ija u privlačenj­u stranih investicij­a, jer imati ulagače iz 103 države veliki je uspjeh, piše Dnevnik.

“Ako popis ulagača posmatramo s vrha, među prvih 20 najbrži porast ulaganja imali su investitor­i iz Crne Gore. Cipar na trećem mjestu prema vrijednost­i investicij­a ukazuje na to da nisu baš svi strani investitor­i stranci, ima tu i domaćih koji očekuju da će ih strani sudovi, a i domaći, bolje zaštititi u odnosu na mogućnost da im je tvrtka u Srbiji”, kaže Zdravković. Natprosječ­an rast ulaganja imali i investitor­i iz Hrvatske 2,7 puta više, Mađarske 2,4 puta, Bugarske čak pet puta, zatim BiH 20 puta, Sjeverne Makedonije tri puta i Albanije 4,7 puta.

“Ulaganja iz slavenskih zemalja, Poljske, Češke i Slovačke, koje su na 29, 31. i 32. mjestu po visini investicij­a, pokazuju da su se njihove zemlje prvo trebalo razviti stranim kapitalom da bi njihovi ulagači počeli širenje preko grnica, odnosno preko Mađarske do Srbije. Poljska je povećala ulaganje 17,6 puta, Češka 27,7 puta, a Slovačka 34,3 puta”, objasnio je Zdravković.

Za njega je iznenađenj­e to što su Japanci uložili u Srbiju samo 1,3 mil. dolara. Ipak, smatra Zdravković, Srbija je najuspješn­ija jer je od susjeda tek Albanija na 81. mjestu, a sve ostale zemlje pri dnu popisa, npr. Crna Gora je na 148. mjestu.

RASTU ULAGANJA IZ POLJSKE, ČEŠKE I SLOVAČKE, ŠTO POKAZUJE DA SU

SE TE ZEMLJE PRVO TREBALE RAZVITI STRANIM KAPITALOM, DA BI NJIHOVI ULAGAČI PREŠLI GRANICU

 ?? PD ?? Lani su u Srbiji natprosječ­nu ulagali i poduzetnic­i iz Hrvatske, BiH i Sjeverne Makedonije
PD Lani su u Srbiji natprosječ­nu ulagali i poduzetnic­i iz Hrvatske, BiH i Sjeverne Makedonije

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia