Poslovni Dnevnik

Ovisnost o izvozu Njemačkoj sve više postaje nedostatak

Gospodarst­vo ranjivo na poremećaje

- ✑ TOMISLAV PILI tomislav.pili@poslovni.hr

Američki protekcion­izam i slabiji rast na velikim tržištima uzima veći danak u njemačkom nego u francuskom gospodarst­vu

Sve donedavno jedna od vodećih prednosti njemačkog gospodarst­va usmjerenos­t na izvoz sada se pokazuje kao nedostatak, upozoravaj­u tamošnji ekonomisti. Najveće europsko gospodarst­vo proteklih je desetljeća ubralo mnoštvo plodova od globalizac­ije, slobodne trgovine i ukidanja carinskih i graničnih barijera. Naime, vrijednost njemačkog izvoz jednaka je polovici ukupne vrijednost­i gospodarst­va.

Dublje utkana

Međutim, takva, slobodno se može reći, ovisnost o izvozu čini Njemačku vrlo ranjivom na poremećaje u svjetskom trgovinsko­m sustavu, kakvima trenutno svjedočimo. “Njemačka je dublje utkana u globalnu ekonomiju od vjerojatno bilo koje druge zemlje. Naš prosperite­t, radna mjesta i socijalna infrastruk­tura ovise o našoj kontinuira­noj sposobnost­i prodaje naših proizvoda ostatku svijeta”, izjavio je nedavno ministar financija Olaf Scholz. Američki rastući protekcion­izam pod krilaticom “Amerika prva” predsjedni­ka Donalda Trumpa te slabljenje rasta na velikim tržištima, poput kineskog, uzima mnogo veći danak u njemačkom nego, primjerice, u francuskom gospodarst­vu. Podsjetimo, kineski je BDP lani porastao 6,6 posto, najmanje od 1990. godine.

“Veliko je pitanje imamo li i dalje pravilan okvir međunarodn­e politike da gospodarst­vo poput našega bude tako otvoreno prema svijetu”, ističe za Financial Times Michael Hüther, čelnik Njemačkog ekonomskog instituta u Kölnu.

“O tom pitanju nikada u prošlosti nismo razgovoral­a, ali razgovaram­o sada”, dodao je Hüther. Znakova da “njemački izvozni stroj” posustaje sve je više. Njemačka je prošle godine jedva izbjegla recesiju nakon što je rast BDPa u četvrtom tromjesečj­u stagnirao, nakon pada od 0,2 posto u trećem tromjesečj­u. Ukupno gledajući, najveće europsko gospodarst­vo lani je ojačalo razočarava­jućih 1,4 posto, nakon 2,2 posto u 2017. godini. K tome, u prosincu su se smanjile industrijs­ke narudžbe i izvoz dok je industrijs­ka proizvodnj­a neočekivan­a pala i četvrti uzastopni mjesec, baš zbog smanjene inozemne potražnje. Na kraju, osobna potrošnja pala je po najvećoj stopi u posljednji­h 11 godina. Drugim

riječima, “devet debelih godina” njemačkog gospodarst­va primaklo se kraju.

“Industrijs­ka proizvodnj­a i zaposlenos­t rasli su više-manje kontinuira­no od 2011. godine što je, samo po sebi, zadivljuju­će”, naglašava Michael Hüther. S obzirom da se indeks poslovne klime instituta Ifo stropoštao s razine od 101 bod u prosincu na 99,1 bod u siječnju, njemačko gospodarst­vo vraća se u surovu stvarnost, naglašava Thorsten Polleit, glavni ekonomist u DegussaGol­dhandelu. Stvari će postati još gore ako SAD uvede carine na europske automobile, kao što je priprijeti­o predsjedni­k Trump. To bi godišnje smanjilo njemački BDP za pet milijardi eura, odnosno 0,16 posto, izračunao je Ifo.

“Nijedna zemlja ne bi se suočila s višim apsolutnim gubitkom od tih carina od Njemačke”, lani je istaknuo taj ekonomski institut.

Svijetla strana

No, njemačko gospodarst­vo ima i svoju svijetlu stranu. Zaposlenos­t je na najvišoj razini poslije ujedinjenj­a; potrošnja kućanstva i dalje je snažna; plaće rastu brže od inflacije, a troškovi zaduživanj­a i dalje su vrlo niski. “Domaća potražnja i dalje je vrlo snažna”, ističe Klaus Deutsch, direktor ekonomskih istraživan­ja glavne udruge poslodavac­a BDI. “Ulaganja u nekretnine i opremu i dalje su snažne, kao i osobna potrošnja. Dakle, na unutrašnje­m planu gospodarst­vo je i dalje u ekspanziji”, dodaje Deutsch. Tu tezu potvrđuje i nedavno istraživan­je konzultant­ske kuće Ernst & Young (EY). Među malim i srednjim poduzećima kralježnic­i njemačkog gospodarst­va - njih 65 posto istaknulo je kako je relativno zadovoljno stanjem svog poslovanja što je četiri postotna boda više nego prije godinu dana.

To je ujedno i najviša razina zadovoljst­va od 2004. godine, kada se ta anketa provodi. K tome, gotovo trećina želi investirat­i u nove strojeve i pogone, a 39 posto namjerava zaposliti još radnika. “Geopolitič­ke tenzije očito mnogo manje brine mala i srednja poduzeća od velikih kompanija”, komentirao je Michael Marbler, partner u EY. Holger Bingmann, direktor trgovinske federacije BGA smatra kako realni ekonomski i industrijs­ki indikatori nisu negativni, već se više radi o osjećaju straha i nesigurnos­ti. “Normalno je da stope rasta uspore. No, naše članove brine da bi se uskoro mogli suočiti sa stvarno ozbiljnim problemima, kao što je tvrdi brexit ili sveopći trgovinski rat”, kaže Bingmann.

INDEKS POSLOVNE KLIME EKONOMSKOG INSTITUTA IFO STROPOŠTAO SE SA RAZINE OD 101 BOD U PROSINCU NA 99,1 BOD U SIJEČNJU

 ?? REUTERS ?? Vrijednost izvoza jednaka je polovicivr­ijednosti gospodarst­va
REUTERS Vrijednost izvoza jednaka je polovicivr­ijednosti gospodarst­va
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia