Poslovni Dnevnik

Kašnjenje vlakova donijelo 54 mil. eura

-

Vodeći prijevozni­ci u željezničk­om prometu u Njemačkoj prošle su godine platili gotovo 20 milijuna eura više naknada za kašnjenje vlakova nego u godini ranije, potvrdio je za njemačku novinsku agenciju dpa glasnogovo­rnik Deutsche Bahna. Svako četvrto putovanje vlakom na duljim relacijama kasnilo je u 2018., što je Deutsche Bahnu uzrokovalo značajne troškove budući da sve više putnika ostvaruje zakonom propisano pravo na naknadu za kašnjenje.

Ukupna je vrijednost zahtjeva za isplatom naknada za kašnjenje poskočila s 34,6 milijuna eura u 2017. na 53,6 milijuna u prošloj godini. U prosjeku se putnicima isplaćival­o 20 eura, jedan euro više nego u 2017. godini. Porastao je i broj zahtjeva, na oko 2,7 milijuna, što je po navodima Deutsche Bahna oko trećine više nego u godini ranije. Brojke obuhvaćaju sve kompanije za željezničk­i prijevoz, ne samo Deutsche Bahn. Većina je kašnjenja ipak zabilježen­a na duljim linijama, na kojima prometuje upravo taj div.

U Deutsche Bahnu pritom navode niz objašnjenj­a za kašnjenje vlakova - od teških vremenskih uvjeta, preko štrajkova, do požara na kompozicij­i. Putnici imaju pravo tražiti naknadu u visini četvrtine cijene karte ako vlak kasni nešto više od sat vremena. Ukoliko kasni više od dva sata, imaju pravo na naknadu u visini pola cijene karte. Iznos naknada mogao bi uskoro biti još i veći, budući da Europski parlament razmatra prijedlog zakona prema kojem bi se za kašnjenje od oko sat vremena isplaćival­a naknada od 50 posto cijene karte, te od 75 posto u slučaju da vlak kasni od sat i pol do dva sata.

 ?? REUTERS ?? Putnicima u prosjeku 20 eura
REUTERS Putnicima u prosjeku 20 eura

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia