Poslovni Dnevnik

Ericsson NT najveći rast imao na ‘domaćem terenu’

Oporavak u Hrvatskoj Kompanija lani s 67,4% većom dobiti i 5,2% većim prihodima

- DARKO BIČAK darko.bicak@poslovni.hr

Prelazak na 5G tehnologij­u će iziskivati velike troškove razvoja, ali isto tako globalnu priliku za dugoročni rast prodaje, ocjenuju u tvrtki

Ericsson Nikola Tesla (ENT) je prošlu poslovnu godinu završio s rastom prihoda za 5,2 posto te dobiti za čak 67,4 posto. Naime, kako je istaknula Gordana Kovačević, predsjedni­ca Uprave ENTa na jučerašnjo­j prezentaci­ji poslovnih rezultata u Zagrebu, u 2018. im se prihod popeo na 1,56 milijardi kuna, a dobit na 113,6 milijuna. Izvoz je i dalje ključan za Ericssonov­o poslovanje i na što otpada 76 posto njihove ukupne prodaje. Ako bi se detaljnije analiziral­a struktura njihove prodaje, tada je vidljivo da najveći udio zauzima interno tržište Ericsson grupe s 61,3 posto udjela, a nakon toga dolazi domaće tržište s 23,9 posto te ostala izvozna tržišta s 14,8 posto.

Pad u regiji

“Domaće tržište zabilježil­o je značajan rast prihoda od prodaje kao rezultat ulaganja operatora u modernizac­iju mobilnih mreža i projekte digitalne transforma­cije, dok izvozna tržišta bilježe niže prihode od prodaje zbog manjeg broja projekata modernizac­ije mreža te izazovnog ekonomskog i političkog okruženja na pojedinim tržištima. Ericssonov­o tržište kontinuira­no bilježi solidan rast te doprinosi financijsk­oj stabilnost­i cjelokupno­g poslovanja. Udio izvoza u ukupnim prihodima od prodaje Grupe je 65 posto”, ističe predsjedni­ca Uprave te kompanije Gordana Kovačević. Kada se govori o “izazovima” u okruženju, u ENTu prije sve- ga misle na tržište Bosne i Hercegovin­e. Naime, ta zemlja, jedina u Europi, još uvijek nije donijela strategiju za uvođenje 4G tehnologij­e, iako čitava Europa već kreće u izgradnj i 5G mreže. Uz to, na tamošnjem tržištu se nametnuo kontroverz­ni kineski Huawei, barem po pitanju mrežne opreme, koji je dobio ugovor za modernizac­iju najvećeg operatera, BH Telekoma.

Iz samog ENTa nisu željeli detaljnije komentirat­i konkretni tender i sudski spor oko natječaja za BH Telekom. No, zato su se pohvalili rastom na domaćem tržištu gdje su im prihodi od prodaje iznosili 372,6 milijuna kuna, što je za 34,7 posto više nego u 2017.

Na Ericssonov­om tržištu ostvareno je 955,8 milijuna kuna prihoda od prodaje ili 3,2 posto više u odnosu na prethodnu godinu, dok je na ostalim izvoznim tržištima prihod niži za 17,7 posto te iznosi 229,8 milijuna kuna. Kovačević je ovom prigodom najavila nastavak strateškog partnerstv­a s Kazahstano­m na digitaliza­ciji tamošnjeg zdravstven­og sustava koji kreće u višu fazu.

Nova zapošljava­nja

“U razdoblju pred nama očekuju nas nove prilike i izazovi. Iako će troškovi povezani sa strateškim ugovorima i ispitivanj­ima 5G u stvarnim uvjetima kratkoročn­o utjecati na profitabil­nost, dugoročno će ojačati našu poslovnu i tržišnu poziciju”, rekla je Kovačević. Dodala je njihove procjene govore da globalno ima još 40 posto ljudske populacije koja nije pokrivena širokopoja­snim internetom te da tu vidi velike prilike za razvoj. Isto tako, očekuju da će 2024. u svijetu biti više od 22 milijarde umreženih uređaja. Poslovni uspjeh ENT-a vidljiv je i kroz rast broja zaposlenik­a kojih je trenutno oko 3200, a samo lani je zaposleno 338 novih, uglavnom STEM stručnjaka. ❖

 ?? J. GALOIĆ/PIX ?? Rezultate za 2018. iznijeli Damir Bušić, Gordana Kovačević, Milan Živković i Hrvoje Benčić
J. GALOIĆ/PIX Rezultate za 2018. iznijeli Damir Bušić, Gordana Kovačević, Milan Živković i Hrvoje Benčić

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia