Poslovni Dnevnik

Gomilaju se zalihe Milke i čipsa zbog ‘tvrdog’ brexita

Kellogg i Mondelez povećavaju skladišne kapacitete u Velikoj Britaniji

- ✑ TOMISLAV PILI tomislav.pili@poslovni.hr REUTERS

Pripreme

Kellogg i Mondelez povećavaju skladišne kapacitete u V. Britaniji

Izlazak iz EU bez dogovora primorava prehramben­e kompanije na pripreme za eventualne poremećaje u opskrbi

Proizvođač­i hrane Kellogg i Mondelez, najpoznati­ji po čokoladi Milka i čipsu Pringles, ubrzano gomilaju zalihe u Velikoj Britaniji kako bi zadovoljil­i potražnju u slučaju sve izglednije­g “tvrdog” brexita. Kako se približava 29. ožujak kada će Ujedinjeno Kraljevstv­o prestati biti članica Europske unije, izlazak bez dogovora primorava kompanije na pripreme za eventualne poremećaje.

Smanjivanj­e štete

Kako je Reutersu izjavio izvršni direktor Steve Cahillane, Kellogg otvara nove skladišta i gomila zalihe svojih grickalica i žitarica u nadi da će tako smanjiti štetu od zastoja na britanskoj granici i uvoznih carina. Također dogovara s dobavljači­ma povećanu isporuku sirovina. “Pripremamo se na najbolji mogući način”, izjavio je Cahillane. Razlog leži u tome što je Kelloggov opskrbni lanac vrlo izložen problemima koje donosi tvrdi brexit, naglašava Cahillane.

Primjerice, njegov čips Pringles drugi je najprodava­niji u Britaniji, nakon Pepsijevog Walkersa, a proizvodi se u Belgiji. Prema podacima Euromonito­ra, Kellogg je lani uprihodio 342,6 milijuna dolara u Britaniji na prodaji tog čipsa koji u skladištim­a može provesti do 15 mjeseci. Međutim, još je veći problem poslovanje sa žitaricama koje je najveće u zapadnoj Europi s tržišnim udjelom od preko 23 posto. Ovdje problem nastaje u suprotnom smjeru s obzirom da se glavne Kelloggove tvornice nalaze u Velikoj Britaniji, a kontinentn­alna Europa sudjeluje s 18 posto prodaje Kelloggovi­h žitarica.

U europskom okružju bez graničnih barijera Kelloggov poslovni model odlično funkcionir­a, ali u okružju carina i “tvrdog” brexita to se drastično mijenja, naglašava Cahillane.

Očekuju dogovor

Mondelez se s druge strane priprema za “meki” brexit vjerujući u dogovor političara u zadnji čas. “Ugrubo, očekujemo poremećaje u proizvodno­m toku u trajanju tri do četiri tjedna”, kaže izvršni direktor Dirk Van de Put. Mondelez je povećao skladišne i prijevozne kapacitete u Britaniji i gomila zalihe svih svojih europskih proizvoda, uključujuć­i kekse BelVita i čokoladu Milka, kaže čelnike Mondeleza. Dodaje kako kompanija ne namjerava povećati cijene, ali bi ozbiljna devalvacij­a britanske funte mogla učiniti europsku robu vrlo skupom. ❖

 ??  ?? Devalvacij­a funte učinit će europsku robu vrlo skupom
Devalvacij­a funte učinit će europsku robu vrlo skupom

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia