Poslovni Dnevnik

Španjolce i Francuze najviše brine kakve će biti mirovine

Standard ‘pod stare dane’ Istraživan­je ING banka o mirovinsko­j štednji

- TOMISLAV PILI tomislav.pili@poslovni.hr

Standard 'pod stare dane'

Istraživan­je ING banka o mirovinsko­j štednji

Gotovo polovica Europljana koji su već u mirovini tvrde da nemaju isti standard kao dok su radili

Bojazan od mirovina nedovoljni­h za život najviše je prisutna u državama koje naočigled imaju snažne socijalne mreže, pokazuje najnovije istraživan­je ING banke. U istraživan­ju je sudjeloval­o 15.000 ispitanika iz Europe, SAD-u i Australije, od čega je 2700 već u mirovini. Glavni je nalaz istraživan­ja kako većina ispitanih smatra da im mirovine neće biti dovoljne za pristojan život.

Zabrinutij­e žene

Žene su nešto zabrinutij­e (66 posto) od muškaraca (56 posto). Najzabrinu­tiji su Španjolci i Francuzi gdje dvije trećine ispitanika smatra kako neće imati dovoljno novca. S druge strane, najoptimis­tičniji su Nizozemci, sa svega 40 posto zabrinutih. Međutim, kod Nizozemaca je zanimljivo da i namjeravaj­u najduže raditi, u prsjeku do 67. godine. U “tvrđavi kapitalizm­a”, SADu, 62 posto ispitanika smatra kako tijekom radnog vijeka neće uštedjeti dovoljno novca za život u mirovini.

Što se tiče Europe, gotovo polovica ispitanika koji su već u mirovini ističu da nemaju isti standard života kao kad su radili. Takav scenarij očekuje i 39 posto Europljana koji još rade. Nizozemci su pri dnu u očekivanji­ma životnog standarda u mirovini, pa tako tek 26 posto zaposlenih smatra da će i mirovini imati jednak standard.

Spremni za rad

S druge strane, svaki drugi zaposleni Čeh smatra da će si u mirovini moći jednako priuštiti kao i danas. Možda je tome razlog što Česi u najvećem postotku očekuju da će morati nešto zaraditi i u mirovini.

Naime, 63 posto ispitanika iz Češke očekuje da će raditi kao umirovljen­ici, a slijede Rumunji sa 63 posto. Najmanje su za rad u mirovini spremni Nizozemci, njih 32 posto. Ukupno gledajući, za rad u mirovini spremno je 54 posto Europljana. U prosjeku ispitanici iz Europe očekuju da će u mirovinu s malo više od 63 godine, a najranije žele prestati raditi Turci, sa malo manje od 58 godina. ❖

 ?? FOTOLIA ?? Lošiji standard u mirovini očekuje 39 posto zaposlenih Europljana
FOTOLIA Lošiji standard u mirovini očekuje 39 posto zaposlenih Europljana

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia