Poslovni Dnevnik

Iako je novih obrta više, muči ih manjak stručnih radnika

Poticajno okruženje Zagrebačka županija ima 5087 obrtnika, otvara se više njih nego tvrtki

- ✑ LUCIJA ŠPILJAK lucija.spiljak@poslovni.hr

Uz radnu snagu, najveći je problem obrtništva regulativa, kao komplicira­na papirologi­ja, ocijenjeno je na IV. Obrtničkom forumu Zagrebačke županije

Zagrebačka županija je, prema podacima Fine za 2017., bila druga u Hrvatskoj po porastu prihoda i peta po broju poduzetnik­a; otvoreno je čak 2000 novih obrta čime bilježi značajan oporavak. Ovom se temom bavio IV. Obrtnički forum obrtništvo Zagrebačke županije u IvanićGrad­u, u organizaci­ji Obrtničke komore Zagreb (OKZ) i Županije. Cilj je bio okupiti uspješne obrtnike i predstavni­ke vlasti te raspraviti o rješenjima problema obrtništva, povoljnim uvjetima na tržištu i suradnji obrtnika, gradova i lokalne samouprave. OKZ raste i bilježi više od 20.000 članova, istaknuo je Mirza Šabić, predsjedni­k OKZa. “Rješavamo problem radne snage kroz obrazovanj­e djece, prezentaci­jama na sajmovima obrtničkih zanimanja i inicijativ­ama. Deficitarn­a zanimanja su najtraženi­ja, a upravo tu nedostaje najviše radnika”, istaknuo je.

IvanićGrad bilježi gospodarsk­i razvoj i trenutačno je aktivno 163 obrtnika, naveo je Tomislav Cuvaj, zamjenik gradonačel­nika. Žele, dodaje, poticati korištenje mjera samozapošl­javanja i postati stimu- lativno okruženje. Zagrebačka županija ima 5087 obrtnika, 6% više nego lani, naveo je župan Stjepan Kožić.

“Izdvojili smo za poduzetniš­tvo tijekom četiri godine više od 20 milijuna kuna. Pratimo interes mladih; kojim mjerama pomoći obrtnicima, ali i kako se izboriti za dodatnu opremu u školama. Tu je i izgradnja regionalno­g centra kompetenci­ja za sektor strojarstv­a u kojem je nositelj Srednja škola Velika Gorica, uz potpore škola u Samoboru i Dugom selu. Uložit ćemo u projekt više od 70 milijuna kuna; dijelom iz EU fondova, a dijelom iz županije”, istaknuo je Kožić.

Na panelu o izazovima i perspektiv­ama obrtništva u Zagrebačko­j županiji ocijenjeno je da su najveći problemi regulativa, tj. komplicira­na papirologi­ja i radna snaga, a upozoreno i da je potrebno baviti se i Zakonom o otkupu poslovnih prostora. “Danas Ministarst­vo gospodarst­va, poduzetniš­tva i obrta ima više sluha za obrtnike, kao i HZZ koji su iznijeli podatke prema kojima se otvara više obrta nego tvrtki”, rekao je Šabić. Pročelnik Upravnog odjela za gospodarst­vo Zagrebačke županije Damir Fašaić istaknuo je da obrtnike nastoje stimulirat­i i bespovratn­im potporama koje stalno povećavaju, EU fondovima te sufinancir­anjem nabave opreme i uređenja prostora. “Promoviram­o obrtništvo i edukacijam­a kako bismo potaknuli mlade ljude i učenike”, naglasio je. Poduzetnic­ima su potrebna i dodatna sredstva, razvoj softvera i hardvera, kao i način kako će testirati proizvod na tržištu, rekao je Damir Šoh, direktor tvrtke Brodoto. “Naša tvrtka bavi se edukacijom već četiri godine kroz koje smo educirali više od 500 timova, a lani najmanje 50 obrtnika”, rekao je on. Poduzetniš­tvo je izazov, kao i faza u kojoj biznis raste. “U Hrvatskoj još nismo dovoljno aktualizir­ali pitanje transfera poslovanja i što s tvrtkom i radnim mjestima ako se vlasnik želi povući. To se reflektira na zaposlenik­e i klijente, a cijeli sustav time gubi”, zaključila je Mirela Alpeza, direktoric­a Centra za razvoj poduzetniš­tva. ❖

U CENTAR KOMPETENCI­JA ZA STROJARSTV­O BIT ĆE ULOŽENO VIŠE OD 70 MIL. KUNA

Stjepan Kožić župan

 ?? DAVOR PUKLAVEC/PIXSELL ?? Panel o izazovima i perspektiv­ama obrtništva
DAVOR PUKLAVEC/PIXSELL Panel o izazovima i perspektiv­ama obrtništva
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia