Poslovni Dnevnik

Srbija se neće uključiti u zabranu Huaweijeve opreme

Kineska kompanija potpisala je niz ugovora sa srpskim ministarst­vima

-

Pritisak SAD-a na saveznike da isključe Huaweijevu opremu iz 5G mreže zbog navodne špijunaže nije bio uspješan u zemljama EU

Trgovinski i gospodarsk­i sporovi SADa i Kine u posljednje vrijeme prelamaju se najviše oko kompanije Huawei, ali se šire i u druge zemlje.

Posebno nakon što je Trumpova administra­cija pokušala uvjeriti svoje saveznike da isključe tu kinesku telekomuni­kacijsku tvrtku iz svoje domaće infrastruk­ture, ponajviše u slučaju 5G mreže, zbog navodne mogućnosti špijunaže.

Huawei već dugo ne može prodavati opremu u SADu, a očekuje se da će američki predsjedni­k Donald Trump zabraniti uporabu sve kineske telekomuni­kacijske opremu u američkim mrežama.

Zabrinuti za sigurnost

I druge zemlje, uključujuć­i Australiju, Novi Zeland i Japan, također su isključile Huaweijevu 5G opremu iz svojih mreža, navodeći kao razlog zabrinutos­t za nacionalnu sigurnost.

Međutim, Njemačka na to nije spremna te bi mogla izmijeniti zakone kako bi taj proizvođač i dalje mogao isporuči- vati svoju opremu, rečeno je iz njemačkog ministarst­va unutarnjih poslova za CNBC.

Slično se razmišlja i u Srbiji gdje Huawei također razvije velike poslove. Kineska kompanija je 2017. godine potpisala nekoliko sporazuma sa srpskim ministarst­vima na temelju Sporazuma o ekonomskoj i tehničkoj suradnji u području infrastruk­ture.

Jedan od najvećih partnera Huaweija u Srbiji je i državni telekom operater Telekom Srbija. Zato je Rasim Lajić, ministar trgovine, turizma i tele-

DRŽAVA

NEMA UDIO U HUAWEIJU I NE MIJEŠA SE U NAŠE POSLOVANJE, REKAO JE DENNIS ZUO, DIREKTOR UPRAVLJANJ­A U HUAWEIJU

komunikaci­ja Srbije izjavio za Radio Slobodna Evropa (RSE) da u ovom trenutku nema potrebe za raspravom o suradnji Srbije s Huaweijem. “Huawei je jedan od najvećih opkrbljiva­ča telekomuni­kacijskom opremom i do sada niti jedna zemlja EU nije niti prekinula saradnju, niti je razmatrala tu mogućnost”, rekao je je Ljajić za Radio Slobodna Europa.

Odbacuju sve optužbe

Huawei je negirao tvrdnje da bi kineska vlada mogla špijunirat­i druge zemlje preko njegove opreme.

“Država nema udio u Huaweiju i ne miješa se u naše poslovanje”, rekao je direktor upravljanj­a Dennis Zuo.

 ?? PD ?? Jedan od najvećih partnera Huaweija u Srbiji je državni Telekom Srbija
PD Jedan od najvećih partnera Huaweija u Srbiji je državni Telekom Srbija

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia