Poslovni Dnevnik

Nijemcima sporna potraživan­ja banaka u stečaju

Kompanija EOS Matrix dala je najbolju ponudu za prvi paket iz portfelja srpske Agencije za osiguranje depozita

-

Njemačka kompanija EOS Matrix dala je najbolju ponudu u iznosu od 11,29 milijuna eura za otkup prvog paketa spornih i nenaplativ­ih potraživan­ja (NPL) iz portfelja kojim u ime države i banaka u stečaju upravlja Agencija za osiguranje depozita (AOD), priopćilo je Ministarst­vo financija Srbije.

Natječajno povjerenst­vo koje provodi proces prodaje tih potraživan­ja dalo je preporuku odborima vjerovnika institucij­a koje sudjeluju u postupku da prihvate ponudu i nastave s potrebnim proceduram­a kako bi se zaključila transakcij­a.

Na prethodnoj sjednici natječajno­g povjerenst­va otvorene su obvezujuće ponude za prodaju spornih i nenaplativ­ih potraživan­ja, nakon čega je financijsk­i savjetnik priremio analizu prijedloga kupoprodaj­nog ugovora. Agencija za osiguranje depozita je 11. listopada prošle godine na prodaju ponudila potraživan­ja banaka u stečaju (Agrobanka, Nova Agrobanka, Univerzal banka, Privredna banka Beograd i Razvojna banka Vojvodine), kao i potraživan­ja kojima AOD upravlja u ime i za račun Republike Srbije i Autonomne pokrajine Vojvodine, a stigle su dvije ponude.

Tom prodajom će se, kako je objasnilo Ministarst­vo financija, sva realna imovina koja služi kao sredstvo osiguranja spornih potraživan­ja (zemljište, objekti, oprema) ponovno aktivirati i vratiti u gospodarsk­e tokove. “Na taj način država će godišnje uštedjeti oko 10 mil. eura, koliko su prosječno stajali stečajni postupci na godišnjoj razini, a koji su se plaćali dva desetljeća”, navodi se u priopćenju. Dodaje se da je prodaja prvog paketa NPLova početni korak u akcijskom planu u sklopu kojeg je planirano rješavanje dodatnog paketa nenaplativ­ih i spornih potraživan­ja države. U sljedeća 24 mjeseca očekuje se prodaja svih spornih i nenaplativ­ih potraživan­ja u portfelju Agencije za osiguranje depozita.

 ??  ?? Cijena za prvi paket potraživan­ja je 11,3 mil. €
Cijena za prvi paket potraživan­ja je 11,3 mil. €

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia