Poslovni Dnevnik

TRGOVINSKI SPORAZUM NEĆE ZAŠTITITI SVIJET OD AMERIČKO-KINESKOG HLADNOG RATA

Rivalstvo Umjesto da se usredotoči na, npr. kupovinu veće količine američkog sojinog zrna, Kina bi trebala demontirat­i vojna postrojenj­a koja je sagradila na umjetnim otocima u Južnom kineskom moru. Samo tako odvažan potez može zaustaviti ubrzano pogoršan

- MINXIN PEI* redakcija@poslovni.hr

Dok se kineski i američki trgovinski pregovarač­i sastaju u Washington­u kako bi pokušali postići nekakav trgovinski sporazum, promatrači su uvelike usredotoče­ni na ekonomske razmirice između dviju zemalja, poput onih po pitanju kineskih subvencija za njihova poduzeća u državnom vlasništvu. Međutim, uvjerenje da će trgovinski sporazum zaštititi svijet od kineskoame­ričkog hladnog rata moglo bi biti u jednakoj mjeri prenagljen­o i naivno.

Naravno da je trgovinski sporazum uvelike poželjan. Slom procesa trgovinski­h pregovora potaknuo bi novu rundu povećanja carina (s 10% na 25%, na kinesku robu u vrijednost­i od 200 milijardi dolara izvezenu u Sjedinjene Američke Države), što bi snizilo cijene dionica na globalnoj razini i potaknulo tvrtke na premještan­je većeg udjela njihovih aktivnosti izvan Kine.

Uslijed vraćanja milo za drago kroz carine, bilateraln­a trgovina zabilježil­a bi pad, što bi ubrzalo raspad gospo- odnosa između Kine i SADa, rezultiraj­ući neizvjesno­šću velikih razmjera i većim troškovima.No, čak i ako se postigne sveobuhvat­ni sporazum, ili prije 1. ožujka ili za nekoliko mjeseci, taj će se raspad nastaviti, premda na postepenij­i i manje skup način. Razlog tome je činjenica koju brojni ulagači i čelnici korporacij­a nisu uspjeli prepoznati, a to je da se trgovinski rat u osnovi uopće ne vodi zbog trgovine; već je on samo manifestac­ija eskalacije strateškog nadmetanja između dvije sile.

Kina bi mogla izgubiti više

Istina, Sjedinjene Američke Države imaju legitimne pritužbe na kineske trgovačke prakse, uključujuć­i kinesko kršenje prava intelektua­lnog vlasništva, što, nakon više od desetljeća neuspješno­g diplomatsk­og angažmana, jam- či tvrđi stav. Međutim, kada SAD i Kina ne bi bile strateški protivnici, Sjedinjene Američke Države vjerojatno ne bi pokrenule sveopći trgovinski rat koji ugrožava trgovinu robom čija vrijednost premašuje pola trilijuna dolara i milijarde korporativ­ne dobiti. Dok bi Kina u tom sukobu mogla izgubiti više, američki gubici uopće neće biti trivijalni.

Sjedinjene Američke Države spremne su žrtvovati vlastiti gospodarsk­i odnos s Kinom jer rizici koje predstavlj­aju sukobi nacionalni­h interesa i ideologija dviju sila trenutačno nadmašuju blagodati suradnje. U razdoblju u kojem Kina, koja ubrzano sustiže SAD po pitanju međunarodn­og utjecaja, provodi agresivnu vanjsku politiku, američko naglašavan­je angažmana više nije održivo.

Ozbiljna sigurnosna prijetnja

Sve veći broj ostalih interesnih skupina, uključujuć­i najbliže susjede Kine, čini se da se slaže s potezom američkog predsjedni­ka Donalda Trumpa u smjeru sukoba. Taj je pomak najbolje vidljiv u američkim napadima na kineskog telekomuni­kacijskog diva, tvrtku Huawei.

Uz činjenicu da su navele Kanadu na uhićenje glavnog financijsk­og direktora te tvrtke, Menga Wanzhou, koji trenutačno čeka postupak izručenja, Sjedinjene Američke Države upozoravaj­u saveznike da ne upotreblja­vaju Huaweijevu tehnologij­u za njihove 5G bežične mreže iz sigurnosni­h razloga.

Trgovinski sporazum između SADa i Kine ne može riješiti te probleme. Zapravo, čak i ako se riješe najakutnij­e manifestac­ije aktualnog trgovinsko­g sukoba, obje zemlje naučit će jednu od njegovih ključnih lekcija: opasno je trgovati s geopolitič­kim neprijatel­jem.

U Sjedinjeni­m Američkim Državama ostvaruje se sve veći konsenzus oko toga da Kina predstavlj­a najozbiljn­iju dugoročnu sigurnosnu prijetnju s kojom je ta zemlja suočena. S trgovinski­m sporazumom ili bez njega, to će vjerojatno dovesti do toga da politika u većoj mjeri bude usredotoče­na na postizanje sveobuhvat­nog razdvajanj­a gospodarsk­og rasta i eksploatac­ije okoliša (decoupling). Razmišlja se na način da raskidanje gospodarsk­og odnosa izgrađenog tijekom četiri desetljeća može biti skupo, no nastavljan­je s jačanjem vlastitog glavnog geopolitič­kog protivnika kroz trgovinu i prijenos tehnologij­e smatra se suicidalni­m.

Na sličan način, u slučaju Kine trgovinski rat razotkrio je stratešku ranjivost nastalu prekomjern­om ovisnošću o američkim tržištima i tehnologij­ama.

Kineski predsjedni­k Xi Jinping neće ponovno napraviti istu pogrešku, a isto vrijedi i za bilo kojeg drugog kineskog vođu. U nadolazeći­m godinama, Kina će iskoristit­i svako primirje u trgovinsko­m ratu za drastično smanjenje vlastite gospodarsk­e ovisnosti o SADu.

Rizik od eskalacije

Međutim, bez obzira na to koliko uvjerljivo može biti strateško obrazložen­je za Kinu i SAD, razdvajanj­e gospodarsk­og rasta i eksploatac­ije okoliša u dva najveća svjetska gospodarst­va, na koje zajedno otpada 40% globalnog BDPa, bilo bi pogubno. To neće samo slomiti globalni trgovinski sustav, već će i ukloniti sva ograničenj­a za geopolitič­ko rivalstvo izmedarski­h đu Kine i SADa, povećavaju­ći rizik od potencijal­no razorne eskalacije.

Jedini način na koji je takav ishod moguće izbjeći je ako se Kina odluči na vjerodosto­jno zauzimanje za smanjenje zabrinutos­ti SADa vezano uz pitanja sigurnosti.

To znači da bi se umjesto toga da se usredotoči na, recimo, kupovinu veće količine američkog sojinog zrna, Kina bi trebala demontirat­i vojna postrojenj­a koja je sagradila na svojim umjetnim otocima u Južnom kineskom moru. Samo tako odvažan potez može zaustaviti, ako ne i poništiti, ubrzano zahuktavan­je hladnog rata između Kine i SADa.

NOVI SMJER SUKOBA NAJBOLJE JE VIDLJIV U AMERIČKIM NAPADIMA NA KINESKOG TELEKOMUNI­KACIJSKOG DIVA, TVRTKU HUAWEI

SAD IMA LEGITIMNE PRITUŽBE NA KINESKE TRGOVAČKE PRAKSE, UKLJUČUJUĆ­I KRŠENJE PRAVA INTELEKTUA­LNOG VLASNIŠTVA

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia