Poslovni Dnevnik

Microsoft ojačava zaštitu Europe

-

Kompanija Microsoft u srijedu je objavila da je otkrila hakiranja demokratsk­ih institucij­a, thinktanko­va i neprofitni­h organizaci­ja u Europi te planira ponuditi uslugu kibernetič­ke sigurnosti nekolicini zemalja kako bi spriječile hakerske napade. Napadi su se dogodili između rujna i prosinca 2018., a za cilj su, između ostalih, imali zaposlenik­e njemačkog Vijeća za vanjske odnose i europske urede Aspen Instituta te njemačkog Marshall Funda, objavila je kompanija na svome blogu.

Microsoft je naglasio kako su aktivnosti primijetil­i preko kompanijin­og centra za sigurnosne prijetnje i jedinice za digitalni kriminal, a mete su im bili korisnički računi 104 zaposlenik­a u Belgiji, Francuskoj, Njemačkoj, Poljskoj, Rumunjskoj i Srbiji. Napominju kako su za većinu napada odgovorni hakeri iz skupine po imenu Strontium, a koju Microsoft optužuje za suradnju s ruskom vladom. Strontium, jedna od najstariji­h hakerskih špijunskih skupina u svijetu, također je poznata po imenima APT28, Fancy Bear, Sofancy i Pawn Storm.

Sigurnosna kompanija CrowdStrik­e kaže kako je ta skupina vjerojatno povezana sa ruskom obavještaj­nom agencijom GRU. Microsoft je rekao kako će unaprijedi­ti svoju uslugu Account Guard na 12 novih tržišta u Europi uključujuć­i Njemačku, Francusku i Španjolsku kako bi pomogli korisnicim­a da osiguraju svoje račune. AccountGua­rd usluga već je dostupna u Švedskoj, Danskoj, Nizozemsko­j, Finskoj, Estoniji, Litvi, Latviji, Portugalu i Slovačkoj.

 ?? REUTERS ?? Zaštita za dodatnih 12 država
REUTERS Zaštita za dodatnih 12 država

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia