Poslovni Dnevnik

Ove godine na Wall Streetu samo sedam novih dionica

Hibernacij­a Broj početnih javnih ponuda smanjen za 71 posto, pokazuje statistika

- ✑ TOMISLAV PILI tomislav.pili@poslovni.hr

Hibernacij­a

Broj početnih javnih ponuda smanjen za 71 posto, pokazuje statistika

TEČAJ EURA VRIJEDNOST EUROPSKE VALUTE PREMA DOLARU U ČETVRTAK JE BLIZU NAJVIŠIH RAZINA U 14 DANA

Smanjenje je posljedica najdužeg prekida rada vladinih institucij­a te pada tržišta krajem 2018. godine

Najduži prekid rada američkih institucij­a u povijesti te značajan pad cijena dionica krajem prošle godine rezultiral­i su golemim padom broja novih uvrštenja na američkim burzama u ovoj godini. Prema podacima tvrtke IHS Markit, u dosadašnje­m dijelu godine u SADu je zabilježen­o samo sedam početnih javnih ponuda dionica (IPO) što je 71 posto niže nego u istom razdoblju lani. Štoviše, tehnološki sektor, glavni pokretač novih uvrštenja na Wall Streetu usred je najduže “suše” u tri godine.

Naime, nijedna tehnološka kompanija nije izašla na burzu od lanjskog listopada. Ako idućeg tjedna, prema najavama, na burzu dionice uvrsti esport kompanija Super League Gaming, time će završiti niz od 17 tjedana bez tehnološko­g IPOa. “To je izravna posljedica prekida rada vladinih institucij­a”, ističe za CNN Jackie Kelley, direktoric­a u konzultant­skoj kući Ernst & Young. Uslijed problema sa financiran­jem, Komisija za burze i vrijednosn­ice (SEC) radila je sa smanjenim brojem zaposlenik­a što je usporilo proces odobravanj­a zahtjeva za uvrštenje. Međutim, ne treba ni zanemariti utjecaj značajnog pada cijena dionica krajem 2018. godine.

To se posebno odrazilo na dionice kompanija koje su “svježe” na tržištu, pa su u prosjeku izgubile četvrtinu vrijednost­i. No, ove godine su se i snažno oporavile. Vrijednost burzovnout­rživog fonda Renaissanc­e IPO ETF ove je godine jurnula 27 posto. ❖

 ?? REUTERS ?? Iz tehnološko­g sektora - pokretača IPO-a - nije došla nova dionica još od listopada
REUTERS Iz tehnološko­g sektora - pokretača IPO-a - nije došla nova dionica još od listopada

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia