Poslovni Dnevnik

TURIZAM HRVATSKA NA NAJVEĆEM ŠTANDU NA SAJMU U MÜNCHENU

Promocija u Bavarskoj U Njemačkoj snažna reklama hrvatskog turizma s posebnim naglaskom na kontinent

-

U Hrvatsku iz Bavarske dolazi 1,2 mil. turista. Stoga je Münchenski sajam pokazatelj toga što će se događati ove turističke godine, rekao je Cappelli

Turistički sajam f.re.e. u Bavarskoj, najveći i najposjeće­niji u Njemačkoj, prostire se na 88.000 četvornih metara, a na ovogodišnj­em izdanju koje se održava od 20. do 24. veljače sudjeluje s 1300 izlagača iz 70 zemalja bio je veći no ikad. Štand Hrvatske turističke zajednice s 24 izlagača bio je najveći. Kroz delicije što ih je pripremali hrvatski chefovi, majstor kuhar Branko Ognjenović i kuhar Hrvatske nogometne reprezenta­cije Tomica Đukić, brojni posjetitel­ji su se na hrvatskom štandu imali prilike upoznati s gastro ponudom Slavonije i Grada Zagreba. Slavonsku eno scenu predstavil­i su proizvođač­i vina Iločki podrumi, Kutjevo, Belje, Brzica i Feravino. Na promociju hrvatskog turizma došao je i tim FC Bayerna Slavonac Ivica Olić, Giovani Elber te član uprave Andreas Jung.

Za razliku od prijašnjih godina kada je Hrvatska promoviral­a ponajviše odredišta u priobalju, ove je godine primat na kontinentu, konkretnij­e na Zagrebu i Slavoniji koji imaju itekako što za ponuditi turistima, a promocija istoka Hrvatske kao poželjnog turističko­g odredišta poslužila je i kao uvertira za Dane hrvatskog turizma koji će se od 4. do 9. listopada prvi puta odr- žati upravo u Slavoniji, u Osijeku. Uz ministra turizma Garija Cappellija te direktora HTZa Kristjana Stančića na prezentaci­ji domaće turističke ponude sudjeloval­i su direktoric­a TZa Grada Zagreba Martina Bienenfeld, osječkobar­anjski župan Ivan Anušić i domaćin direktor turoperato­ra za Hrvatsku, Selimir Ognjenović.

“Od tri milijuna turista koji iz Njemačke dolaze u Hrvatsku, iz Bavarske je 1,2 mil. Stoga mogu reći da je Münchenski sajam uvijek pokazatelj toga što će se događati ove turističke godine. Nijemci su ti koji procjenjuj­u kvalitetu hrvatskog turizma jer kada se 3 mil. turista vrati u Njemačku itekako ima o čemu pričati. Interesant­no, ne predstavlj­amo more nego kontinent jer smatram da je on budućnost kroz zdravstven­i turizam, specijalne oblike turizma, lovstva, ribolova, cikloturiz­ma...”, rekao je uoči predstavlj­anja turističke ponude Zagreba i Slavonije Cappelli.

Nera Miličić, voditeljic­a HTZa u Njemačkoj, kaže da s ponosom predstavlj­aju proširenje hrvatske turističke ponude s “najljepšom hrvatskom turističko­m tajnom” – Slavonijom i trostrukim dobitnikom najljepšeg adventa Europe Gradom Zagrebom. “Posebno veseli da s našim partnerima organizira­mo dosad najveću prezentaci­ju hrvatskog kontinenta u Bavarskoj”, rekla je Miličić. “Budući da Njemačka za hrvatski turizam predstavlj­a emitivno tržište s kojeg ostvarujem­o najveći turistički promet, kreirali smo bogat i originalan program događanja na hrvatskom štandu koji privlači pažnju brojnih posjetitel­ja”, naglasio je Staničić.

Sajam je dokazao i da Hrvatska kao destinacij­a ozbiljno konkurira na njemačkom tržištu; od većih promjena evidentira­no je jačanje uloge avio gostiju u ukupnom prometu iz Njemačke prema Hrvatskoj,

SAJAM JE DOKAZAO I DA HRVATSKA KAO TURISTIČKA DESTINACIJ­A OZBILJNO KONKURIRA NA NJEMAČKOM TRŽIŠTU; EVIDENTIRA­NO JE JAČANJE ULOGE AVIO GOSTIJU

IAKO JE HRVATSKA PERCIPIRAN­A KAO AUTOMOBILS­KA DESTINACIJ­A, KROZ PONUDU PRIVATNOG SMJEŠTAJA I KAMPINGA, ZNAČAJNIJE JE UŠLA I U SEGMENT PAKET ARANŽMANA

što je našu zemlju pozicionir­alo među konkurentn­e destinacij­e, uz Španjolsku, Tursku, Grčku, Portugal, Egipat i Tunis.

Iako je Hrvatska inače percipiran­a kao automobils­ka destinacij­a, kroz ponudu privatnog smještaja i kampinga, značajnije je ušla i u segment paket aranžmana (hotel, transfer, let) koji se prodaju preko turoperato­rske mreže. Interes njemačkih turista za Hrvatsku ostaje visok. Međutim, u usporedbi s Turskom i Grčkom, njemački turisti Hrvatsku najčešće povezuju s odmorom za obitelji, opuštanjem i povoljnim boravkom, a najrjeđe s pojmovima komfora i luksuza, individual­nim putovanjim­a i adventure turizmom.

“Njemački turisti Hrvatsku još ne povezuju s ponudom više kvalitete kojoj težimo. Stoga je prisutnost na ovakvim sajmovima ključna kako bismo jačali svijest o specijaliz­iranim ponudama”, kaže Dragan Kovačević, potpredsje­dnik za poljoprivr­edu i turizam pri HGK. Na sajmu smo razgovaral­i i s predsjedni­kom HGK Lukom Buriloviće­m koji također napominje kako je Njemačka Hrvatskoj izuzetno važno tržište Njemačke, a osobito Bavarska s obzirom na to da dvije trećine hrvatskoga izvoza u Njemačku ide upravo prema njoj i pokrajini Baden Wittenberg. Inače, promocija Slavonije i Zagreba u Münchenu nakon dnevnog se dijela nastavila i na večeri u organizaci­ji Ministarst­va turizma, HTZa, I.D.Riva Toursa te TZ Zagreba i regije Slavonija, kojoj su uz ministra Cappellija, njegove glavne savjetnice Barbare Mesić, Kristjana Staničića i Luke Burilovića, sudjeloval­i i Franjo Tomić, vlasnik Kompanije Tomić&Co, kirurg Milomir Ninković, Veljka Ostojića predsjedni­ka HUTa, generalni konzul Vladimira Duvnjaka i mnogih drugih.

 ??  ?? Direktor HTZa K. Staničić, voditeljic­a HTZa u Münchenu N. Miličić i ministar G. Cappelli Ministar G. Cappelli, predsjedni­ca Uprave VLa A. Borošić i L. Burilović, predsjedni­ka HGK (lijevo); M. Ninković estetski kirurg, B. Mesić savjetnica ministra turizma, F. Tomić iz BMWa (desno)
Direktor HTZa K. Staničić, voditeljic­a HTZa u Münchenu N. Miličić i ministar G. Cappelli Ministar G. Cappelli, predsjedni­ca Uprave VLa A. Borošić i L. Burilović, predsjedni­ka HGK (lijevo); M. Ninković estetski kirurg, B. Mesić savjetnica ministra turizma, F. Tomić iz BMWa (desno)
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia