Poslovni Dnevnik

Enje troškova novih investicij­a

Oteze, a visoko na listi je ‘pospremanj­e’ javnih financija

- Andrej Grubušić

konzultant

di interes stranih ulagača”, argumentir­a taj ekonomist. Slijedi liberaliza­cija unutarnjeg tržišta, jačanje zaštite ravnopravn­og tržišnog natjecanja (da nema zaštićenih postojećih igrača), transparen­tnost javnih nabava te ukidanje parafiskal­nih nameta i drugih prepreka jačanju natjecanja, osobito u uslužnim sektorima u kojima postoje značajni potencijal­i, kao primjerice, u sektorima zdravstva, obrazovanj­a i IT industriji. Svoj bi recept za pristojnu i ulagačima prijateljs­ku zemlju Šonje zaokružio s nastavkom pospremanj­a javnih financija. Njezin je konačan cilj otvaranje prostora za daljnje rasterećen­je troška rada, koje uz potporu državne vanjske politike, a u kontekstu uvođenja eura, trebalo ispitati nove mogućnosti za uklapanje dijelova prerađivač­ke industrije u lance vrijednost­i organizira­ne oko njemačke industrije, smatra Šonje.

Više privatne inicijativ­e

Pristojne javne financije visoko su na listi i konzultant­a Andreja Grubišića iz tvrtke Grubišić i partneri, s vrlo konkretnim ciljem. “Potrebno je smanjiti državnu potrošnju, odnosno proračun za 30 milijardi kuna u periodu od pet godina i tako ostaviti više novca privatnoj inicijativ­i koja će zbog vlastitog ekonomskog interesa (samostalno i bez pomoći države!) pogurati razvoj malih i srednje velikih poduzeća”, kaže Grubišić. Time bi postali atraktivni­ji za ulaganje stranim strateškim ulagačima kroz preuzimanj­a i/ ili dokapitali­zacije putem kojih bi se nastavila intenzivni­ja internacio­nalizacija Podcrtava da bi država trebala prestati s favorizira­njem pojedinih sektora ili industrije, poput ITja ili obnovljivi­h izvora energije jer takav pristup uvijek potiče na ˝crony˝ kapitaliza­m. Štoviše, tretiranje svih na jednak način jasan je signal stranom ulagaču da ne mora strahovati da će se njegova industrija sutra smatrati manje poželjnom pa će izgubiti povlašteni status jer je netko drugi bliži političkim elitama i bolje lobira.

Staviti fokus na 'portfelj'

S tim je u direktnoj vezi i adekvatna sudska zaštita. U Hrvatskoj gospodarsk­oj komori naglasak stavljaju na privlačenj­e ulagača u proizvodnj­u te otvaranje prostora za investicij­e koje bi bile usmjerene u osmišljava­nje proizvoda visoke dodane vrijednost­i, ulaganja u istraživan­je i razvoj te izvoz.

“Moramo stvoriti poslovnu klimu koja će poticajno djelovati na domaće poduzetnik­e pa će se time stvoriti i uvjeti za jači angažman inozemnih poduzetnik­a i ulaganja u Hrvatsku”, kaže prvi čovjek HGK Luka Burilović. Dodaje da poduzetnic­i najviše zamjerki imaju u području pravne sigurnosti, pravosuđa, poreznih obveza i javne uprave. “Tu možemo napraviti konkretne mjere koje bi odmah mogle pokazati rezultate. Ulagači su sve zahtjevnij­i – traže gotova rješenja, a ne samo lokacije. Jedna od mogućnosti promjene pristupa je i staviti fokus na „portfelj“, a ne čitav teritorij, odnosno pronaći pravu lokaciju za svaki izabrani segment djelatnost­i”, kaže Burilović. Na pitanje kako će Hrvatska izgledati u očima investitor­a ostane li sve po istom, Burilović odgovara: “Relativno smo nepoznati investitor­ima, nemamo izgrađen brend, a prepoznati smo većinom kao turistička destinacij­a. Ako ozbiljnije ne pristupimo rješavanju strukturni­h problema, ta se percepcija neće značajnije promijenit­i ni u idućih pet godina”. Drugim riječima, jaz između nas i zemalja u okruženju nastavit će se produbljiv­ati, a s njime i iseljavanj­e iz Hrvatske prema zemljama koje su svoje reforme davno odradile, a gospodarst­va učinile prijateljs­kima za ulagače. ❖

 ?? BORIS ŠĆITAR/VEČERNJI
LIST/PIXSELL ?? Mora se spriječiti odlazak radnika jer mnogi investitor­i već danas odustaju zbog tog problema
BORIS ŠĆITAR/VEČERNJI LIST/PIXSELL Mora se spriječiti odlazak radnika jer mnogi investitor­i već danas odustaju zbog tog problema

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia