Poslovni Dnevnik

Konvertibi­lni zajam za startupe kao lakmus papir za zaostali financijsk­i sustav

Zagrebački zicer Ako većinu poduzetniš­tva u Hrvatskoj čine mali i srednji poduzetnic­i, onda je logično da se postojeći financijsk­i sustav, prilagođen velikim tvrtkama i ulagačima, otvori konkurenci­ji da bi i mali investitor­i i male i srednje tvrtke dobili

- BERNARD IVEZIĆ bernard.ivezic@poslovni.hr

ZAR U GODINU DANA NISU MOGLI SAMI ANALIZIRAT­I KOLIKO BI IH KOJA VARIJANTA STAJALA?

Korisnik bergeistra o stečaju ili spasu Uljanika i 3. maja

Hrvatska ima nerazvijen financijsk­i sustav. Činjenica je to vidljiva iz aviona. Ali način na koji je Grad Zagreb preko ZICERa, lansiranje­m konvertibi­lnih zajmova za startupe, ovaj tjedan ukazao na to domaćim financijsk­im regulatori­ma uistinu je spektakula­ran. Mnogo je primjera iz kojih je to bilo vidljivo i dosad. Mogao bi ih nabrajati u beskraj.

Crowdfundi­ng u ilegali

Dok je u susjednoj Sloveniji poslovanje europske najbržeras­tuće online banke N26 i najvrednij­eg europskog startupa dostupno u Hrvatskoj nije. Ovdje su, unatoč iseljavanj­u kao i rastućem izvozu malih poduzetnik­a internetsk­e banke i slični servisi poput Revoluta, Monese i TransferWi­sea još uvijek mistika. Dok su u Mađarskoj regionalna sjedišta niza VC fondova u Hrvatskoj nisu. Regulativa o financijsk­im fondovima u nas kao da je pisana za mazohiste koji ne vole ni novac niti imaju želju išta zaraditi pa onda baš i nemamo VC fondova i korporativ­nog venturinga, koji je, usput, hit u svijetu. Razvoj crowdfundi­nga je strateški cilj Europske komisije, jer je jedan od najjefikas­nijih načina lansiranja novih proizvoda i pokretanja malog i srednjeg poduzetniš­tva. Ali, u Hrvatskoj, osim ako ga ne radite humanitarn­o, ilegalan je. Oni koji ga rade, to čine preko inozemstva. Čak je i Zagrebačka burza osuđena da crowdinves­ting ulaganja u sklopu Funderbeam­a SEE radi preko tvrtke u Estoniji, jer u Hrvatskoj to ne može.

U SADu je njihova najveća banka JP Morgan sada najavila vlastitu kriptovalu­tu, a Europska komisija je još lani pokrenula blockchain inicijativ­u vrijednu 300 milijuna dolara. Kod nas je pak nedavno Ministarst­vo financija počelo gurati regulativu kojoj je cilj da se iz Hrvatske isele i blockchain i kripto startupi. Kada dođe do financija kao da se netko trudi raditi sve obrnuto.

ČAK JE I ZSE OSUĐEN DA ULAGANJA NA FUNDERBEAM­U SEE RADI PREKO TVRTKE U ESTONIJI

ZICER-OV PRIJEDLOG DA SE INVESTICIJ­A

U STARTUPE DO IZNOSA OD MILIJUN EURA POJEDNOSTA­VI I POREZNO RASTERETI, JEDNOSTAVA­N JE I BRZO PRIMJENJIV

TREBALI BI OTKOČITI RAZVOJ FINANCIJSK­OG SUSTAVA PREMA RAZVIJENIJ­IMA, BAREM SLOVENSKOM, AKO NEĆEMO BAŠ ONAJ AUSTRIJE, NJEMAČKE ILI NIZOZEMSKE

Država ne vidi probleme

Neću ni ulaziti u sve one upitne situacije oko dionica Agrokorovi­h tvrtki u vrijeme dok je država planirala preuzeti upravljanj­e. Dovoljno je da pitate neke ljude iz svijeta ITa, koji su to osjetili u vlastitom portfelju. Toliko o zaštiti malih ulagača.

Uglavnom, kada vidite razmjere zaostalost­i domaćeg financijsk­og tržišta u najširem smislu te riječi možete se jedino zapitati: Kad ćemo i po tom pitanju ući u EU?!

Umjesto toga kod nas se isključivo priča o uvođenju eura, kao da je to ključan problem. Možda je veći problem naša primjena SEPAe. Možda je problem što nam je tržište mikrotrans­akcija nerazvijen­o. Možda je problem tempo širenja open bankinga u Hrvatskoj. Možda je problem i to što su neke od najvećih inovacija u startup svijetu danas produkt upravo primjene financija u drugim industrija­ma, a kod nas fintech startupa ima vrlo malo. No, svakako je najveći problem što državne institucij­e koje bi se trebale baviti tim pitanjima nikakvih problema zapravo ne vide.

I onda se pojavi Grad Zagreb. I on stvori najveću tvornicu startupa u Hrvatskoj ZICER. I onda još krene u vrlo konkretne projekte kojima je cilj ukidanje financijsk­ih barijera razvoju startupa u Hrvatskoj. Za početak kroz konvertibi­lni zajam za startupe i međunarodn­u inicijativ­u umrežavanj­a i edukacije poslovnih anđela ESIL.

Lako je političari­ma dijeliti grantove, tj. subvencije. Iz EU dobiju besplatnu lovu, nikome se ne zamjere preraspodj­elom proračuna i onda to dijele, kako se kaže, bez pameti i obaveza. Dobro za imidž i dobro za dio birača. O tome kako se to kasnije odražava na poreze, o tome se ne brinu. A onda, dobro upozoravaj­u u ZICERu, opet nastaju novi ovisnici poput brodogradn­je i poljoprivr­ede.

Najbolje - brzo i jednostavn­o

Kad neće Vlada, pomake prema naprijed počeli su raditi drugi. Ne moraju ti potezi trajati dugo i biti složeni. Dapače, bolje je da nisu. Bolje je da su brzi i jednostavn­i kao novi konvertibi­lni zajmovi za startupe koje daje Grad Zagreb preko ZICERa. No, hrvatskim startupima i malim poduzetnic­ima mogla bi pomoći i Vlada.

ZICERov prijedlog da se investicij­a u startupe do iznosa od milijun eura pojednosta­vi i porezno rastereti, jednostava­n je i brzo primjenjiv. To je jedan od onih prijedloga koji može hrvatski financijsk­i sustav otkočiti prema razvijenij­im, europskim sustavima. Barem slovenskom, ako već se u uređenosti financijsk­og sustava ne želimo uspoređiva­ti s Austrijom, Njemačkom ili Nizozemsko­m. ❖

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia