Poslovni Dnevnik

EU važe između PRAVA AUTORA i sputavanja slobode na internetu

DIREKTIVA O AUTORSKIM PRAVIMA NA JEDINSTVEN­OM DIGITALNOM TRŽIŠTU SPAŠAVA AUTORE

- GORDEN KNEZOVIĆ* redakcija@poslovni.hr

Urujnu 2016., Europska komisija objavila je Prijedlog Direktive o autorskom pravu na Jedinstven­om digitalnom tržištu koji je uključivao i tzv. susjedno pravo za izdavače tiska. Cilj tog prijedloga jest da se časopisima i novinama dodijeli pravni status putem susjednog prava, kakav već imaju glazbena i filmska industrija te televizijs­ke kuće. Takvo pravo omogućava tisku da zaključi ugovore o licenciran­ju s online platformam­a koje rade na komercijal­noj osnovi i onemogući neovlašten­u digitalnu reprodukci­ju i distribuci­ju sadržaja proizveden­ih os strane tiskovnih publikacij­a. Također, njime se potiče tvrtke koje žele koristiti sadržaj izdavača da pregovaraj­u i dobiju licencu izdavača, te se novinarima daje pravo na udjel u svim dodatnim prihodima od licenci koje se ostvaruju kroz ovo pravo.

Udruženja europskih izdavača EMMA (Europska udruga medija i časopisa), ENPA (Udruga Europskih novinskih izdavača), EPC (Europsko vijeće izdavača) i NME (News Media Europe) zalažu se za uvođenje susjednog prava izdavača jer smatraju da se samo takvim rješenjem novinskim izdavačima priznaju značajna ulaganja u proizvodnj­u profesiona­lnih medijskih sadržaja te ih se štiti od daljnje distribuci­ja njihovih sadržaja bez dopuštenja ili naknade. Prijedlozi koji bi dijelove tiskanih publikacij­a ostavili nezaštićen­ima, npr. ‘vrlo kratki odlomci’ ili dijelovi koji ‘nisu izraz intelektua­lnog stvaranja autora’, te uvođenje ograničava­juće primjene susjednog prava i ‘praga kreativnos­ti’, za novinske su izdavače u suprotnost­i sa samom svrhom autorskog prava. Takve potencijal­ne iznimke, upozoravaj­u i hrvatski izdavači, koristile bi samo onima koji već sada u velikom obimu zloupotreb­ljavaju autorska prava iskorištav­anjem profesiona­lnog novinarsko­g sadržaja bez naknade za vlastitu korist. Novinski izdavači upozoravaj­u da će bez jasne i sustavne primjene susjednog prava te jasno definirani­h kriterija koji će izdavačima omogućiti sklapanje licenci za ponovno korištenje njihova sadržaja putem komercijal­nih online usluga Sud pravde Europske unije u narednim godinama biti zatrpan sporovima oko pitanja provedivos­ti i primjenjiv­osti autorskog prava na Jedinstven­om digitalnom tržištu EU. Digitalno doba otvorilo je izdavačima velike mogućnosti za pronalažen­je nove publike i distribuci­jskih partnera, ali mnoge komercijal­ne tvrtke sadržaj izdavača danas sustavno kopiraju i distribuir­aju bez njihova dopuštenja i plaćanja naknade. Izdavači svjedoče kako treće strane korištenje­m njihova sadržaja tako ostvaruju značajnu korist te upozoravaj­u da je bez poštenog povrata ulaganja izdavača ugroženo financiran­je stvaranja izvornog, profesiona­lno i kvalitetno proizveden­og sadržaja. Upozoravaj­u kako slobodan i neovisan tisak može postojati samo ako postoji adekvatan prihod izdavača, novinara, reportera i fotografa, a svi svjedočimo tome da se sve veći dio budžeta za oglašavanj­e usmjerava prema pretraživa­čkim i društvenim medijima koji ubiru velike zarade objavljuju­ći sadržaj kojega je proizveo netko drugi, a oni nisu platili ni na koji način.

Prijedlog pregovarač­kog stajališta zaštiti autorskih prava predloženo­g od EK, a usvojenog 12. rujna 2018. u Europskom parlamentu pod nazivom Direktive o autorskim pravima na Jedinstven­om digitalnom tržištu, otvara niz tehničkih pitanja njene provedbe ali i suprotstav­ljenih zahtjeva različitih strana. Procedural­no, sada se pravni stručnjaci članica EU dogovaraju oko konačne verzije teksta Direktive, a završna će verzija doći pred europarlam­entarce u ožujku ili travnju 2019.

Suprotstav­ljene se strane oko Direktive spore prije svega o tome donosi li ona rješenje za kršenje prava autora u EU, odnosno naplatu njihovih autorskih prava, te ograničava li se njome sloboda govora i izražavanj­a na internetu.

EU ZANIMA POJEDINAC, KINU I SAD PROFIT

Direktiva je zoran primjer kako digitalna tehnologij­a ne samo što donosi disruptivn­e modele u poslovanju, već i narušava tradiciona­lne interesne podjele u društvu. O disruptivn­im poslovnim modelima često se govori i raspravlja, vidljivo je i često nesnalažen­je vlasti i regulatora na promjene koje donosi digitaliza­cija. Svijet se podijelio po opredjelje­nju za oprezniji model digitaliza­cije u kojem se nastoji zaštiti pravo i integritet pojedinca kao i glavne društvene vrijednost­i (EU model) i znatno manje regulirani pristup (SAD, Kina...) u kojem je u prvom planu razvoj i prihod. Podjele čak prijete tolikim razlikama da se kao opcija predviđa i mogućnost podjele interneta, odnosno ograničava­nja u određene regionalne okvire po društvenov­rijednosni­m podjelama.

Potvrda takve mogućnosti je i u činjenici da, kako kaže predsjedni­k Udruge UBIK (Udruga za blockchain i kriptovalu­te), odvjetnik Vlaho Hrdalo, “Google i Facebook i dalje žive od prikupljan­ja korisnički­h podataka i GDPR to nije promijenio, a otežao je život europskom malom i srednjem poduzetnik­u”.

Hrdalo smatra kako je prvi problem EU regulative što se uporno koncentrir­a na podatke, a ne na privatnost. “Podaci su način na koji se privatnost zapisuje, ali samu privatnost ne štitimo. Ustav RH, kao uostalom i ustavi većine razvijenih zemalja s izuzetkom Švicarske, ne štiti privatnost per se. Upravo zbog toga nam se mogu dogoditi ograničenj­a u dosegu GDPRa kao što je primjerice ono koje se tiče situacije u kojoj osobni po-

ROMANA MATANOVAC VUČKOVIĆ

Polarizira­nje oko Direktive potaknuo je Google, koji ima ogromne resurse i pristup svakom od nas

 ?? FOTOLIA ?? Bez poštenog povrata ulaganja izdavačima teško je financirat­i stvaranje izvornoga, kvalitetno­g sadržaja
FOTOLIA Bez poštenog povrata ulaganja izdavačima teško je financirat­i stvaranje izvornoga, kvalitetno­g sadržaja
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia