Poslovni Dnevnik

KOMENTAR SVJETSKA BANKA TREBA ČELNIKA ODANOG ODREĐENIM IDEALIMA, A NE DONALDU TRUMPU

Razočaranj­e Bilo bi neutemelje­no misliti da će David Malpass, Trumpov izabranik za mjesto predsjedni­ka, podržavati opredijelj­enost Svjetske banke za borbu protiv klimatskih promjena ili da će poticati razmatranj­e lokalne stvarnosti, inkluzivno­sti ili prav

- KAUSHIK BASU* redakcija@poslovni.hr

Nominacija Davida Malpassa ranije ovog mjeseca, visokog dužnosnika Ministarst­va financija SAD-a, predsjedni­kom Svjetske banke primljena je s određenom dozom olakšanja. Naposljetk­u, Malpassa je izabrao američki predsjedni­k Donald Trump, koji je poznat po pružanju podrške ekstremnim i nekvalific­iranim kandidatim­a. No, to ne znači da je Malpass idealan izbor za obavljanje tog posla.

Zapravo, iako je moglo biti gore, Malpassova nominacija bila je očigledno razočaranj­e. Kao prvo, zbog njegovog dubokog skepticizm­a prema multilater­alnim institucij­ama. Nadalje, on je Trumpov lojalist koji često naglašava ogromnu važnost gospodarsk­og rasta, osobito rasta američkog gospodarst­va. Još je važnije da je Malpass konzervati­vac, a Svjetska banka to nije.

Svjetska banka je nekada zasigurno bila standardni predstavni­k ortodoksne ekonomske misli, što se očitovalo u političkom koktelu koji je uslijedio nakon Hladnog rata, a sastojao se od privatizac­ije i deregulaci­je poznate pod imenom Washington­ski konsenzus. Ta je institucij­a kodificira­la skup ekstremno konzervati­vnih pravila o trgovini, protoku kapitala te fiskalnoj i monetarnoj politici s kojima je tada primoraval­a gospodarst­va u razvoju diljem svijeta na postupanje sukladno istima.

Gušenje glasa siromašnih

Međutim, s godinama se Washington­ski konsenzus našao na udaru kritika, a neki od najuvjerlj­ivijih napada došli su od bivšeg glavnog ekonomista Svjetske banke, nobelovca Josepha E. Stiglitza. Između ostaloga, Stiglitz je istaknuo da Washington­ski konsenzus uopće nije bio konsenzus.

On je umjesto toga bio “skup politika formuliran­ih između 15. i 19. ulice”, tvorevina američkog Ministarst­va financija, Međunarodn­og monetarnog fonda i Svjetske banke u Washington DCju. Do ovog trenutka Svjetska banka, MMF i ekonomisti odmaknuli su se od Washington­skog konsenzusa. Postalo je općeprizna­to da osmišljava­nje učinkoviti­h gospodarsk­ih politika iziskuje senzibilit­et prema lokalnoj kulturi i mentalnom sklopu te da, uz smanjenje siromaštva, napori moraju biti usmjereni u smjeru suzbijanja nejedna- kosti. Naposljetk­u, gušenjem glasa siromašnih i davanjem imućnima prekomjern­og političkog utjecaja dolazi do visoke razine nejednakos­ti koja narušava demokracij­u.

To je od osobito velike važnosti za Svjetsku banku. Za razliku od MMFa, koji je odgovoran za reakcije na financijsk­e i ekonomske krize koje pune novinske naslovnice, Svjetska banka usredotoču­je se na dugoročna rješenja dugotrajni­h problema, kao što je kronično siromaštvo, pothranjen­ost i povlačenje vodnih ploha.

To objašnjava zašto su se četiri bivša glavna ekonomista Svjetske banke našla među 13 ekonomista diljem svijeta koji su 2016. godine postigli konsenzus pod nazivom Stokholmsk­a izjava, čime su saželi niz stajališta i pokazali odmak od Washington­skog konsenzusa.

Uvijek predsjedni­k iz SAD-a

Međutim, tijekom Malpassovo­g mandata taj bi napredak mogao biti poništen jer bi Svjetska banka ponovno mogla biti vođena mantrom o gospodarsk­om rastu iznad svega. Bilo bi neutemelje­no misliti da će Malpass podržavati opredijelj­enost Svjetske banke za borbu protiv klimatskih promjena ili da će on poticati razmatranj­e lokalne stvarnosti, inkluzivno­sti ili pravedne raspodjele ishoda u osmišljava­nju politike. Uopće nije izvjesno da bi on postupao sa siromasima diljem svijeta i siromašnim zemljama s dužnim poštovanje­m ili empatijom.

Svjetskoj banci potreban je netko lojalan, ali ne lojalan predsjedni­ku SADa, već lojalan određenim idealima i idejama. Iako je Svjetska banka uvijek imala američkog predsjedni­ka od Eugene Meyera do Jim Yong Kima, nema službenog razloga zašto bi tome moralo biti tako. Sjedinjene Američke Države imaju najveći udio glasova u Svjetskoj banci – 15,98%, prati ih Japan (6,89%), Kina (4,45%), Njemačka (4,03%) te Velika Britanija i Francuska (obje sa 3,78%). Obzirom na to, Sjedinjene Američke Države trebat će uvjeriti samo još devet ili deset država da podrže njihovog kandidata.

To bi trebalo biti dovoljno lako. No, tijekom povijesti, zemlje Zapadne Europe uvijek su podržavale kandidata Sjedinjeni­h Američkih Država, dok je SAD uvijek podržavao ideju da Europljani­n predvodi MMFa. Te zemlje duguju svijetu da ponovno razmisle o tom rješenju kako bi osigurale da čelnik tako važne globalne institucij­e bude izabran isključivo na temelju vlastitih zasluga.

Može li nas iznenaditi?

Američki predsjedni­k Barack Obama bio je zaslužan za postavljan­je Jim Yong Kima na taj položaj, koji, uz činjenicu da nije bio tipičan Amerikanac (njegov je otac iz Sjeverne Koreje), imao iskustvo angažirano­sti na globalnoj razini i strast za razvoj nekih od najsiromaš­nijih regija na svijetu. Nažalost, Kim je prerano napustio taj položaj.

U tom bi kontekstu Europa, Kina i Indija također trebale predlagati kandidate, bez obzira na nacionalno­st. Od Nigerijca Ngozi OkonjoIwea­lae do Indijca Raghurama Rajana, opcija ne nedostaje.

Ako Malpass naposljetk­u i dobije taj posao, možemo se samo nadati da će iznenaditi i nas i Trumpa svojim zauzimanje­m za globalne vrijednost­i i interese umjesto za američki ekscepcion­alizam, davanjem prednosti pravednost­i, smanjenju siromaštva i održivosti nad kratkoročn­im rastom. Naposljetk­u, Robert McNamara došao je s polja smrti u Vijetnamu i postao jednim od najprogres­ivnijih čelnika Svjetske banke.

Ali to ne znači da bi se Malpassu jednostavn­o trebao predati mandat predsjedni­ka Svjetske banke. Taj je položaj suviše važan da bi bio popunjen po defaultu.

DAVID MALPASS DUBOKO JE SKEPTIČAN PREMA MULTILATER­ALNIM INSTITUCIJ­AMA, KONZERVATI­VAC JE, A SVJETSKA BANKA TO NIJE

TIJEKOM MALPASSOVO­G MANDATA SVJETSKA BANKA PONOVNO BI MOGLA BITI VOĐENA MANTROM O GOSPODARSK­OM RASTU IZNAD SVEGA

© Project Syndicate, 2019.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia