Poslovni Dnevnik

DOBRA BILANCA OMOGUĆILA IM OBNOVU

Peta godinu u plusu Bolnica Primarijus dr. Martin Horvat 50% prihoda ostvaruje na tržištu, a sad ulaže 12 mil. kuna

- ✑ MARIJA CRNJAK marija.crnjak@poslovni.hr

Bolnica je lani pružila 16.440 usluga više nego preklani (+26,5%), a u bolničkoj poliklinic­i pregledano je 500 pacijenata više nego u 2017.

Nakon uspješne 2018. godine koju su opet završili u plusu, rovinjska bolnica za ortopediju i rehabilita­ciju “Primarijus dr. Martin Horvat” najavila je ulaganje u obnovu objekata u visini od

12 milijuna kuna u narednih

15 mjeseci, sukladno upravo dovršenom Strateškom planu razvoja Bolnice. Usto, bolnica ulaže u edukaciju zaposlenik­a kojima po važećim zakonskim regulativa­ma nije moguće dati povišice, otkrio je ravnatelj Marinko Rade. Ova javna zdravstven­a ustanova oko 50 posto prihoda ostvaruje na tržištu, kroz suradnju s austrijski­m državnim osiguravat­eljem te pacijentim­a iz Austrije, Slovenije, Italije i Hrvatske. “Poslovnu godinu 2018. zatvorili smo dobiti od 623 tisuće kuna. Dosad smo investiral­i naše novac, odnosno višak iz poslovanja, ali budući da već pet godina dokazujemo da bolnica može profitabil­no poslovati, u stanju smo se zadu- živati po povoljnim uvjetima i krenuti s ozbiljnim investicij­ama”, ističe ravnatelj. Bolnica je lani pružila 16.440 usluga više nego preklani, što je povećanje od 26,5 posto, a u bolničkoj poliklinic­i pregledano je 500 pacijenata više nego u 2017. U ovoj godini Bolnica planira investirat­i do 250 tisuća kuna u edukaciju zaposlenik­a, čime planiraju zadržati i privući nove radnike.

“Iako većina zaslužuje veću plaću, radi uredbe o plaćama u javnim službama mi ju nikome ne možemo povisiti. Zato je uprava tražila način da se takve zaposlenik­e nagrađuje i zadrži, a jedan od načina je da im platimo dodatne edukacije”, kaže ravnatelj.

Najavljena investicij­a uključuje opsežne radove na odjelu gdje borave pacijenti iz austrijsko­g osiguravaj­ućeg društva AUVA, u vrijednost­i od 5 milijuna kuna, te obnova glavne zgrade. Uskoro izlaze natječaji za još 7 milijuna kuna investicij­e u obnovu fasade, zamjenu cijelog krovišta te radovi u strojarsko­m dijelu zbog promjene energenta glavne zgrade, tamo gdje se nalaze poliklinik­a i odjeli gdje se liječe domaći pacijenti. Obnova treba krenuti krajem 2019. godine. Uz to ide i obnova parka Bolnice Rovinj, pošumljava­nje i unaprjeđen­je plaže koju koristi građanstvo s još dva spusta za osobe s invalidite­tom, kao i unaprjeđen­je komfora na odjelima.

Bolnica uskoro otvara i knjižnicu na odjelu te novi terapijski park, što se izvodi u sklopu projekta Design/Build u suradnji sa Sveučilišt­em George Washington iz SAD-a. Projekt će biti gotov do travnja ove godine.

“Dosad smo prikupili 6000 knjiga koje su građani donirali. U ovom trenutku razdvajamo knjige po kategorija­ma i jezicima te obnavljamo prostor gdje će se smjestiti knjižnica na odjelu”, zaključuje Rade. ❖

RADI UREDBE O PLAĆAMA U JAVNIM SLUŽBAMA DJELATNICI­MA NE MOGU POVISITI PLAĆE, ALI ZATO IH NAGRAĐUJU DODATNIM EDUKACIJAM­A, KAŽE RAVNATELJ

 ?? PD ?? Projekt obnove trebao bi trajati 15 mjeseci
PD Projekt obnove trebao bi trajati 15 mjeseci

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia