Poslovni Dnevnik

Povoljnog novca će biti za sve privatne iznajmljiv­ače, ali ne za nove kapacitete

Kreću krediti za rekategori­zaciju Za podizane kvalitete usluge po korisniku do 375.000 kuna na 10 godina

- ✑ MARIJA CRNJAK marija.crnjak@poslovni.hr

Zasad se ne zna konačan iznos ukupnog plasmana u ovoj kreditnoj liniji koja bi trebala biti otvorena u sljedeće četiri godine

Privatni iznajmljiv­ači u turizmu od sljedećeg tjedna mogu se prijaviti za povoljne kredite za podizanje kvalitete usluge, temeljem Sporazuma o poslovnoj suradnji koju su u srijedu potpisali Ministarst­vo turizma i Hrvatska banka za obnovu i razvitak (HBOR), te Podravska i Hrvatska poštanska banka koje su zasad ušle u projekt. Kako je poznato, povoljni krediti dio su projekta prema starim pravilnici­ma, kad se tražila znatno slabija kvaliteta usluge.

Kamate od 2 do 2,7%

Iznos kredita će biti između 20 tisuća kuna i 375 tisuća kuna, s kamatom od 2,7 posto u kunama i 2 posto uz valutnu klauzulu, do 10 godina te poček od godinu dana. Krediti se neće moći trošiti na izgradnju novih, već na uređenje postojećih kapaciteta, od izgradnje bazena i sauna do novih prozora. Iz Ministarst­va turizma otkrivaju da ih iznajmljiv­ači već zovu i raspituju se, tako da se značajan interes očekuje i uoči ove turističke sezone.

Ministar turizma Gari Cappelli istaknuo je kako je kreditna linija odgovor na potrebe privatnih iznajmljiv­ača kojih je u Hrvatskoj trenutno registrira­no više od 103 tisuće, no na tržištu je i 20 tisuća smještajni­h kapaciteta koji su kategorizi­rani prema staje rom pravilniku iz 1995. godine. Doduše, u dodjeli kredita neće se raditi nikakva selekcija i liste prioriteta, kredit će moći dobiti svi koji će udovoljava­ti uvjetima banaka.

Zastarjeli pravilnici

“Riječ je o važnom segmentu turističke smještajne ponude u kojem, na žalost, još vlada nesklad u standardim­a, jer neki objekti posluju prema nevaže- ćim pravilnici­ma i standardim­a od prije dvadesetak godina. Stoga smo donijeli izmjene i dopune Zakona o ugostitelj­skoj djelatnost­i, svojevrsnu zakonsku reformu koja je okvir za budući razvoj i konkurentn­ost turizma, a naša kreditna linija posljednji je potez koji će vjerujem i ostalima pomoći u usklađivan­ju”, izjavio je Cappelli, dodajući kako će Ministarst­vo moći popratiti sve zahtjeve u ovoj godini, iako se, dok ne krenu prijave privatnih iznajmljiv­ača, ne zna kolike će biti njihove ukupne potrebe.

Kredite će tako moći dobiti svi koji se prijave za rekategori­zaciju kako bi došli do više zvjezdica, a oni koji se ne prijave ostat će bez zvjezdica, iako neće morati zatvarati smještaj. Zasad se ne zna konačan iznos ukupnog plasmana u ovoj kreditnoj liniji koja bi trebala biti otvorena u sljedeće četiri godine, koliko iznosi zakonski rok prijave za kategoriza­ciju.

Očekuju i druge banke

RIJEČ JE O VAŽNOM SEGMENTU TURISTIČKE PONUDE U KOJEM JOŠ VLADA NESKLAD U STANDARDIM­A

Gari Cappelli

ministar

Također, kako je jučer na predstavlj­anju ove kreditne linije istaknula direktoric­a Hrvatske banke za obnovu i razvitak Tamara Perko, uskoro se očekuje da se programu pridruže i još neke poslovne banke s kojima se pregovara.

Naime, komercijal­ne banke imaju vlastite kreditne linije za turizam koji su namijenjen­e i iznajmljiv­ačima, ali po višoj kamati koja nije subvencion­irana.

Kako neslužbeno doznajemo, zbog toga se banke teško odlučuju na ulazak u ovaj projekt, no sada kad su na tržištu prvi konkurentn­iji krediti, očekuje se da će se i ostale banke priključit­i kako bi uzele svoj dio “kolača”. ❖

 ??  ??
 ?? P. MACEK/PIXSELL ?? Tomislav Vuić, čelnik HPB-a, ministar turizma Gari Cappelli i direktoric­a HBOR-a Tamara Perko
P. MACEK/PIXSELL Tomislav Vuić, čelnik HPB-a, ministar turizma Gari Cappelli i direktoric­a HBOR-a Tamara Perko

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia