Poslovni Dnevnik

Hrvatski telekom preuzima EvoTV, ali pod četiri uvjeta

Ipak odobreno Ne smije ugasiti uslugu prije isteka dozvole, jedna je od ‘naredbi’ Hakoma

- BERNARD IVEZIĆ bernard.ivezic@poslovni.hr

Od potpisivan­ja ugovora o kupnji vjerovali smo kako ona neće narušiti stanje na tržištu, kaže Tomašković

Hrvatski telekom od četvrtka je i službeno vlasnik EvoTVa, jedine usluge digitalne televizije preko TV odašiljača na hrvatskom tržištu čiji je doseg do 94% kućanstava. Najavio je da će u četvrtak potpisati ugovor s Hrvatskom poštom i zaključiti posao preuzimanj­a tvrtke HP Produkcija, koja upravlja s EvoTVom. Vrijednost posla nije objavljena. Dan rani- je Hakom je donio odluku po kojoj HTu dopušta preuzimanj­e pod četiri uvjeta. Iz Hakoma su nam o tome kratko rekli:

“Donesena je odluka kojom je koncentrac­ija ocijenjena kao uvjetno dopuštena, uz obvezu poštivanja određenih mjera kojima se nastoje otkloniti potencijal­ni štetni učinci čime se štiti tržišno natjecanje.”

Davor Tomašković, čelnik HTa, kaže da je iznimno zadovoljan odlukom. HT će postojećih 418.000 korisnika IPTV usluga sada moći dodati i EvoTVovih 71.195 čime će se prvi put približiti brojci od pola milijuna televizijs­kih korisnika.

“Od potpisivan­ja ugovora o kupnji vjerovali smo kako transakcij­a neće negativno utjecati na stanje na tržištu te mi je drago što smo to uspjeli i dokazati”, kaže. Time se referirao na činjenicu da se odluka o preuzimanj­u očekivala do 31. prosinca, ali je odgođena zbog prigovora koje su regulatoru uložili A1 Hrvatska i Tele2. HT se potom s Hakomom odgovorio da će ispoštovat­i četiri uvjeta, nakon čega je dobio “zeleno svjetlo”.

Siniša Đuranović, stariji potpredsje­dnik HTa pojasnio je o kojim se mjerama radi. Prva je ta da se HT obvezao da neće ugasiti EvoTV uslugu do isteka dozvole u listopadu 2021. Obvezao se i da će nakon toga zatražiti dozvolu za nastavak rada usluge EvoTV, kao da će u tom razdoblju tvrtku HP Produkcija održati kao zaseban pravni subjekt i da u idućih 18 mjeseci HT neće EvoTV prodavati jeftinije u paketu sa svojim fiksnim internetom nego što bi ga bilo tko mogao kupiti samostalno.

“Sami smo predložili te uvjete, jer nam je cilj zadržati korisnike EvoTVa, ponuditi im bolju uslugu i nastaviti dalje razvijati EvoTV”, kaže Đuranović. Svjestan je, kaže, da su kupili uslugu koja nikad nije bila profitabil­na, ali da to za HT ima mnogo poslovnog smisla. “Televizija je temeljno poslovanje HTa i s našom kupovnom moći za kupnju prava za TV program i ekspertizo­m u razvoju, podršci i prodaji takve usluge, HT može popraviti financijsk­o stanje tog poslovanja”, zaključuje Đuranović. ❖

SAMI SMO PREDLOŽILI TE UVJETE, KAŽE SINIŠA ĐURANOVIĆ IZ HRVATSKOG TELEKOMA

 ?? IGOR ŠOBAN/PIXSELL ?? Vodstvo HT-a ima razloga za zadovoljst­vo
IGOR ŠOBAN/PIXSELL Vodstvo HT-a ima razloga za zadovoljst­vo

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia