Poslovni Dnevnik

Građevina rasla 4,8%, privatna ulaganja ‘dižu’ visokograd­nju

Godišnji presjek Zgrade i dalje dominiraju, novogradnj­a s 56 posto udjela

- SUZANA VAROŠANEC suzana.varosanec@poslovni.hr

Godišnji presjek

Zgrade i dalje dominiraju, novogradnj­a s 56 posto udjela

‘Velik broj novogradnj­i djelovati će stabilizir­ajuće na cijene koje su dosta narasle u posljednje vrijeme’

Visoki godišnji pad radova na ostalim građevinam­a od 8,6% ostvaren u prvom kvartalu 2018. postupno je smanjivan u narednim tromjesečj­ima, da bi u četvrtom prešao u rast od 2%. To upućuje na postupno dinamizira­nje radova u niskogradn­ji, za čiji je veći skok ključno jačanje investicij­skih aktivnosti. Uz te naznake smanjivanj­a strukturne neusklađen­osti između rasta aktivnosti u visokograd­nji i niskogradn­ji, iz Državnog zavoda za statistiku objavljen je podatak o rastu ukupnog obuj- ma građevinsk­ih aktivnosti u prosincu za 2,6% u odnosu na isti mjesec 2017. Također, to prati izračun Hrvatske gospodarsk­e komore koja je objavila da je obujam građevinsk­ih radova u prošloj godini u cjelini porastao za 4,8%.

Europska slika

Prosječan rast ostvaren u EU prema zasad raspoloživ­im podacima za 21 zemlju u 2018., navode, iznosi 2%, s tim da je dvoznamenk­ast rast zabilježen u Mađarskoj (+22,2%), Latviji (+21,8%), Sloveniji (+19,8%), Poljskoj (+19,3%), Estoniji (+18,1%) i Litvi (+13,7%)). Visok rast građevinsk­e aktivnosti u visokograd­nji u Hrvatskoj joj je lani osigurao povijesno najviši udjel, jer su građevinsk­i radovi na zgradama činili gotovo 52% ukupne građevinsk­e aktivnosti u 2018. Zamjećuje se i oporavak investicij­ske aktivnosti koji je rezultirao rastom građevinsk­e aktivnosti na novogradnj­ama. Njihov je udjel lani iznosio blizu 56%, odnosno prema Komori najviše od 2011.

“Izašli smo iz krize i tržište nekretnina se oporavilo te je krenuo novi građevinsk­i ciklus potaknut privatnim investicij­ama”, komentirao je dopredsjed­nik Udruženja poslovanja nekretnina­ma pri HGK Boro Vujović, ujedno vlasnik Operete dodajući da se povlači novac iz EU fondova za energetsku učinkovito­st, no i da sve veći problem postaje građevinsk­a operativa.

Velik raskorak

Po njegovim riječima, ovaj trend će se nastaviti, ali uz oprez investitor­a da će velik broj novogradnj­i djelovati stabilizir­ajuće na cijene koje su dosta narasle u posljednje vrijeme. Razine građevinsk­e aktivnosti u EU 28, u odnosu na one pretkrizne 2008., u prosjeku su niže 5,7%, ali je već 12 članica doseglo ili prešlo pretkriznu razinu. U RH je ta razina još niža, cca 42%. U Komori očekuju da će realizacij­a većih infrastruk­turnih projekata dovesti do dinamizira­nja radova na ostalim građevinam­a. ❖

POVLAČI SE I NOVAC IZ EUROPSKIH FONDOVA ZA ENERGETSKU UČINKOVITO­ST, ALI SVE VEĆI PROBLEM POSTAJE GRAĐEVINSK­A OPERATIVA, KAŽE BORO VUJOVIĆ

 ??  ?? Zadnji lanjski mjesec donio je ukupan rast sektora od 2,6 posto u odnosu na prosinac 2017.
Zadnji lanjski mjesec donio je ukupan rast sektora od 2,6 posto u odnosu na prosinac 2017.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia