Poslovni Dnevnik

Dobit HPB-a za 2018. dosegla rekordnih 150 milijuna kuna

Podvučena crta Hrvatska poštanska banka objavila rezultate za prošlu godinu

-

Podvučena crta

Hrvatska poštanska banka objavila rezultate za prošlu godinu

Doprinos pozitivnom trendu dalo je i smanjenje udjela loših plasmana i rezervacij­a za takve plasmane

Iza Hrvatske poštanske banke (HPB) je jako dobra godina, jer je ostvarila rekordnu bruto dobit od 183,2 milijuna kuna i neto dobit od 150,2 milijuna kuna, rekao je u srijedu na predstavlj­anju godišnjih financijsk­ih rezultata član Uprave HPB-a Domagoj Karadjole. Istaknuo je prošlogodi­šnje značajno povećanje kreditiran­ja građana te malih i srednjih poduzetnik­a. Podsjetio je na kupnju Jadranske banke, dodavši da njezino pripajanje teče u skladu s planom pa se očekuje da će biti dovršeno do 1. travnja.

Kunska bilanca

”Doprinos pozitivnom trendu je i smanjenje udjela loših plasmana i rezervacij­a za takve plasmane, a to je rezultat boljeg upravljanj­a rizicima i efikasnije naplate. Likvidnosn­a pozicija banke je i dalje vrlo jaka, bilježimo kontinuira­ni rast depozita, kako u segmentu građana tako i kod pravnih osoba”, rekao je Karadjole. Kazao je da strukturu kredita prate trendovi započeti još 2017. godine, a očituju se u razduživan­ju središnje države i smanjenju izloženost­i prema velikim poduzećima.

Depoziti su HPB-u 2018. porasli za 1,16 milijardi kuna ili 8,5 posto, što je odraz stabilne baze klijenata i njihova povjerenja, smatra Karadjole. “Bilanca HPB-a dominantno je kunska, što nam omogućuje da klijentima ponudimo jeftinije i povoljnije uvjete upravo u kunskom kreditiran­ju”, oci- jenio je HPBov član Uprave. Dodao je da je HPB-ov kapital krajem prošle godine premašio dvije milijarde kuna, uz povećanje od pet posto i to najviše zahvaljuju­ći neto dobiti banke. U ovoj godini HPB po njegovim riječima pored ostalog planira velik iskorak u poslovanju s gospodarst­vom.

Rast broja klijenata

Izvršna direktoric­a Sektora poslovanja s velikim poduzećima i javnim sektorom Marina Puljiz rekla je kako je 2018. bila obilježena rastom broja klijenata, posebice u segmentu jedinica lokalne samouprave gdje je ostvaren rast od 12,5 posto na godišnjoj razini, s dostignuti­h 1140 klijenata.

Krajem 2018. taj je sektor dosegao volumen plasmana od pet milijardi kuna. Nastavljam­o povećavati broj klijenata u gospodarst­vu, posebno u lokalnoj zajednici. HPB planira postati jedna od vodećih banaka u sufinancir­anju i predfinanc­iranju projekata iz ESIF fondova, za što je zainteresi­ran veliki broj jedinica lokalne samouprave i javnih ustanova”, kazala je Puljiz. Istaknula je da banka trenutno razmatra oko 20 velikih projekata iz područja energetike, infrastruk­ture, stanogradn­je i turizma.

Izvršna direktoric­a Sektora poslovanja s malim i srednjem poduzećima Antonija Zorić kaže kako HPB želi postati vodeća banka i u tom segmentu te da trenutno kreditira i surađuje s više od 8000 malih i srednjih poduzeća. Banka će se, kaže Zorić, ove godine posebno fokusirati na poslovanje s izvoznicim­a, IT sektorom, turistički­m i poljoprivr­ednim tvrtkama, prerađivač­kom industrijo­m i trgovinom.

KAPITAL HRVATSKE POŠTANSKE BANKE KRAJEM PROŠLE GODINE PREMAŠIO JE DVIJE MILIJARDE KUNA UZ POVEĆANJE OD PET POSTO, ZAHVALJUJU­ĆI NETO DOBITI

1,16 milijardi kuna porasli su depoziti što je 8,5 posto više

 ?? PD ?? Marina Puljiz, Domagoj Karadjole i Antonija Zorić
PD Marina Puljiz, Domagoj Karadjole i Antonija Zorić

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia