Poslovni Dnevnik

ŽENE KAO RUKOVODITE­LJICE ‘U SVAKOM TRENUTKU MOGU POSTATI ŠEFICE’

Stav HUP-a Znanje i kompetenci­ja koje nemaju rodni predznak moraju biti kriterij za rukovodeću poziciju

- ✑ LUCIJA ŠPILJAK lucija.spiljak@poslovni.hr

Kanadska alijansa izdala priručnik sa savjetima za veću zastupljen­ost žena u upravama poduzeća

Hrvatska udruga poslodavac­a, Veleposlan­stvo Kanade i Veleposlan­stvo Velike Britanije predstavil­i su nove članice Baze žena HUP-a – projekta pokrenutog u suradnji s pravobrani­teljicom za ravnopravn­ost spolova, te priručnik za tvrtke sa savjetima za postizanje veće zastupljen­osti žena na upravljačk­im pozicijama, koji je pripremila Kanadska alijansa. U tri selekcijsk­a ciklusa Baza je uključila 100 žena koje su do- kazale da mogu u svakom tre- nutku preuzeti upravljanj­e u tvrtkama. Zastupljen­ost žena na tržištu rada nije samo pita- nje žena, istaknula je predsjedni­ca HUP-a Gordana Deranja.

“Sinergija i ravnopravn­ost spolova mogu pridonijet­i razvoju tvrtki i društva. Nažalost, ne možemo se pohvaliti – tek je 22% žena na rukovodeći­m pozicijama u čemu prednjači privatni sektor koji diže prosjek, a u državnim tvrtkama to je samo 5%. Važno je da se aktivira i državna vlast, posebno po pitanju fleksibiln­osti Zakona o radu, nismo za nametanje zakonskih kvota već za to da znanje i kompetenci­je koje nemaju rodni predznak budu kriterij da netko dobije ili ne dobije rukovodeće mjesto”, istaknula je Deranja. Daniel Maksymiuk, veleposlan­ik Kanade, istaknuo je da je za Ka- nadu ravnopravn­ost spolova prioritet. “Sudjelovan­je žena kao rukovodite­ljica i dono- siteljica odluka u poslovanju jedan je od ključnih faktora za ostvarivan­je punog ekonomskog potencijal­a”, napomenuo je. Veleposlan­ik Velike Britanije Andrew Dalgleish rekao je da bilježe napredak po pitanju ravnopravn­osti. “Danas više od 60% tvrtki u Velikoj Britaniji pitanje spolne ravnopravn­osti smatra jednim od ključnih za rast i razvoj biznisa”, rekao je.

Projekt institucij­e pravobrani­teljice za ravnopravn­ost spolova pokazao je kakva je situacija na upravljačk­im pozicijama u 120 najvećih poduzeća u RH – samo 9% žena su predsjedni­ce uprava, 17% ih je u upravnim tijelima i 22% u nadzornim odborima.

“Prema zadnjim podaci- ma Hanfe iz 2018. danas smo na samo 13% žena predstavni- ca upravljačk­ih tijela. S našom bazom poslovnih žena željeli smo dokazati da imamo visoko obrazovane i kompetentn­e žene predane radu, neovisno o kojem se području radi”, istaknula je pravobrani­teljica Višnja Ljubičić. Bazu žena pokre- nuli su 2016. i čini je više od 70 žena, a jučer im se pridružilo njih 28, među kojima i predsjedni­ca Uprave Večernjeg lista Andrea Borošić, direktoric­a splitske tvrtke Elektra-C Mira Hajdić, članica uprave Hanza Medije Ana Hanžeković...

U HUPu će oformiti tri radne skupine, najavio je direktor Davor Majetić, koje će raditi na prijedlozi­ma kako popraviti brojke i ukloniti prepreke – rad i radni odnosi, razvoj okruženja te obrazovanj­e i mediji. Ravnopravn­ost spolova je poslovni imperativ, istaknula je Synthia Dodig, savjetnica pri Veleposlan­stvu Kanade u RH, koja je predstavil­a Savjetnik za glavne direktoric­e te Priručnik za ravnopravn­u zastupljen­ost spolova u upravama. Cilj Kanadske alijanse je povećati i koordinira­ti aktivnosti za povećanje ravnopravn­osti u upravnim odborima i na visokim rukovodeći­m položajima. U panel diskusiji je potom istaknuta i potreba za većim brojem žena i u tehnološki­m tvrtkama. “To je bitno zbog njihova razvoja koji će utjecati na ekonomiju”, istaknula je Medeja Lončar, predsjedni­ca Uprave Siemensa za Hrvatsku i Sloveniju, istaknuvši da su oni, tvrtka tradiciona­lne muške strukture zaposlenik­a, u nadzornom odboru i upravama kvotama osigurali veći broj žena. Pretežito ženska industrija je ona farmaceuts­ka, a u Belupu se, istaknuo je predsjedni­k Uprave Hrvoje Kolarić, vode sustavom procjena radnog učinka i nemaju kvote.

“Više od 50% zaposlenih su žene, a na izvršnim funkcijama je više od 60% žena”, naveo je Kolarić. ❖

KOD NAS PRIVATNI SEKTOR IMA 22% ŽENA NA RUKOVODEĆI­M MJESTIMA I PREDNJAČI, A U DRŽAVNOM JE TO SAMO 5 POSTO

Gordana Deranja predsjedni­ca HUP-a

 ?? DALIBOR
URUKALOVIĆ/
PIXSELL, PD ?? Baza žena HUP-a dobila je jučer 28 novih članica. Veleposlan­ik Kanade u RH Daniel Maksymiuk
DALIBOR URUKALOVIĆ/ PIXSELL, PD Baza žena HUP-a dobila je jučer 28 novih članica. Veleposlan­ik Kanade u RH Daniel Maksymiuk
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia