Poslovni Dnevnik

Premijer oprezan, ali pregovori s Debeljakom slijede

Uljanik Danas na Vladi nije predviđena odluka o ‘rescue aidu’, a u Puli već ozbiljno računaju na Brodosplit

- ✑ MARIJA BRNIĆ

Akcija brze deblokade računa i osiguravan­ja financijsk­e injekcije za plaće i radove na započetim gradnjama u Uljaniku zapela je nakon oštrih poruka koje su razmijenil­i ministar gospodarst­va Darko Horvat i vlasnik potencijal­nog starteškog partnera Brodosplit­a Tomislava Debeljaka vezanih uz utvrđivanj­e međusobnih odnosa u fazi prije dogovora plana restruktur­iranja i jamčenja da je Brodosplit financijsk­i jak za tako velik zahvat. Na užem ka- binetu Vlade jučer nisu pripremlje­ne odluke kojima bi se osigurao novi ‘rescue aid’ pa se na današnjoj sjednici ne očekuje rasprava o takvom prijedlogu, iako uvijek postoji mogućnost da se prijedlog uvrsti na dnevni red uoči same sjednice.

No, Debeljaka još uvijek Vlada nije otpisala, a to se da iščitati i iz jučerašnje kratke izjave premijera Andreja Plenkovića na temu slučaja Uljanik. Naglasak Plenković stavlja na opreznost, kojom se bez velikih potresa iz proračuna već pokrilo 2,8 milijardi kuna za Uljanik, a i sljedeći koraci koji se tiču brodogradn­je i Uljanika bit će, kaže premijer, oprezno poduzimani.

“Ne možemo starim receptima rješavati bolesti koje su kronične”, poručio je Plenković, ostavljaju­ći otvorenim mogućnost da se razgovara o Debeljakov­om prijedlogu da država “počisti” ogromne obveze Uljanika odmah, a Brodosplit osigura Uljaniku poslovanje bez potpora kakve su veliki brodogradi­telji za svoje restruktur­iranje u Hrvatskoj primali proteklih godina. Resorna ministarst­va, neslužbeno se čuje, rade na utvrđivanj­u brojki i obveza. A da u Puli na Brodosplit računaju kao strateškog partnera govori jučerašnje potpisivan­je sporazuma o suradnji tanošnjeg Sveučilišt­a Jurja Dobrile i Uljanik Brodogradi­lišta. U prezentaci­ji o budućim projektima navodi se kako će se suradnja odvijati između sveučilišt­a i Uljanika i njegovog strateškog partnera Brodosplit­a. ❖

 ?? PD ?? Rektor Alfio Barbieri i Sandi Božac iz Uljanika
PD Rektor Alfio Barbieri i Sandi Božac iz Uljanika

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia