Poslovni Dnevnik

Na Tuđmanu zazivaju nove rekorde

Pripreme za Schengen Zračna luka investira u proširenje kapaciteta te modernizac­iju kontrola

-

Zračni prometu Hrvatskoj zadnjih godina ostvaruje rekordne brojke, a u zagrebačko­j Zračnoj luci Franjo Tuđman i u 2019. očekuju nastavak trenda rasta. Konkretno, u zadnjih pet godina im je promet putnika porastao 36 posto, a došlo je i 15 novih zračnih kompanija. U tvrtki Međunarodn­a zračna luka Zagreb (MZLZ), a koja upravlja sa ZL Franjo Tuđman, najavljuju premašivan­je brojke od lanjskih 3,3 milijuna putnika, a čemu će pridonijet­i i projekt modernizac­ije operativni­h procesa i proširenja kapaciteta.

MZLZ u ožujku ove godine planira otvaranje novih traka za sortiranje prtljage u prostoru tzv. sortirnice te dodatne četvrte trake za izdavanje prtljage u prizemlju putničkog terminala. To će biti posebice važno jer zadnjeg vikenda u ožujku, odnosno 31. ožujka počinje i ljetni red letenja, koji će trajati do zadnje nedjelje u listopadu ili do 27. listopada, u kojemu se očekuje i glavnina godišnjeg prometa.

Od ostalih aktivnosti i radova, otkrivaju da je u tijeku izgradnja parkirališ­ta za aerodromsk­u opremu na tzv. zračnoj strani zračne luke ukupne površine 6000 m2, pripremi radovi na dodatnih 15 šaltera za registraci­ju putnika na drugom katu terminala, kao i radovi na implementa­ciji sustava automatske kontrole ukrcajnih propusnica i implementa­ciji uređaja za automatsku kontrolu putovnica na ulazu i izlazu iz Hrvatske. Podsjećaju i da su još 2017. izvedeni pripremni radovi za ulazak naše zemlje u Schengen. Trenutno iz Zagreba leti 30 operatera za 50 destinacij­a.

 ?? B. F. /PIXSELL ?? Ciljaju na više od 3,3 milijuna putnika
B. F. /PIXSELL Ciljaju na više od 3,3 milijuna putnika

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia