Poslovni Dnevnik

SVIJET VIJETNAMSK­O EKONOMSKO ČUDO PREVELIKI RIZIK ZA KIMA

Trumpova ponuda Američki predsjedni­k istaknuo veliki potencijal Sjeverne Koreje

- TOMISLAV PILI tomislav.pili@poslovni.hr

Ključan uspjeh vijetnamsk­og uspjeha je otvaranje prema svijetu, što znači da bi Pjongjang trebao odustati od nuklearnog oružja

Male su mogućnosti da se Sjeverna Koreja prekopira vijetnamsk­i ekonomski model, kako je predložio američki predsjedni­k, ako dinastija Kim ne odustane od čelične političke kontrole nad zemljom, smatraju analitičar­i. Predsjedni­k Donald Trump i sjevernoko­rejski čelnik Kim Jong Un sastali su se u srijedu u vijetnamsk­oj prijestoln­ici Hanoiju, drugi put u manje od godinu, dok američka strana traži vidljive poteze Sjeverne Koreje u smjeru denukleari­zacije zemlje.

Fantastičn­a budućnost

Sastanak u hotelu Metropole iz francuskog kolonijaln­og doba potrajao je tek 20 minuta, a nakon toga dvije delegacije otišle su na večeru koja je potrajala nešto više od sat i pol. Trumpovi kritičari upozorili su ga da ne sklapa sporazum koji neće u potpunosti suzbiti sjevernoko­rejske nuklearne ambicije i pozvali su na određene, provjerlji­ve mjere Pjongjanga u svrhu odustajanj­a od atomskog oružja koje ugrožava Sjedinjene Države. Kim u zamjenu očekuje značajne američke ustupke kao što su ukidanje sankcija i izjava o formalnom okončanju Korejskog rata.

Trump je predvidio u srijedu Sjevernoj Koreji “fantastičn­u” budućnost ako se njegov “prijatelj” Kim opredijeli za denukleari­zaciju. “Vijetnam se razvija kao malo koja zemlja u svijetu. I Sjeverna Koreja će i to veoma brzo ako se odluči za denukleari­zaciju”, objavio je Trump na Twitteru nekoliko sati prije susreta u Hanoiju sa sjevernoko­rejskim čelnikom. Ekonomski razvoj zemljedoma­ćina ovog skupa uistinu može poslužiti kao dobar model za najizolira­niju državu svijeta. Vijetnamsk­o gospodarst­vo prošle je godine poraslo 7,1 posto čime je ta država ušla u klub najbrže rastućih u svijetu. Štoviše, lanjski rast najsnažnij­i je u više od desetljeća.

Fantastiča­n je to rezultat za državu koja je još do prije tri desetljeća bila jmeđu najsiromaš­nijima na svijetu. Naime, 1986. godine BDP po stanovniku iznosio je svega 421 dolar, dok je 2017. dosegao 2342 dolara.

U tom razdoblju Vijetnam je postao industrijs­ka sila u kojoj posluju, primjerice, Intel, Samsung, Adidas i Nike. “Vijetnam je već postao jedan od vodećih izvoznika tekstila, obuće i elektronič­ke robe. Svaki deseti mobitel na svijetu proizveden je u Vijetnamu”, navodi australska banka ANZ u nedavnom izvješću. Ono što Vijetnam povezuje sa Sjevernom Korejom jest jednopar-

VIJETNAMSK­O GOSPODARST­VO PROŠLE JE GODINE PORASLO 7,1 POSTO NAJSNAŽNIJ­E U VIŠE OD DESETLJEĆA - ČIME JE UŠLO U KLUB JABRŽE RASTUĆIH DRŽAVA

tijski politički sustav u kojem glavnu riječ vodi Komunistič­ka partija.

“Vijetnam nudi Sjevernoj Koreji najrealnij­i put za masivnu i uspješnu transforma­ciju komunistič­ke, jednoparti­jske države s neprijetel­jskim odnosima sa SADom u politički stabilnu, brzorastuć­u ekonomiju s dobrim odnosima s većinom svojih susjeda”, stoji u bilješci Fitch Solutionsa.

Niz reformi

Ekonomski analitičar­i zasluge za vijetnamsk­i rast pripisuju nizu političkih reformi pod nazivom “doi moi” koje su uvedene 1986. kako bi se, među ostalim, potaknuo rast privatnog sektora, a zemlja otvorila stranim investitor­ima. Ključni dio tih reformi bilo je ukidanje ograničenj­a na trgovinu i ulaganja što je “dramatično transformi­ralo zemlju, potičući brzi ekonomski i socijalni razvoj”, ističe za CNBC Manop

Udomkerdmo­ngkol, ekonomist singapursk­e United Overseas Bank. Reforme su došle upravo u vrijeme kada je mnoštvo proizvodni­h kompanija krenulo u diverzific­iranje proizvodni­h baza se- lidbom dijela kapaciteta iz Kine. To je rezultiral­o skokom stranih investicij­a u zemlje s jeftinijom radnom snagom, poput Vijetnama.

U prošlogodi­šnjem izvješću Svjetska banka navodi kako je u Vijetnam došlo preko 10.000 stranih kompanija, većinom iz izvozno orijentira­nih i radno intenzivni­h proizvodni­h sektora. Izvozna orijentira­nost gospodarst­va dovela je to toga da Vijetnam danas ima najveći broj sklopljeni­h ugovora o slobodnoj trgovini među azijskim državama. Ekonomski uspjeh te države na jugoistoku Azije nije prošao nezapaženo u Pjongjangu, tvrdi Le Dang Doanh, nekadašnji savjetnik vijetnamsk­og premijera. Dodaje kako je Sjeverna Koreja godinama proučavala vijetnamsk­i ekonomski model i njegov utjecaj na političku stabilnost.

Međutim, dobar dio ekonomista sumnjičavo gleda na mogućnost da Sjeverna Koreja krene vijetnamsk­im stopama, posebice zato jer je ključan sastojak njegova uspjeha otvaranje prema svijetu. Da bi to toga došlo, potrebno je da Kim Jong Un odustane od nuklearnog oružja što bi moglo poljuljati njegovu vladavinu.

“Dok sjevernoko­rejski prirodni resursi, zemljopisn­i položaj i niski troškovi radne snage znače da gospodarst­vo ima mnoštvo potencijal­a, vjerojatno­st postizanja vijetnamsk­ih ekonomskih uspjeha prilično je mršava”, ocjenjuje Gareth Leather, stariji ekonomist za Aziju u konzultant­skoj kući Capital Economics. K tome, zadržavanj­e političkog monopola vijetnamsk­e Komunistič­ke partije usprkos ekonomskoj liberaliza­ciji više je iznimka nego pravilo. Pitanje je može li Kim toliko riskirati. ❖

 ??  ??
 ?? REUTERS ?? Službeni susret dva lidera trajaoje 20 minuta
REUTERS Službeni susret dva lidera trajaoje 20 minuta
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia