Poslovni Dnevnik

Privatni vlasnici morat će prijaviti zemlju koju ne obrađuju

Poljoprivr­eda Privatne parcele u Srbiji koje neće biti zasijane država će dati u zakup

-

U mnogim općinama poljoprivr­ednici mogu zakupiti zemlju na najviše godinu dana, što je prema mišljenju stručnjaka štetno

Povećanje površina državnih oranica izdanih u zakup osnovni je cilj izmjena Zakona o poljoprivr­ednom zemljištu, čiji bi prijedlog trebao biti završen do jeseni, izjavio je za Politiku Branko Lakić, direktor Uprave za poljoprivr­edno zemljište. Prvi korak bit će načinjen već sredinom ljeta kada će poljoprivr­ednicima biti omogućeno da za državno zemljište licitiraju na više od tri godine.

U Srbiji se u zakup daje oko 515.000 hektara državne zemlje, a prema posljednji­m podacima trenutno je izdano nešto manje od 300.000 hektara.

Cvate nelegalni podzakup

I u Srbiji će detaljno biti propisana procedura za postupanje sa zemljištem u privatnom vlasništvu koje se ne obrađuje. Lakić najavljuje još jednu od zakonskih novina, a to je da država namjerava za vlasnike privatnog zemljišta uvesti obvezu prijavljiv­anja parcela koje neće biti obrađivane sljedeće godine.

“Ova obveza je nužna kako bi država mogla takvo zemljište ponuditi u zakup u skladu s godišnjim programom”, objašnjava sugovornik Politike. Direktor Uprave za poljoprivr­edno zemljište kaže da su analize pokazale kako neki poljoprivr­ednici, koji imaju prednost pri zakupu, prije svega oni koji se bave sto- čarstvom, državno zemljište nelegalno nude u podzakup. Dobili su ga pod povlašteni­m uvjetima i cijenom, a onda ga drugima daju u najam kako bi zaradili.

“Sada smo pronašli rješenje. Budući da stočari dobivaju zemljište kako bi osigurali hranu za stoku na tim parcelama neće se moći sijati kulture koje nisu prilagođen­e toj namjeni”, kaže on.

Žele brzo izvući što više

Usto što se tisuće hektara državne zemlje ne obrađuje velikom broju općina u Srbiji nedostaju takve parcele. U mnogim općinama, posebno u Vojvodini, poljoprivr­ednici mogu zakupiti zemlju na najviše godinu dana što je, prema mišljenju stručnjaka, štetno jer zakupci žele na kratak rok izvući što više od zemlje i nemaju interesa za ulaganjem.

No prošle godine poljoprivr­ednicima južno od Save i Dunava ponuđen je zakup na 10 godina što je značajno povećalo potražnju za državnim zemljištem. To je bilo moguće u katastarsk­im općinama u kojima nema povrata imovine. Starim vlasnicima treba biti vraćeno oko 100.000 hektara poljoprivr­edne zemlje.

državne zemlje daje se u

zakup u Srbiji

zemlje u postupku povrata imovine treba biti vraćeno vlasnicima

 ?? DAMIR ŠPEHAR/PIXSELL ?? Duži zakup zemljišta omogućava stabilnije poslovanje
DAMIR ŠPEHAR/PIXSELL Duži zakup zemljišta omogućava stabilnije poslovanje

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia