Poslovni Dnevnik

Magija Harryja Pottera vratila Lego na staze rasta

Danski proizvođač igračaka objavio četiri posto veće prihode i dobit u prošloj godini, a najvećim rastom izdvaja se Kina

-

Setovi Harry Potter i Star Wars pomogli su danskom Legu da se prošle godine vrati rastu prodaje što je optimizmom ispunilo cjelokupnu industriju igračaka. Lego je u srijedu objavio da je globalna prodaja porasla četiri posto na 36,4 milijarde kruna (5,6 milijardi dolara). Operativna dobit uvećana je također za četiri posto dosegnuvši 10,8 milijardi kruna.

Objavom ovih rezultata Lego je zadržao poziciju vodećeg svjetskog proizvođač­a igračaka po prodaji i profitabil­nosti. Međutim, mnogo je važnije da je prošle godi- ne kompanija uspjela napraviti veliki zaokret nakon dvije teške godine tijekom kojih je zabilježil­a prvi pad prihoda od 2003. godine te je dva puta promijenil­a čelnog čovjeka. “Za 2018. smo ciljali stabilizir­ati poslovanje, a ustvari smo se vratili umjerenom rastu u svim parametrim­a u vrlo zahtjevnom okružju”, istaknuo je izvršni direktor Niels Christians­en.

Zasluge za dobar rezultat kompanije najviše idu setu svemirskog broda Star Wars Millennium Falcon koji je prošle godine bio najprodava­niji. K tome, četiri seta temeReuter­su ljena na Harryju Potteru ušla su među 10 najprodava­nijih Legovih igračaka. Plodove je počelo donositi i kombiniran­je čuvenih plastičnih kockica s digitalnim svijetom, izjavio je prvi čovjek kompanije. Iako je prodaja rasla na svim ključnim tržištima, izraženim skokom izdvaja se Kina s dvoznamenk­astim rastom. Europa i Amerika vratile su je jednozname­nkastom rastu prodaje.

Kina i dalje sudjeluje s manje od 10 posto u ukupnoj prodaji, pa Lego planira ove godine udvostruči­ti broj trgovina u toj zemlji na njih 140. Niels Christians­en ističe kako je Indija sljedeće veliko tržište na koje ciljaju. Na tom tržištu Lego nema svoje trgovine, već kockice prodaje posrednim putem.

KINA I DALJE SUDJELUJE S MANJE OD 10 POSTO U UKUPNOJ PRODAJI, PA LEGO NAMJERAVA OVE GODINE UDVOSTRUČI­TI BROJ SVOJIH TRGOVINA U TOJ ZEMLJI NA NJIH 140

 ?? REUTERS ?? I dalje najveći po prihodima i dobiti
REUTERS I dalje najveći po prihodima i dobiti

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia