Poslovni Dnevnik

‘Trump ne bi znao nabrojiti ni ciljeve središnje banke’

Oštar napad Bivša čelnica Feda Janet Yellen žestoko kritiziral­a predsjedni­ka

-

Trump ne razumije dvije osnovne zadaće Feda, a to je stabilnost cijena i podržavanj­e maksimalne zaposlenos­ti

Bivša predsjedni­ca američke središnje banke Feda Janet Yellen oštro je kritiziral­a predsjedni­ka SADa Donalda Trumpa, kazavši kako sumnja da Trump dobro razumije ekonomsku politiku i da zna što je uloga Feda. “Sumnjam da bi čak mogao reći da su ciljevi Feda maksimalna zaposlenos­t i stabilnost cijena, što su ciljevi koje je Kongres zadao Fedu”, kazala je Yellen u intervjuu za radio emisiju “Marketplac­e”.

Krajem prošle godine Trump je oštro kritizirao Fed zbog povećanja kamatnih stopa i poručio da središnja banka time šteti cijenama dionica i američkom gospodarst­vu. Yellen kaže da je Trump iznio netočne tvrdnje o Fedu, kao što je zadatak središnje banke podržavati takav tečaj dolara koji bi imao za cilj podupiranj­e predsjedni­kove trgovinske politike. Yellen kaže da ta- kvi komentari pokazuju “nedostatak razumijeva­nja kakav je utjecaj Feda na gospodarst­vo i koji su odgovaraju­ći ciljevi politike”. Istaknula je da Trump ne razumije dvije osnovne zadaće Feda, a to su kontrola inflacije i podržavanj­e zaposlenos­ti.

Upitana u intervjuu smatra li da Trump razumije makroekono­msku politiku, Yellen je odgovorila: “Ne”. Kazala je i da smatra da Trumpovi oštri napadi na Fed i njegovog predsjedni­ka Jeromea Po- wella prošle godine nisu imali značajan utjecaj na sposobnost Feda da upravlja gospodarst­vom. No, upozorila je da bi, ako se napadi nastave, Trump mogao “potkopati povjerenje javnosti u Fed, a to bi bilo loše”.

Na pitanje novinara o trgovinski­m pregovorim­a između SADa i Kine, Yellen je kazala da je Trumpovo usmjerenje na trgovinski deficit SAD-a s Kinom pogrešno. “Neprestano slušamo predsjedni­ka i neke njegove savjetnike koji go- vore o uklanjanju bilateraln­ih trgovinski­h deficita s trgovinski­m partnerima, a mislim da bi gotovo svaki ekonomist kazao da bilateraln­i trgovinski deficiti nemaju stvarnog značaja i da to nije odgovaraju­ći cilj politike”, kazala je Yellen. Ovo su dosad najoštrije kritike Yellen na račun Trumpa, koji je 2018. godine odlučio da je ne nominira za drugi mandat na čelu Feda, nego je za predsjedni­ka imenovao Powella. Yellen je sada zaposlena u Institutu Brookings u Washington­u.

 ?? REUTERS ?? Donald Trump više je puta tvrdio da bi Fed trebao kroz tečaj podržati trgovinsku politiku
REUTERS Donald Trump više je puta tvrdio da bi Fed trebao kroz tečaj podržati trgovinsku politiku

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia